Rednutie kostí môže ovplyvniť aj sluch

Spojenie, ktoré sa zdá na prvý pohľad nereálne. Osteoporóza a poruchy sluchu majú predsa len niečo spoločné. A zaujímavé je, že podľa vedeckých štúdií liečba jedného problému môže zabrániť ďalšej katastrofe. Ako to funguje?

28.08.2021 06:00
senior, vozík, staroba, imobilita, osteoporóza,... Foto:
K najväčším zmenám dochádza v staršom veku, kedy si kosti nedokážu udržať rovnaké zloženie ako za mlada.
debata

Šéfka výskumného tímu Dr. Sharon Curhanová je presvedčená, že rednutie kostí a nízky obsah kostnej hmoty môžu prispievať k strate sluchu. Tento zvláštny fenomén sa podľa nej vyskytuje najmä u ľudí vo vyššom veku. Spolu s ďalšími vedcami pátrali po tom, aký druh liekov z kategórie bisfosfonátov, ktorý blokuje úbytok kostnej hmoty, dokáže zabrániť strate sluchu vyvolanej hluchom u myší. Curhanovej tím, ktorý si zavolal na pomoc odborníkov z Harvardskej univerzity, analyzoval údaje takmer 150 tisíc žien, pričom ich sledovali až 34 rokov.

Najviac sa trápi nežnejšia polovička ľudstva

Účastníčky výskumu oznamovali poruchy spomínaného zmyslového orgánu každé dva roky. V danom prípade odborníci zistili, že riziko postupnej strednej alebo horšej straty sluchu bolo až o 40 % výraznejšie u žien s osteoporózou alebo nízkou kostnou denzitou. Užívanie liekov na osteoporózu však toto riziko príliš neznížilo. Pre zaujímavosť treba uviesť, že najčastejším následkom krehkých kostí je zlomenina bedrového kĺbu a problémy s chrbticou. Druhá spomínaná komplikácia bola spojená s až o 40 % vyšším rizikom straty sluchu, pričom tieto údaje neplatili pri ťažkostiach s bedrovými kĺbami.

osteo V Čítajte viac Poznáte návod na prežitie osteoporózy?

Ohrození obidvomi chorobami sú najmä starší

Vedci sa domnievajú, že tieto údaje súvisia s rozdielmi v zložení a metabolizme kostí v chrbtici a bedrách. A práve štruktúra spomínaných častí tela ponúka nový pohľad na zmeny kostí, ktoré obklopujú stredné a vnútorné ucho a ktoré môžu pôsobiť na sluchové ústrojenstvo. K najväčším zmenám však dochádza v staršom veku, kedy si kosti nedokážu udržať rovnaké zloženie ako za mlada. Odborníci však jedným dychom dodávajú, že poškodenie sluchu v dôsledku následkov rednutia kostí nie je nevyhnutné.

Najlepšia pomoc pre kosti

Osteoporóze môžeme šikovne predchádzať fyzickou aktivitou a dostatočným príjmom vitamínu D a minerálu vápnik. Vitamín D si dokáže ľudské telo vytvoriť samo. Organizmu stačí pol hodina na slnku a vyprodukuje si ho v množstve potrebnom na celý deň. Okrem toho sa „déčko“ nachádza v mäse, vajíčkach, pečeni, rybách, ale dokážu ho produkovať aj niektoré druhy húb. Najlepšie funguje v kombinácii s vápnikom. Ide o minerálnu látku, ktorá je nevyhnutná na rast kostí i svalov. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, vajíčkach, ale aj v orechoch, semenách rastlín a maku.

Video
Úžasne rýchly a jednoduchý recept na vynikajúci koláč od speváčky Martiny Schindlerovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #vitamín D #vápnik #mak #poruchy sluchu