V pandémii ani mimo nej. Starší ľudia nezostanú bez pomoci

Návštevami priamo v domácnostiach sa rozhodlo Centrum rodiny v Dúbravke pomôcť bratislavským seniorom. Hlavným cieľom tohto ušľachtilého projektu je najmä zapojenie starších ľudí do spoločenského života, aby sa vyhli sociálnej izolácii a samote.

12.09.2021 06:00
senior, dôchodca, pomoc, opatrovanie Foto:
Bez pomoci zostávajú seniori sami, opustení, chýba im sociálny kontakt a postupne sa to môže odrážať aj na ich zdraví.
debata (2)

Projekt Menora sa zameriava prioritne na návštevy starých ľudí, ktorým ponúka spoločnosť, ale aj rôzne formy pomoci. „Prvotný nápad vznikol pri rozhovore pri kávičke. Centrum rodiny v Dúbravke poskytovalo rôzne možnosti pre mamičky s deťmi a rodiny a spolu s kamarátkou Beátkou Michniakovou sme hľadali nejakú aktivitu aj pre seniorov. Vznikla myšlienka navštevovať osamelých ľudí priamo doma. Z malého nápadu postupne vznikla služba návštev seniorom,“ hovorí o projekte pre Pravdu sociálna pracovníčka Mgr. Eva Tiňová z Centra rodiny v Dúbravke.

Spomínané zariadenie spolupracuje v rámci tejto aktivity so zariadeniami seniorov v okolí, pričom odborné vedenie mu poskytuje členka správnej rady centra.

ruky, senior, opatrovanie, láska, pomoc Čítajte viac Túžite pomáhať seniorom? Staňte sa dobrovoľníkom

Ohrozené je zdravie seniorov

Projekt ponúka návštevy najmä osamelým a opusteným ľuďom. „Chceme, aby sa zmiernila ich izolovanosť, necítili sa sami, mali pocit, že nie sú zbytoční a možno našli aj viac radosti zo života. Našimi klientami sú zväčša klienti/ky zariadení pre seniorov, ale aj osamelí ľudia v domácnosti,“ vysvetľuje sociálna pracovníčka ciele Menory.

Bez pomoci zostávajú seniori sami, opustení, chýba im sociálny kontakt a postupne sa to môže podľa Evy Tiňovej odrážať aj na ich zdraví. „Zo skúsenosti pri realizácii tejto aktivity vieme, že bez stimulácie vo forme sociálnych kontaktov a priateľstiev, mentálne ale aj fyzické zdravie seniorov zväčša upadá. O to viac sme toho svedkami teraz v čase pandémie.“

Vybavia poštu, telefonáty i prechádzky

Návštevy dobrovoľníkov sa realizujú podľa možností v rámci platnej aktuálnej pandemickej situácie, prioritne v exteriéri bytu alebo zariadenia. Obsahom návštev sú priateľské rozhovory, prechádzky, spoločenské hry, asistencia pri drobných úkonoch ako napríklad vybavovanie pošty či telefonovanie. Návštevy sú realizované vyškolenými dobrovoľníkmi a zadarmo.

„Našou ambíciou nie je nahradiť rodinu, či blízkych, mali sme však klientku, ktorá si s dobrovoľníčkou vytvorila hlbší vzťah. Niektoré životné príbehy klientov sú naozaj inšpiratívne, každý človek však má ten svoj, ktorý je dôležitý a jedinečný,“ hovorí pre Pravdu jedna z koordinátoriek Beáta Michniaková. Ako zdôrazňuje, potreba stretávania sa so staršími generáciami ľudí zosilnela najmä v období pandémie koronavírusu.

dôchodkyňa, opatrovanie, sestrička Čítajte viac Opatrovateľstvo: Nedocenené povolanie

Situácia bola ťažká už pred koronou

Veľká časť seniorov už v čase pred prijatím pandemických opatrení prežívala samotu, izoláciu a obmedzený kontakt s blízkymi, ktoré sa s príchodom krízy niekoľkokrát znásobili. „Pandémia nám znemožnila návštevy seniorov, ale zostali sme s nimi v kontakte cez telefonické rozhovory a pomoc pri nákupoch a keď sa uvoľnili opatrenia, tak sme sa s nimi stretávali aj v záhrade Centra rodiny. Spoločné medzigeneračné stretnutia seniori veľmi vítajú a my sa tešíme z každého ich úsmevu. Aktívnejší seniori majú možnosť prísť do Centra rodiny ako dobrovoľníci napríklad pri práci v záhrade, spracovávaní potravín, doučovania, šitia a podobne, ale aj ako realizátori vlastných aktivít. Takto im chceme dať priestor na realizáciu a možnosť zúročiť svoje skúsenosti, zručnosti zo života a poslať ich ďalej do komunity,“ dopĺňa Tiňová.

Radi privítajú aj nové tváre

Do práce so seniormi sa môže zapojiť každý nad 18 rokov. Dobrovoľník by mal mať trpezlivý, nemal by mu chýbať láskavý prístup a ochota poskytnúť svoj voľný čas pre prácu so seniormi. Seniori sa však nemusia báť, pretože dobrovoľníci prechádzajú pomerne prísnym výberom.

Záujemcovia o tento druh aktivity musia vyplniť príslušný formulár, absolvujú úvodný rozhovor s koordinátorkami a aj približne 2 – 3 hodinové školenie. Počas dobrovoľníckej činnosti ponúka centrum dobrovoľníkom pravidelnú odbornú supervíziu, v rámci ktorej sa snažia riešiť prípadné problémy, navzájom sa povzbudzujú a okrem toho zabezpečuje aj vzdelávanie v oblasti pomoci seniorom a komunikácie s nimi.

Pomoc mladej generácie ľudí tým, ktorí sú o niekoľko desaťročí starší sa realizuje aj prostredníctvom projektu Späť k sebe navzájom, ktorý podporuje hlavné mesto SR Bratislava z grantového programu Bratislava pre všetkých. Záujemcovia o dobrovoľníctvo môžu nájsť bližšie informácie na webovej stránke centrumrodiny.sk.

George Wilson, Uganda Čítajte viac Dojímavý projekt: Ako si adoptujete seniora z Afriky

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #samota #pandémia #pomoc seniorom