Sezóna paradajok poteší srdce

Záver leta je v znamení chutnej červenej zeleniny. Šťavnaté rajčiny sú zvlášť vhodné pre ochranu zdravia ľudí, ktorí sú náchylní na kardiovaskulárne ochorenia. Nie je pritom tajomstvom, že infarkt či iné srdcové choroby sa ozývajú najmä vo vyššom veku.

19.09.2021 06:00
zelenina, paradajky Foto:
Konzumácia paradajok sa spája s lepšou kvalitou pokožky, nižším výskytom pigmentových škvŕn, podporou srdca a ochranou pred rakovinou.
debata

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy sa dostali v 17. storočí. Na starý kontinent ich priniesli Španieli a neskôr sa červená a chutná zelenina rozšírila aj do juhovýchodnej Ázie a Severnej Ameriky. Počas nasledujúcich storočí si rajčiny našli uplatnenie v gastronómii nielen ako príloha k jedlám, ale aj ako súčasť omáčok, pretlakov a celosvetovo obľúbeného kečupu. Z výživového hľadiska je táto zelenina bohatým zdrojom vitamínu C, K, betakaroténu, folátov a lykopénu.

Ochránia pred vírusmi

Vitamín C pomáha pri potláčaní infekcií a zápalov, ktoré sú sprievodným javom starnúceho organizmu. Zápaly sa podpisujú pod bolesti šliach, svalov, ale najmä kĺbov. Spomínaná látka rovnako zlepšuje imunitu človeka, čo je dôležité v období vírusov a prechladnutia. Vitamín K súvisí s lepšou zrážanlivosťou krvi a vo všeobecnosti ho starší ľudia prijímajú v malom množstve.

rajčiny, rajčina Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Lykopén je najzaujímavejšou mikroživinou týchto lahodných plodov. Oceňuje sa najmä jeho schopnosť bojovať proti rôznym druhom nádorových ochorení. Zaujímavé je, že najviac lykopénu je v tepelne spracovaných rajčinách. Zabúdať však netreba, že tepelnou úpravou sa však znehodnocuje vitamín C. Kombinácia vitamínov, minerálov a lykopénu sa dokáže pozitívne podpísať aj pod zdravie srdca.

Minimum kalórií, vhodné na častý konzum

Rajčiny patria k potravinám s nízkou energetickou hodnotou. Sto gramov tejto plodiny obsahuje minimum, len 18 kilokalórií. Väčšiu časť tejto zeleniny tvorí voda. Obsahuje ani necelý gram bielkovín, žiaden tuk a takmer 4 g sacharidov. Aj v tomto prípade platí, že čím je paradajka zrelšia a sladšia, tým viac cukru obsahuje. Dôležitý je obsah vlákniny, ktorá tvorí približne 1 % obsahu rajčín. Vláknina je zvlášť dôležitá pri trávení, zlepšuje funkčnosť čriev a zmierňuje nadúvanie.

Preč s pigmentovými škvrnami

Konzumácia paradajok sa spája s lepšou kvalitou pokožky, nižším výskytom pigmentových škvŕn, podporou srdca a ochranou pred rakovinou. K najčastejším príčinám úmrtí ľudí vo vyššom patria srdcové ochorenia a mozgová príhoda. Štatistiky stúpajú po dosiahnutí 65. roku života. Podľa nedávneho výskumu, ktorý sa realizoval na mužoch v strednom veku sa nízke hladiny lykopénu a beta-karoténu v krvi spájajú so zvýšeným rizikom vzniku infarktov a mŕtvice. Štúdie vysvetľujú, že lykopén je nápomocný aj pri znižovaní hladín takzvaného zlého (LDL) cholesterolu. Táto látka sa usádza na cievach ciev, zužuje ich a často je príčinou infarktu.

paradajky Čítajte viac Paradajková šťava? Pre seniorov ideálna

Protirakovinová strava poteší

Paradajky a výrobky z nich sa podľa výskumov podieľajú na nižšom výskyte rakoviny pľúc, žalúdka a prostaty. Ďalšie štúdie zase ukazujú, že vysoké koncentrácie beta-karoténu chránia ženy pred rakovinou prsníka. Beta-karotén je mimoriadne dôležitá látka pre zdravie človeka. Označuje sa aj ako provitamín a v tele sa mení na vitamín A, ktorý pomáha zlepšovať zrak a stav pokožky starších ľudí. Beta-karotén a lykopén chránia nielen pred chorobami, ale aj vplyvom slnečného žiarenia. Pravidelná konzumácia rajčín po dobu asi desiatich týždňov dokáže zlepšiť kvalitu pokožky a zmierniť riziko z popálenia kože slnkom až o 40 %.

Video
Trošku iná verzia rajčinovej polievky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #paradajky #srdcovo-cievne ochorenia