Čo pomôže na boľavé kolená?

Zápalu kĺbov známemu tiež pod odborným názvom osteoartóza môžu ľudia vo vyššom veku šikovne predchádzať. Hoci sa táto myšlienka zdá na prvý pohľad príliš odvážna, vedci sa dušujú, že existuje spôsob ako jej predísť. Postačí vraj málo, úprava stravy.

05.09.2021 06:00
koleno, kĺby, osteo, ortopéd Foto:
Osteoartóza je bežným chronickým ochorením kĺbov.
debata (2)

Osteoartóza je bežným chronickým ochorením kĺbov. Kĺb je miesto, v ktorom sa spájajú kosti. Ich zakončenia sú pokryté ochranným tkanivom. Nazýva sa chrupavka a pri zápalovom ochorení kĺbov sa jednoducho povedané rozpadá. Kosti sa tak o seba priamo dotýkajú. Vzniká tak tupá bolesť, stuhnutosť a výrazne sa obmedzuje aj pohyblivosť.

Tento druh ochorenia kĺbov sa vyskytuje najmä u seniorov. Prejavuje sa zápalom a opuchom, bolesťou a nestabilitou kĺbov. Okrem toho u ľudí s osteoartózou vyčnieva aj svalová slabosť a rôzne deformácie. Smutnou správou je, že zápaly kĺbov sú hlavnou príčinou zdravotného postihnutia. Napríklad v Spojených štátoch amerických nimi trpí až 30 miliónov ľudí.

Pozor na údeniny a sladkosti

Vysoký obsah soli, cukru a údeniny. Slané a sladké potraviny, ale i mäsové spracované výrobky a polotovary dávajú staršiemu organizmu poriadne zabrať. I keď dokážu skvele poštekliť chuťové poháriky a priniesť úľavu pre hladný žalúdok, kolená sa tomuto spôsobu stravovania príliš nepotešia. Vedci v novej štúdii totiž varujú, že osteoartóza kolena súvisí práve s jedlami, ktoré vyvolávajú zápaly v ľudskom tele. Spomínaný rafinovaný cukor, kuchynská soľ vo vyššom množstve a polotovary spôsobujú vážne zdravotné problémy, ktorých výsledkom je horšia pohyblivosť dolných končatín.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Tip: Jednoduché cviky na boľavé kĺby

Chutné potraviny proti zápalom

Naopak, medzi typické protizápalové potraviny patrí zelenina, ovocie, strukoviny, ale aj rybacie mäso. Pomáha tiež vláknina, ktorá sa nachádza v ovocí, zelenine a vitamín D z rybaciny. Výborným vzorom tohto druhu stravovacieho plánu je stredomorská diéta, ktorá obsahuje vyššie spomínané potraviny doplnené o olivy, rastlinné oleje a celozrnné potraviny.

Nedávna štúdia, ktorá skúmala údaje od takmer piatich tisícok ľudí z databázy The Osteoarthritis Initiative zistila, že účastníci výskumu, ktorí sa stravovali v „západnom“ štýle mali zvýšené riziko vzniku osteoartózy. Popredná americká dietologička Kim Arreyová tvrdí, že ju výsledky štúdie vôbec neprekvapujú. Podľa nej strava, ktorá je typická pre Američanov má nedostatok živín, najmä vitamínu C, D a má málo minerálov.

Ktoré vitamíny potešia kolená?

Vitamín C chráni pred infekčnými ochoreniami, ale aj zápalmi v tele. Druhou, nemenej podstatnou mikroživinou je vitamín D, ktorý spolu s minerálom vápnikom prispieva k spevňovaniu kostí. Vitamín C sa nachádza najmä v čerstvom ovocí a zelenine. Vitamín D si dokáže ľudské telo vytvoriť najmä v lete. Vďačí za to pôsobeniu slnečných lúčov. „Déčko“ sa však nachádza aj v rybacom oleji, pečeni, vajíčkach a mliečnych výrobkoch. Zvýšená konzumácia rafinovaného cukru, soli a údenín zvyšuje produkciu zápalových látok, ktoré nazývame cytokíny. K potravinám, ktoré provokujú osteoartózu patria napríklad aj zemiakové hranolky, sladkosti, červené mäso, ale aj pizza. Prekvapivo do tejto kategórie patrí aj margarín. Ide o rastlinný stužený tuk, ktorý sa používa napríklad pri pečení koláčov či príprave zákuskov.

Video
Nechajte sa inšpirovať receptom na prípravu dobrôt, pri ktorom využijete tradičné suroviny slovenskej kuchyne, akými sú vajíčka a bryndza.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vajíčka #osteoartróza #bolesť kolena