Čo spôsobuje poruchy spánku u seniorov a ako si s tým poradiť?

Čím menej nočného odpočinku, tým je väčšia šanca, že starší ľudia trpia poruchami pamäti a aj oslabeným imunitným systémom. A to je len krôčik k častej návšteve ordinácie lekárov nielen s prechladnutím a chrípkou, ale aj strachom z Alzheimerovej choroby.

18.09.2021 06:00
spánok, senior, nespavosť Foto:
Medzi kvalitou spánku a celkovým zdravím existuje priama súvislosť.
debata (5)

Starší ľudia tomuto problému nemusia venovať zvýšenú pozornosť. Chabú kvalitu spánku často pripisujú starnutiu a zbytočne trpia. Hoci sa vo všeobecnosti pripúšťa, že seniori potrebujú menej spánku, opak je pravdou. Poruchy, ktoré sa spájajú so spaním nemajú totiž prirodzený pôvod. Pod ťažkosti so zaspávaním sa podpisujú zlé spánkové návyky, vedľajšie účinky liekov a neliečené choroby. „Seniori by sa mali naučiť udržiavať zdravé spánkové návyky a každý deň sa venovať dostatočnej fyzickej aktivite,“ vysvetľuje Dr. David Neubauer z Centra pre poruchy spánku Johna Hopkinsa preventívne opatrenia na zlepšenie nočného oddychu u starších osôb.

Choroby sa lepia na seniorov

Podľa Neubauera je dobrý spánok dôležitý v každom veku a pokiaľ ho je nedostatok seniorov trápia poruchy imunitného systému a kognitívne poruchy. Narušená obranyschopnosť organizmu vedie k častej chorobnosti, objavuje sa tak pravidelne prechladnutie, nádcha, chrípka a imunita môže pokrivkávať aj pri strete s koronavírusom. K najviac naštrbeným kognitívnym funkciám patria problémy s pamäťou, učením, ale aj rečou. V niektorých prípadoch sa môže zlý spánok prejaviť na pamäti tak, že seniori sa začnú obávať nástupu Alzheimerovej choroby, ktorá sa spája práve so zhoršenou pamäťou.

mandle Čítajte viac Tipy na jedlo pre lepší spánok seniora

Koľko času treba na spanie?

Výskum americkej Národnej nadácie pre spánok potvrdzuje, že medzi kvalitou spánku a celkovým zdravím existuje priama súvislosť. Pozoruhodná štúdia vysvetľuje, že ľudia nad 65 rokov, ktorí spali 7 – 9 hodín mali pozitívnu náladu, boli aktívnejší a zapájali sa viac do spoločenského diania. Na druhej strane, starší ľudia, ktorí mali veľa zdravotných problémov mali aj častejšie poruchy spánku.

Najčastejšou príčinou nespavosti u seniorov je nedostatočná spánková hygiena, prípadne nevhodné prostredie na nočný odpočinok. Medzi zlé návyky patrí pospávanie počas dňa, ukladanie sa do postele vždy v rôznych časoch, pitie veľkého množstva kávy a alkoholu najmä večer pred spaním.

Tieto veci nevedia starší ovplyvniť, niektoré áno

Medzi faktory, ktoré zhoršujú zaspávanie zaraďujeme aj tie, ktoré nie sú v moci seniorov. Ide o bolesť z artritídy, rakoviny, chronických chorôb, poruchami močového ústrojenstva. seniori však môžu ovplyvniť užívanie liekov. Pokiaľ ich je priveľa a vzájomne sa ovplyvňujú ich účinky, nespavosť je na spadnutie. Podľa viacerých výskumov priemerní seniori zvyknú užívať 6 – 8 liekov na predpis. Do tohto počtu nie sú započítané tie medikamenty, ktoré si vedia zohnať bežne v lekárni aj bez pomoci ošetrujúceho lekára.

muž, únava, spánok Čítajte viac Vedie nedostatok spánku k demencii?

Pomôže prechádzka a menej stresu Nekvalitný spánok podporuje aj minimum fyzickej aktivity, stres a emočné problémy. Najmä osamelí starší ľudia trpia stresom, úzkosťou. Tieto duševné poruchy sa u nich objavujú pri sociálnej izolácii, ale aj pri náhlej zmene životných okolností, napríklad odchodom do dôchodku. Podľa Dr. Neubauera každý senior, ktorý má problém so spánkom by sa mal skôr než podstúpi liečbu tabletkami priučiť správnym spánkovým návykom a každý deň cvičiť, pričom na tento účel úplne postačí aj polhodina rezkejšej chôdze.

Riešenia pri liečbe nespavosti sú jednoduché

Štruktúru spánku narušuje pitie kávy. Čierny mok obsahuje kofeín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý pôsobí stimulačne na ľudský organizmus. V malých dávkach osviežuje, vo väčšom množstve dráždi nervovú sústavu. Poslednú šálku kávy by mali seniori piť aspoň šesť hodín pred uložením sa na odpočinok. Spánok ničí aj popíjanie alkoholu tesne pred spaním. Zaujímavé je, že nespavosť podporuje aj pitie iných tekutín, hoci neobsahujú alkohol ani kofeín. Problém nespočíva v zložení týchto nápojov, ale v tom, že starších ľudí nutkajú na močenie.

Spánku neprospieva ani nočné jedenie, prípadne hladovanie. Večera by mala pozostávať z ľahko stráviteľných, ale nie pikantných jedál, ktoré zvyšujú telesnú teplotu. Pokojnejšie zaspávanie zabezpečí aj nižšia teplota a vyvetraná spálňa a nesledovanie televízie z postele, na ktorej v noci odpočívame.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #spánok #káva #Alzheimerova choroba #nespavosť #nedostatok spánku