Grécky alebo klasický jogurt: Ktorý je vhodnejší?

Pri rozhodovaní, pre ktorý variant spomínaného mliečneho výrobku sa rozhodnú starší ľudia zavážia nielen jeho chuťové vlastnosti, ale aj výnimočná výživová hodnota. Grécky jogurt totiž ponúka pomoc slabým kostiam, žalúdku, ale i neposlušným črevám.

11.09.2021 06:00
jogurt, suchá pleť, grécky jogurt Foto:
Pochutnávanie si na gréckom jogurte zlepšuje silu, hrúbku svalov a zlepšuje telesnú stavbu.
debata

Rozdiel medzi bežným jogurtom aj jeho gréckym „súrodencom“ spočíva najmä v odstránení tekutej srvátky a časti cukru. Špeciálnou výrobou tak táto mliečna maškrta získava hustejšiu konzistenciu a lepšiu, sladkavú chuť. Vyrába sa s príchuťami, ale aj vo forme bieleho mliečneho výrobku. V prípade, že ho výrobcovia odtučňujú pochutnať si môžeme na jogurte s nízkym obsahom živočíšneho tuku.

Okrem chuti a konzistencie je najväčšou výhodou spomínanej dobroty dvojnásobne množstvo bielkovín oproti bežným bielym jogurtom. Rovnako obsahuje dostatočné množstvo vápnika a probiotík. Obsah týchto výživných látok ocenia najmä seniori, ktorí majú problémy s dostatočným príjmom proteínov a vápnika.

Lahôdka s nízkym obsahom kalórií

Grécky jogurt má na jedno balenie (cca 150 g) približne len 90 kilokalórií. Časť z tejto energie patrí cukrom. Mliečna dobrota obsahuje do 6 g sacharidov, väčšinu z nich tvoria jednoduché cukry. Zabúdať netreba ani na tuky. V odtučnenej verzii je tuková zložka zastúpená asi do 1 % hmotnosti jogurtu. Zaujímavé je množstvo bielkovín, ktoré sa môže pohybovať na úrovni až 16 g. Z mikroživín dominujú gréckemu jogurtu minerálne látky vápnik, a to v množstve 110 mg na jednu porciu. Pochváliť sa môže aj horčíkom, fosforom a draslíkom.

senior Čítajte viac Ako udržať imunitu pri sile? Napríklad aj jogurtom

Posilní kosti, zbaví cholesterolu

Vápnik je kľúčovým minerálom pre seniorov. Spolu s vitamínom D posilňuje krehké kosti a bráni tak zlomeninám z pádov. Horčík zlepšuje syntézu bielkovín a pomáha predchádzať svalovým kŕčom i únave. Fosfor tiež prospieva kostiam, ale ocenia ho aj zuby. Draslík je potrebný najmä v letnom období, kedy sa vyplavuje z tela spolu s potom. Ide o kľúčovú látku, ktorá udržiava srdce v dobrej kondícii. Aj vitamíny majú v gréckom jogurte bohaté zastúpenie. Napríklad cholín zlepšuje metabolizmus, reguluje viaceré biologické procesy a upravuje hladinu cholesterolu.

Výskumy hovoria jasnou rečou

Podľa vlaňajšej štúdie ľudia, ktorí konzumovali pravidelne grécky jogurt po dobu približne dvanástich týždňov mali výrazne väčší nárast tvorby kostí. Výskum sa vzťahoval najmä na mladých mužov. I napriek tomu vedci dospeli k záveru, že v starobe môže spomínaná potravina oddialiť vznik osteoporózy, choroby rednúcich kostí.

Seniori majú okrem ťažkostí s kostrovou sústavou často problémy aj s trávením. Podpisujú sa pod to prirodzené biologické procesy, starnutie, nedostatočná výživa či nepravidelná strava. Grécky jogurt je skvelým zdrojom probiotík. Ide o zdraviu prospešné baktérie, ktoré sídlia v našich črevách a podieľajú sa na vytváraní rovnováhy v tráviacom trakte. Výsledkom tejto práce je pravidelné vyprázdňovanie, lepšie zažívanie, ale aj posilnenie imunitného systému.

Nielen krehké kosti sú slabinou seniorov

Vo všeobecnosti je známe, že po štyridsiatke prichádzajú ľudia s každou ďalšou dekádou o podstatnú časť svalovej hmoty. Hoci by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že svaly sú len estetickým problémom a trápia mladé generácie, opak je pravdou. V ľudskom tele totiž jednoducho povedané rozoznávame dva druhy hmoty. Jedna je aktívna a tvoria ju svalové vlákna, druhá je pasívna a pozostáva z tuku. Čím viac máme aktívnej telesnej hmoty, tým máme lepšie vyhliadky na dlhý a zdravý život. Vďaka pevným a silným svalom dokážeme chodiť na dlhšie prechádzky, máme viacej energie, menej chorôb a zdravšie srdce.

víno, alkohol, nápoj Čítajte viac Ohrozuje alkohol kosti seniorov?

Prísun bielkovín je kľúčový

Na lepšiu regeneráciu svaloviny potrebujeme dostatočný prísun bielkovín. Denná odporúčaná dávka proteínov je na úrovni 1 – 1,5 g na kg hmotnosti. V prípade, ak vážime 60 kilogramov, tak denne by sme mali skonzumovať asi 60 g bielkovín. Zaujímavá je štúdia, ktorú publikovali v magazíne Frontiers in Nutrition. Podľa nej pochutnávanie si na gréckom jogurte zlepšuje silu, hrúbku svalov a zlepšuje telesnú stavbu.

Skvelá prevencia infarktu a mŕtvice

Konzumácia mliečnych výrobkov vrátane gréckeho jogurtu môže prospievať zdraviu srdca. Výskumy presviedčajú, že fermentované potraviny (jogurty) zlepšujú pružnosť ciev a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Jedenie dvoch a viac porcií gréckeho jogurtu počas týždňa súvisí až s vyše 21 % nižším rizikom mozgovej príhody u mužov a o 17 % u žien. Ako uvádza výskum, ktorý zverejnil časopis Journal of Dairy Science, ľudia s cukrovkou druhého typu mali vďaka konzumácii tohto pokrmu nižšie hladiny takzvaného zlého cholesterolu oproti tým, ktorí sa vyhýbajú tomuto druhu mliečneho výrobku.

karfiol Čítajte viac Ktoré vitamíny a minerály najviac chýbajú seniorom?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #rednutie kostí #jogurt #bielkoviny #srdcový infarkt