Nedostatok ktorej živiny spôsobuje únavu seniorov?

Vyčerpanosť a strata energie, po príčinách sa u niektorých starších ročníkov pátra veľmi ťažko.

25.09.2021 06:00
kyslá kapusta Foto:
Vitamín B12 v malých množstvách nájdeme aj v rastlinnej strave, najmä kvasenej kapuste.
debata (1)

Hoci sa môže pokles výkonnosti spájať s pribúdajúcim vekom, netreba sa s týmito stavmi zmieriť. Najmä v tom prípade, ak tieto ťažkosti dokáže do istej miery vyriešiť jeden dôležitý vitamín.

Ktorý to je a prečo ho majú seniori málo?

I keď sa v súvislosti s koronavírusom, oslabením organizmu, ale aj imunitou hovorí o nízkom príjme vitamínu D, starší ľudia majú problém ešte s nedostatkom inej mikroživiny. Odborníci odhadujú, že približne pätine seniorov chýba vitamín B12. Hladina kobalamínu, ako sa odborne nazýva, klesá prirodzene s vekom a stojí za mnohými ťažkosťami, ktoré trápia seniorov. V mnohých prípadoch vedú k ťažkým stavom únavy, ale dokonca aj k poruchám kognitívnych funkcií, ku ktorým patrí schopnosť pamätať si nové veci, učenia a sústredenia. Netreba zabúdať, že „B dvanástka“ vplýva aj na pohyblivosť seniorov. Ak je ho málo, zhoršujú sa u nich problémy s chôdzou.

mlieko Čítajte viac Mlieko: Takmer dokonalá potravina. Mýty a fakty

Takto pomáha krvi

Vitamín B12 je kľúčovou látkou, ktorá sa podieľa na tvorbe červených krviniek a zabezpečuje zároveň správne fungovanie nervových buniek. Červené krvinky sú súčasťou krvného farbiva (hemoglobín), ktoré prenáša kyslík do všetkých častí nášho organizmu. Absencia spomínanej látky sa tak odráža v poklese schopnosti krvi prenášať kyslík. Menej „vzduchu“ znamená v tomto ponímaní aj menej pohybu a otravnú ospalosť počas dňa. Ak sú hladiny B12 v krvi nízke, dochádza k poruchám krvotvorby a nervovej sústavy.

Najčastejšie choroby z nedostatku vitamínu

Medzi typické problémy, ktoré sa spájajú s nedostatkom vitamínu B12 zaraďujeme anémiu, neuropatiu a poruchy pamäti. Pri anémii, ľudovo zvanej aj chudokrvnosť, sa znižuje počet červených krviniek. Následkom je únava a dýchavičnosť. Nebezpečné je aj to, že rozpad červených krviniek môže zapríčiniť žltačku. Pri neuropatii vznikajú poruchy nervovej sústavy. Bežne sa tak stáva, že seniori trpia necitlivosťou v končatinách, brnením rúk, pálením končatín, ťažkosťami s chôdzou. Nedostatok vitamínu B12 ovplyvňuje nervové bunky aj tak, že nefungujú správe. Dochádza tak k stratám pamäti, podráždenosti a v niektorých prípadoch aj k demencii.

Seniori sú najviac ohrození

U seniorov je bežné, že dochádza k poklesu hladín tohto vitamínu. Spomínané komplikácie sú spojené s ťažším získavaním vitamínu B12 z potravy, keďže sa väčšinou nachádza v mäsových a mliečnych výrobkoch. Odporúčaná denná dávka je na úrovni až vyše dvoch mikrogramov. Strava, v ktorej je nižšie množstvo živočíšnych potravín často nepokryje túto potrebu.

vitamín B12, mäso, ryby, vajcia. Čítajte viac Únava, depresie, slabá imunita? Vitamínu B12 máte dosť?

Seniori sú na tom oproti mladým generáciám pri zužitkovávaní vitamínu B12 horšie. Schopnosť absorbovať spomínanú mikroživinu s pribúdajúcimi rokmi klesá. Starší ľudia majú ťažkosti s kyselinami a žalúdočnými enzýmami, ktoré spracovávajú tento vitamín. Rovnako užívajú väčšie množstvo liekov, ktoré spomaľujú vstrebávanie vitamínu B12. Ťažšia absorpcia súvisí aj s alkoholizmom, operáciou žalúdka, čreva alebo Crohnovou chorobou.

Kde nájdeme túto živinu?

Vitamín B12 sa nachádza najmä v živočíšnych potravinách ako sú mäso, mliečne výrobky a vajíčka. V malých množstvách ho nájdeme aj v rastlinnej strave, najmä kvasenej kapuste a kvasniciach. Bohatými zdrojmi tejto mikroživiny sú hovädzia pečeň, varená hovädzina, jogurty, ale aj špenát. Nízkymi hladinami vitamínu B12 trpia starší ľudia, najčastejšie už po dosiahnutí 50. roku života. Pozor by si mali dávať najmä seniori po 65. roku, pretože až tretina z nich trpí nedostatkom vitamínu B12.

Video
V čom je tajomstvo kapusty s mäsovými guľkami Gizky Oňovej nám prezradí v tomto videu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #vitamín B12