Ako pomáhajú čučoriedky seniorom?

Nenápadné bobuľovité ovocie je v závere leta na vrchole sezóny. Pulty obchodov sú plné tmavofialovej pochúťky, ktorá láka nielen nižšou cenou, ale aj zdravotnými benefitmi. Vedeli ste, že spevňujú kosti starších ľudí, chránia pred rakovinou a infarktom?

15.09.2021 06:00
čučoriedky Foto:
Nedávny výskum z Medical School v Anglicku presviedča, že seniori sa pri konzumácii čučoriedok môžu pochváliť lepšou pamäťou a zabrániť tak predčasným príznakom Alzheimerovej choroby.
debata (5)

Čučoriedky obsahujú vysoké množstvo flavonoidov. Do tejto skupiny patria takzvané antokyány, ktoré sa tiež nachádzajú v červenej kapuste, brusniciach, ale aj baklažánoch. Spomínané prírodné farbivá podporujú rýchlejšiu regeneráciu pokožky a podieľajú sa aj na zotavovaní poškodených tkanív. Poranená koža sa vďaka antokyánom rýchlejšie hojí, ale to nie je všetko.

Tento druh flavonoidov pozitívne ovplyvňuje srdcovocievny systém tým, že znižuje množstvo cholesterolu v krvi. Cholesterol, najmä ten zlý (LDL), upcháva cievy, čo môže viesť k srdcovému infarktu. Okrem toho sú užitočné pri liečbe vredov žalúdka.

čučoriedky, černice Čítajte viac Černice a čučoriedky proti rakovine. Nečudo!

Zvládnu únavu a povzbudia imunitu

Drobné bobuľovité ovocie sa pýši vysokým obsahom vitamínu C, K a najviac sa oceňuje obsah minerálnych látok a stopových prvkov. Vitamín C posilňuje imunitný systém, pričom jeho „súrodenec“ vitamín K pomáha zlepšovať zrážanlivosť krvi. Z minerálnych látok dominujú čučoriedkam železo, fosfor, horčík, vápnik, zinok, ale i mangán. Zinok podporuje obranyschopnosť organizmu.

Železo povzbudzuje tvorbu krvného farbiva hemoglobínu. Netreba zabúdať, že zdravá krvotvorba je dôležitá v boji proti únave. Červené krvinky totiž prenášajú kyslík do všetkých častí ľudského tela. Vápnik, horčík a fosfor udržiavajú pružnosť kostí a kĺbov.

Skvelé v prevencii rakoviny prsníka i žalúdka

Nedávny výskum z Medical School v Anglicku presviedča, že seniori sa pri konzumácii čučoriedok môžu pochváliť lepšou pamäťou a zabrániť tak predčasným príznakom Alzheimerovej choroby. Chutné ovocie vyniká aj v boji proti najnebezpečnejším ochoreniam. Vďaka vysokému množstvu antioxidantov sa dokáže šikovne popasovať s voľnými radikálmi a toxínmi. O voľných radikáloch sa hovorí ako o látkach, ktoré sú zodpovedné za vznik a rozvoj nádorových ochorení. Proti rakovine žalúdka bojuje napríklad rozpustná a nerozpustná vláknina, ktorá sa v hojnom množstve nachádza práve v čučoriedkach. Vláknina reguluje trávenie a chráni žalúdok pred nádorovými zmenami.

čučoriedky Čítajte viac Šesť dobrých dôvodov, prečo jesť čučoriedky

Tieto zistenia podporujú aj vedci z University of Maine, podľa ktorých menia k lepšiemu rovnováhu črevnej mikroflóry. Majú takzvaný probiotický potenciál, čo znamená, že podporujú rast dobrých baktérií v črevách. Vedci sa dušujú, že drobné bobuľovité ovocie je účinné aj napríklad v boji proti rakovine prsníka. Obsahujú totiž kyselinu gallovú. Viaceré štúdie preukázali, že potraviny bohaté na túto kyselinu na rozdiel od ožarovania a chemoterapie zabíjajú rakovinové bunky bez poškodenia tých zdravých.

Vďaka čučoriedkam lepšie vidíme

Okrem rakoviny je najväčším strašiakom starších ľudí aj infarkt. Výskumy preukazujú, že jedenie čučoriedok znižuje riziko srdcového infarktu až o 33 %. Ochrana zraku je ďalšou pozitívnou správou pre seniorov. Pochutnávanie si na čučoriedkach zlepšuje aj zrak. Presnejšie povedané, spomaľujú starnutie očí, ktoré sa spájajú s pribúdajúcim vekom. Lahodné fialové ovocie tak chráni seniorov pred makulárnou degeneráciou oka, kataraktou, krátkozrakosťou, suchosťou oka, ale aj pred rôznymi očnými infekciami.

Video
Voňavý koláčik plný ovocia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #imunitný systém #zrak #cholesterol #vláknina