Vedci bijú na poplach. Prečo rastie alkoholizmus u starších ľudí?

Vedci tvrdia, že starší ľudia sa stávajú čoraz viac závislí od alkoholu. Vo vekovej skupine nad 65 rokov ich počet stúpol o vyše 100 %. Viete, koľko etanolu je už priveľa a kedy sa radšej ovládať?

09.10.2021 01:37
červené víno, alkohol, bolesť hlavy Foto:
Duševnú stránku ovplyvňuje alkohol skrz poruchy nálady, medzi ktoré zaraďujeme najmä depresie a úzkosti.
debata (24)

Odborníci upozorňujú, že sa dotýka aj vyšších vekových skupín a najmä žien. Podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil v Spojených štátoch amerických u seniorov nad 65 rokov vzrástla miera alkoholizmu až o 107 %. Tohtoročný národný prieskum Michiganskej univerzity zistil, že väčšina starších dospelých ľudí pije alkohol na nízkej až strednej úrovni. Približne 20 % opýtaných pilo štyri až päťkrát týždenne, 27 % ľudí zase tvrdilo, že vlani sa dotkli fľaše asi len šesťkrát. Iba 7 % úplne odmietlo alkohol.

Alkohol negatívne pôsobí na mladých aj starých ľudí

Zvlášť u seniorov sa však rýchlo podpisuje pod chradnúce fyzické a duševné zdravie. Telesné ťažkosti sú sprevádzané srdcovocievnymi ochoreniami, problémami s pečeňou, obličkami a poruchami imunitného systému. Duševnú stránku ovplyvňuje alkohol skrz poruchy nálady, medzi ktoré zaraďujeme najmä depresie a úzkosti. Vedci varujú, že seniori majú zvýšenú citlivosť na spomínanú omamnú látku. Dôvod je na prvý pohľad jednoduchý. Organizmus starších ľudí metabolizuje (spracováva) alkohol omnoho pomalšie než mladšie telá.

káva Čítajte viac Viac rokov, vyššie riziko ochorenia pečene. A čo s tým?

Prečo sa rýchlejšie opijú?

Vplyv alkoholu na starší organizmus súvisí aj s úbytkom telesnej hmotnosti, najmä svalov. S pribúdajúcim vekom totiž dochádza k postupnej strate svaloviny, čím je menej svalov na absorbovanie alkoholu. To znamená, že seniori môžu pociťovať účinky alkoholu omnoho rýchlejšie než ich mladé náprotivky. Podobne je to aj v prípade štíhlych a ľudí s nadváhou. Výskumy ďalej vysvetľujú, že staršie ženy sú na tom oproti starým mužom v rámci užívania a účinkov alkoholu horšie. Obidve pohlavia ohrozuje alkoholizmus aj sekundárne. Zvyšuje sa pri ňom totiž riziko pádov, zlomenín a iných nebezpečných poranení.

COVID-19 úradoval

Užívanie alkoholu ovplyvnila aj pandémia koronavírusu. V tomto prípade sú však trendy opačné ako u starších ľudí. Zatiaľ čo mladí jednotlivci popíjali na začiatku pandémie častejšie, seniori boli opatrnejší. Niektoré štúdie však upozorňujú na to, že seniori hlásili v porovnaní s mladými ľuďmi v uvedenom období viac depresií a úzkosti, čo sa môže podľa nich spájať aj s konzumáciou alkoholu.

víno, alkohol, nápoj Čítajte viac Ohrozuje alkohol kosti seniorov?

Čo je „norma“ a čo už priveľa?

Zaujímavé je, že Američania si stanovili na pitie alkoholu akési štandardy. Ide o pokyny, podľa ktorých zistíme, či sa pohybujeme na hrane alkoholizmu alebo sme do neho už padli. Muži by nemali piť viac ako dva alkoholické nápoje denne a ženy len jeden. Zjednodušene povedané, všetko nad dve pivá u mužov a jedno u žien denne zvyšuje riziko vzniku závislosti od alkoholu. Ľudia, ktorí užívajú lieky alebo trpia psychickými ťažkosťami, sa majú vyhýbať pitiu etanolu úplne. Alkohol u nich môže nielen povzbudiť závislosť, ale aj zhoršiť priebeh základného ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholizmus