Prekvapivý výskum: Mozog seniorov dokáže predbehnúť mladších

Staroba nie je začiatkom konca. Aj týmito slovami sa snažia vedci presvedčiť starších ľudí v pozoruhodnom výskume, podľa ktorého s pribúdajúcim vekom nedochádza k úpadku všetkých mentálnych schopností. Práve naopak.

09.09.2021 08:00
duša, pamäť, mozog, strom, hlava Foto:
Šesťdesiatnici môžu mať niektoré mozgové funkcie na kvalitatívne inej úrovni než mladé generácie ľudí.
debata

Zatiaľ čo jedna skupina týchto vlastností sa oslabuje, iné sa derú v dôchodkovom veku na svetlo sveta. Šesťdesiatnici tak môžu mať niektoré mozgové funkcie na kvalitatívne inej úrovni než mladé generácie ľudí.

Popierajú staré predsudky

Vedátori sa nechali počuť, že niektoré kľúčové mozgové funkcie sa u seniorov zlepšujú. Toto tvrdenie je tak v rozpore so všeobecne zaužívanou „pravdou“ o tom, že mentálne schopnosti starých ľudí sa plošne znižujú. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že seniori upadajú po duševnej stránke, opak je pravdou. S pribúdajúcim vekom sa u nich vyvíja schopnosť zameriavať sa na dôležité veci a ignorovať takzvané rušivé vplyvy. Napríklad, mladší človek si zrejme dokáže zapamätať viac faktov, nemusí sa však sústrediť na ich podstatu, čo starším ľuďom nerobí problém. Staroba teda zasahuje najmä pamäť, ale schopnosť rozhodovania a sebakontroly prekvitá.

cigareta, fajčenie, nikotín, dym, popolník Čítajte viac Zlepšuje nikotín pamäť? Prekvapivý výskum prezrádza ako

Vedúci spomínaného výskumu João Veríssimo z Lisabonskej univerzity v Portugalsku tvrdí, že starnutie sa nespája len s úpadkom mentálneho výkonu človeka, ale aj so zlepšením niektorých funkcii mozgu. „Z toho vyplýva, že so starobou sa vo všeobecnosti nespája mentálny pokles, dochádza len k ovplyvňovaniu niektorých funkcií,“ vysvetľuje šéf výskumu.

Na sondáži sa zúčastnilo vyše 700 ľudí vo veku 58 – 98 rokov. Vedci sa u tejto skupiny ľudí zameriavali na tri oblasti mentálnych schopností. Prvou je zvýšená ostražitosť, ktorá spúšťa pozornosť pri nových informáciách a podnetoch. Druhou orientácia, čiže schopnosť pohybovať sa v známom i neznámom priestore a tretia je takzvaná výkonná inhibícia. Posledná spomínaná schopnosť zahŕňa možnosť ignorovať všetky rušivé vplyvy a zamerať sa na podstatu.

mozog, cviky, alzheimer Čítajte viac Kedy sa treba báť demencie?

Ako používajú mozog starí a mladí ľudia?

Podľa Veríssimiho ľudia používajú neustále všetky tieto procesy. „Keď napríklad šoférujete auto, zapína sa ostražitosť pri blížiacej sa križovatke. Orientácia nastane vtedy, ak svoju pozornosť presuniete na neočakávaný pohyb, napríklad na chodca. A výkonná funkcia vám pomôže eliminovať nepodstatné vnemy, ako sú reklamné pútače,“ zdôrazňuje. Výskum ukázal, že vo vyššom veku dochádza k postupnému poklesu prvého procesu, teda ostražitosti. Orientácia a výkonnosť sa naopak zlepšujú. Zaujímavé je, že tieto dve schopnosti sú na tom dobre ešte aj po 65. roku života.

Limity predsa len existujú

Vedci na základe niekoľkých desaťročí skúmania nervovej sústavy dospeli k záveru, že mozog starších ľudí sa v starobe reorganizuje a pracuje rôznymi spôsobmi. Proti úpadku mentálnych funkcií podľa nich pomáha precvičovanie pamäti a namáhanie mozgových funkcií, napríklad pri školeniach, učení cudzieho jazyka, lúštení krížoviek či hraní vedomostných hier. I napriek tomu však treba podľa šéfa vedeckého tímu z portugalskej univerzity rátať s tým, že vek napokon dobehne každého. Po sedemdesiatke máme počítať s poklesom kognitívnych funkcií a primerane tomu prispôsobiť aj svoj život.

žena, staroba, strava, ovocie, jablko Čítajte viac Čo je normálne počas starnutia?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #degenerácia mozgu