Rarita v Bratislave: Mestský ovocný sad pre seniorov

Ideálny výlet nielen v horúcom letnom počasí. Kúsok prírody v centre Bratislavy ponúka seniorom mestský ovocný sad.

29.08.2021 06:00
ovocný sad, Stále dobrí Foto:
Na petržalskej strane zjazdu z Mosta SNP v Bratislave vyrástol ovocný sad, o ktorý sa starajú seniori a trávia tam veľa času. Záštitu nad týmto projektom prevzala nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ.
debata

Vybudoval ho Magistrát hlavného mesta a seniori s v ňom starajú o viac ako 75 pôvodných odrôd ovocných stromov a desiatky druhov ovocných krov a bylinných záhonov. V uplynulom roku si ho zobrala pod patronát nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ. Čo ponúka starším ľuďom?

Seniori majú miesto pre šport i oddych

Mestský ovocný sad v Bratislave sa rozprestiera na rozlohe desaťtisíc metrov2 na petržalskej strane zjazdu z mosta SNP. „Získali sme v ňom miesto, kam si seniori môžu prísť oddýchnuť, načerpať energiu, stretávať sa s rovesníkmi, priateľmi,“ hodnotí jeho význam riaditeľka STÁLE DOBRÍ Mária Drahošová. Program pre seniorov v ovocnom sade je bohatý. Starajú sa o stromy a rastliny, vzdelávajú sa, športujú. Sadovnícka sezóna v tomto roku začala ešte počas karantény a stretnutia v sade nebolo možné organizovať.

„Tak sme v spolupráci so záhradnou architektkou Martou Tokár využili čas a nakrútili sériu krátkych videí, v ktorých sme ukázali, čo sa dá vyčariť na našich balkónoch, terasách a záhradách. Vďaka tomu sme sa vyzbrojení vedomosťami mohli neskôr pustiť do záhradkárčenia,“ vysvetľuje manažérka projektu Soňa Deglovičová.

Na petržalskej strane zjazdu z Mosta SNP v... Foto: Archív: STÁLE DOBRÍ
ovocný sad, Stále dobrí Na petržalskej strane zjazdu z Mosta SNP v Bratislave vyrástol ovocný sad.

Pod dohľadom záhradnej architektky

Po uvoľnení opatrení dnes seniori začínajú sad využívať na celý rad ďalších zaujímavých aktivít. Pri starostlivosti o sad sa stretávajú pravidelne každý štvrtok dopoludnia. Vysádzajú, vysievajú, polievajú, tešia sa, že pod ich rukami začína znova ožívať. Raz do mesiaca ich usmerňuje záhradná architektka Marta Tokár a s názornými inštruktážami medzi nich prichádza aj odborný garant sadu, pomológ Ľubomír Vašš.

Ovocný sad ponúka ideálny priestor na edukačné prednášky a workshopy. Témam ako sa starať o bylinky priúča seniorov bylinkárka Zuzana Lisá z Bylinkovej dielne Saleyi. Vyhľadávanými je aj seriál ekologických prednášok občianskeho združenia Živica, ktorý v auguste prinesú medzi seniorov informácie ako kompostovať priamo v našich bytoch.

tlakomer, krvný tlak Čítajte viac Čo sa skrýva za únavou seniorov?

Potešia šachy i joga

Sad rovnako ponúka príležitosti pre rôznorodé pohybové aktivity. Počas leta sa seniori stretávajú na kurzoch jogy pod vedením majstra Štefana Topoľského. Po prázdninách ich zasa Silvia Valovičová privíta na hodinách koordinačných cvičení. Ukrytí v tieni košatých stromov hrajú seniori šachy, či iné spoločenské hry. V prípade nepriaznivého počasia sa presúvajú do kreatívneho centra Vitaja!. Nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ začala počas tohto leta organizovať aj kultúrne podujatia v Dome Albrechtovcov, kde je pre nich v prípade dobrého počasia k dispozícii nádherná záhrada.

„Mali sme tu nedávno ďalší z literárnych večerov, tentoraz so Silvestrom Lavríkom o jeho románe Posledná barónka. A pripravujeme ďalšie. Predpokladám, že na jeseň už bude možné využívať aj vnútorné priestory pamätného domu, kde ešte stále prebieha rekonštrukcia,“ plánuje Mária Drahošová. Na vyhľadávanú Tančiareň, ale aj iné podujatia si však seniori budú musieť ešte počkať, pokým to umožnia protipandemické opatrenia.

O ovocný sad sa starajú najmä seniori a trávia... Foto: Archív: STÁLE DOBRÍ
ovocný sad, Stále dobrí O ovocný sad sa starajú najmä seniori a trávia tam veľa času.

V Bratislave je však stále čo objavovať

Presviedčajú o tom pravidelne organizované prechádzky mestom pod vedením dlhoročnej sprievodkyne Zuzany Godárovej. Historické pamiatky, príbehy osobností, udalosti vzdialenejšej či bližšej histórie, ale aj súčasnosti, odkrývajú seniori s veľkou obľubou. „Prehliadky mesta koncipujeme tak, aby sme prešli nielen obľúbené miesta, ale odkrývame aj tie menej známe a zabudnuté a približujeme opäť objavené miesta,“ vymenúva Mária Drahošová. Aktuálne sa seniori zoznamujú s bratislavskými fontánami. Okrem toho plánujú prechádzky po stopách slávnych návštev a príbehov lásky. September zasa odkryje známe i menej známe zaujímavosti Bratislavského hra­du.

chôdza naboso, nohy, Čítajte viac S bolesťou pomôže chôdza naboso

Pomáhajú starším generáciám

Nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ dlhodobo rozvíja koncept zlepšovania kvality života seniorov, buduje a podporuje aktívnu seniorskú komunitu. Počas celého roka pre starších ľudí pripravujú kultúrne, vzdelávacie, športové aj zábavné aktivity. Z ponuky aktivít si veľkú popularitu získali literárne a hudobné večery, alebo už legendárna Tančiareň.

Organizuje tiež prednášky lekárov a iných odborníkov na rôzne užitočné témy. Vyhľadávanými sú aj komentované prehliadky mesta, galérií, vychádzky do prírody a široká škála športových aktivít od nordic walkingu, jogu až po petanque. Viac informácií o programe pre seniorov nájdete na www.staledobri.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #ovocný sad