Seniori, poradíme vám ako si vybrať smartfón

Veľký či malý displej? Ovládanie dotykom alebo tlačidlami? Otázky, nad ktorými si láme pri výbere mobilného telefónu nejeden starší človek.

26.09.2021 06:00
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Trio českých a slovenských boháčov vrátane Patrika Tkáča z J&T prefinancovalo kúpu internetového obchodu Mall a prehliadača Heureka za 200 miliónov eur.
debata

V mori zložitých informácií je neraz ťažké vybrať si to správne zariadenie a pritom zostať v spojení so svetom. Ak totiž stavíme na zariadenia spred niekoľkých rokov, môžeme na to doplatiť nízkym užívateľským komfortom. A naopak, niektorým seniorom budú tiež asi zbytočné špičkové smartfóny, ktoré skôr padnú do ruky mladším vekovým kategóriám.

Na čo sa treba zamerať pri ich výbere? Odpoveď hľadáme u popredného slovenského odborníka na informačno-telekomunikačné technológie.

Seniori sa prispôsobujú dobe mobilov

Veková hranica ľudí, ktorí sa boja ovládania mobilných telefónov sa postupne vytráca a po tých takzvaných „historických“ a jednoduchších siahajú seniori vo vysokom veku. Vysvetliť si to môžeme vplyvom mobilnej hystérie, ktorá sa začala pred vyše dvomi desaťročiami. Ľudia, ktorí boli vtedy v produktívnom veku sa s mobilmi stihli zoznámiť a preto pre nich nie je zložité sa s nimi naučiť žiť a pracovať ani na dôchodku. Nedá sa presne určiť, ktoré ročníky nepoužívajú moderné smartfóny.

mobil, sociálna sieť, chat, internet, facebook Čítajte viac Aké najväčšie nástrahy číhajú na seniorov na internete?

Predstavu o tom, že sú to najmä ľudia okolo šesťdesiat rokov vyvracia šéf editor portálu TOUCHIT Ondrej Macko, ktorý sa dlhé roky venuje problematike moderných technológií. „Veľmi to závisí od veku, ale ľudia do sedemdesiat rokov uprednostňujú smartfóny s dotykovým displejom. Staršia generácia ale chce tlačidlové telefóny, ktorých je naozaj dosť málo na slovenskom, ale aj na globálnom trhu. Z ostatných technológií majú starší ľudia radi nelineárnu televíziu, teda možnosť využívania archívu, podobne YouTube alebo Facebook,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu.

Odvaha rastie aj smerom k internetu a fotografii

Hoci sa môže zdať, že seniori využívajú telefóny iba na telefonovanie a písanie sms, pravda je v súčasnosti iná. Postupne sa posúva záujem z klasického volania do virtuálneho sveta sociálnych médií, sms aplikácií a fotografovania.

„Väčšina starších ľudí chce telefóny, aby mala možnosť volania, posielania SMS, prípadne MMS. Rastie počet starších ľudí, ktorí využívajú sociálne médiá ako je Facebook, Instagram, Whatsapp a pod. Radi si fotografujú situácie okolo seba a začína rásť aj skupina starších ľudí, ktorí cítia potrebu svoje fotky zdieľať aj s neznámymi ľuďmi,“ vysvetľuje Ondrej Macko z portálu TOUCHIT.sk.

Seniori sú tak neraz postavení pred neľahkú úlohu. Spočíva najmä vo výbere správneho mobilného telefónu. Zariadenie s takzvaným nadupaným hardvérom či dokonalými fotoobjektívmi môže stáť priveľa peňazí a v konečnom dôsledku ho nemusia naplno využiť.

senior, dôchodca, tablet Čítajte viac Ako sú na tom seniori so smartfónmi?

Čo by si mali starší všímať na mobile?

„Na prvom mieste je to odolnosť telefónu, ktorý musí vydržať občasné pády. Starší ľudia, ktorí preferujú tlačidlové telefóny si musia zvážiť, či tlačidlá majú vhodnú veľkosť, niekedy sú naozaj malé. Výhodné je, ak má telefón SOS tlačidlo na privolanie pomoci. Výhodné môžu byť aj inteligentné hodinky pre starších ľudí s detekciou pádu. Pre mobilný telefón sa oplatí nabíjacia kolíska. Zo strany softvéru je to rozhodnutie o operačnom systéme Android/iOS/Ap­pGallery, čo je pre nich výhodnejšie,“ pokračuje odborník, ktorý odporúča seniorom telefón strednej triedy.

„Ide vlastne o top smartfón spred roka. Dnes všetky telefóny fotia dosť dobre na bežné použitie, majú výdrž na batériu a aj celkom dobre vyzerajú. Trend sa uberá smerom ku skladacím telefónom ale to asi nie je kategória zariadení určených pre starších ľudí,“ uzatvára Ondrej Macko.

František Kovár Čítajte viac Na čo si majú seniori dávať pozor na internete?
debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #seniori a internet