Aj seniori pomáhajú. Čítajú deťom knihy, organizujú zbierky...

Nie je to iba o mladých. Staršie generácie ľudí sa takisto môžu pridať do početného tímu dobrovoľníkov. I pre nich sa totiž nájde čosi, čím si môžu spestriť nielen vlastný život, ale aj svet okolo seba.

10.10.2021 06:00
týždeň dobrovoľníctva Foto:
Pred niekoľkými dňami sa skončil tohtoročný týždeň dobrovoľníctva. Ochotní ľudia trávili väčšinu aktivít vonku, napríklad aj úpravami záhrad.
debata

Netreba sa preto čudovať, že seniori v Bratislavskom kraji pomáhajú ako len vládzu. Čítajú rozprávky deťom v materských školách, organizujú zbierky, pomáhajú na koncertoch i športových podujatiach. Iba pred niekoľkými dňami sa skončilo podujatie Týždeň dobrovoľníctva a nielen o ňom hovorí v rozhovore pre Pravdu Michaela Bagalová z Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

Kedy vznikla myšlienka založiť Týždeň dobrovoľníctva a na čo všetko sa zameriava?

Myšlienka Týždňa dobrovoľníctva vznikla ešte v roku 2009 v podobe Dňa dobrovoľníctva. Hlavnou ideou bolo, a dodnes to tak je, propagovať dobrovoľníctvo vo všetkých jeho podobách a dať verejnosti možnosť spoznať organizácie pracujúce s dobrovoľníkmi. S postupným vznikom stále ďalších krajských dobrovoľníckych centier, ktoré sú organizátormi kampane na krajských úrovniach sa podujatie rozšírilo na celé Slovensko. Zjednocovacím prvkom je Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, ktorá Týždeň dobrovoľníctva zastrešuje ako národnú kampaň.

Ktoré aktivity sú typické pre toto podujatie a čo mu dominuje tento rok?

Týždňu dobrovoľníctva dominovali druhý rok exteriérové aktivity. Zväčša išlo o pomoc pri úpravách záhrad, maľovanie, obnova náterov na hracích prvkoch, ale aj oprava prístrešku či čistenie chránených zelených lokalít v Bratislavskom kraji. Typickými pre Týždeň dobrovoľníctva sú aj pomáhanie v knižniciach, múzeách a galériách, ktoré sa pravidelne zapájajú.

ruky, senior, opatrovanie, láska, pomoc Čítajte viac Túžite pomáhať seniorom? Staňte sa dobrovoľníkom

Ako ste prežívali toto podujatie v zhoršených podmienkach počas minulého roka a aké boli podujatia z vášho pohľadu uplynulé roky?

Paradoxne sme pandémiu počas Týždňa dobrovoľníctva minulý rok veľmi neriešili, pretože sme sa spoliehali na prognózy odborníkov o tom, že vírusu sa bude viac dariť až v chladnejších mesiacoch. Posledné dva roky je z pohľadu účasti cítiť obmedzenia, ale aktivity v exteriéroch si dobrovoľníci obľúbili a dalo by sa povedať, že pandémia nám v istom zmysle rozšírila možnosti zapojenia dobrovoľníkov do aktivít spojených s ochranou životného prostredia a udržateľnosti.

Aby sme si to lepšie predstavili, v akých oblastiach hľadáte dobrovoľníkov a čomu všetkému sa môžu v rámci tejto práce venovať?

Dobrovoľníctvo je odovzdanie svojich vedomostí a skúseností bez nároku na odmenu v rámci svojho voľného času. Do dobrovoľníctva sa dá zapojiť prostredníctvom jednorazových ponúk, napríklad v Týždni dobrovoľníctva, počas Zelených dní alebo aktivít, ktoré organizujú naše neziskové organizácie. Máme niekoľko dlhodobých dobrovoľníckych projektov.

Ktoré projekty patria k najvyhľadáva­nejším?

Najobľúbenejším je projekt Som tu pre teba, v rámci ktorého dobrovoľníci doučujú znevýhodnené deti v krízových centrách a nízkoprahovej sociálnej službe (NSS). V projekte DobroZUŠka, naopak, ide o efektívne trávenie voľného času – pri hre na hudobný nástroj, speve alebo kreslení. Tourist Angels je dobrovoľnícky program, v ktorom dobrovoľníci navigujú turistov do cieľa ich cesty, najčastejšie v centre hlavného mesta. Európske zbory solidarity sú skvelou príležitosťou pre mladých ako vycestovať, spoznať krajiny Európskej únie a pritom získať cenné skúsenosti prácou v zahraničí.

Ako pomáhajú dobrovoľníci starším ľuďom, seniorom. Na čo sa zameriava táto pomoc a ako ju seniori prijímajú?

Na začiatku pandémie sa ľudia neuveriteľne zomkli v pomoci seniorom. Od začiatku sme vedeli, že práve oni sú a stále zostávajú najohrozenejšou skupinou obyvateľstva. V prípade seniorov získalo na popularite tzv. komunitné dobrovoľníctvo, keď sa ľudia začali aktívne zaujímať o svojich seniorov, susedov a začali im pomáhať s nákupmi potravín či dovozom liekov. Pre seniorov v domovoch pripravujú dobrovoľníci online prednášky a dokonca pripravia fotografie, ktoré koordinátorky rozdajú seniorom, aby ich mohli dobre vidieť. Najobľúbenejšími témami sú cestovanie, história a domáce zvieratá. Seniori podľa nás vnímajú online workshopy ako kreatívne spojenie sa s okolitým svetom.

Pred niekoľkými dňami sa skončil tohtoročný... Foto: Archív: dobrovolnictvoba.sk
týždeň dobrovoľníctva Pred niekoľkými dňami sa skončil tohtoročný týždeň dobrovoľníctva.

Majú o dobrovoľnícku prácu záujem aj seniori. Na ktoré konkrétne aktivity sa zameriavajú?

V Bratislavskom kraji máme veľa aktívnych seniorov, ktorí sa pravidelne zapájajú do aktivít neziskových organizácií. Pred pandémiou chodili seniorky čítať deťom v materských školách rozprávky, pomáhali v knižniciach, s administratívou, pri zbierkach, koncertoch či športových podujatiach. Počas pandémie nám najmä seniorky pomáhali so šitím rúšok. Jednou z najobľúbenejších neziskových organizácií, ktorá združuje seniorov a organizuje pre nich rôzne aktivity na podporu fyzickej a psychickej kondície sú Seniori v pohybe.

Tina Redenkovičová Čítajte viac Príbeh dobrovoľníčky: Pomáha seniorom počas koronakrízy

Ako by ste ohodnotili tohtoročný Týždeň dobrovoľníctva?

Keďže väčšina aktivít bola naplánovaná vonku a bolo pekné počasie, tak bol skvelý. Dobrovoľníci pomohli viac ako sedemdesiatim neziskovým organizáciám, a aj keď na niektoré aktivity sa neprihlásilo toľko dobrovoľníkov, koľko neziskové organizácie chceli, podarilo sa urobiť kus roboty. Do Týždňa dobrovoľníctva sa zapájajú pravidelne bratislavské galérie, múzeá, knižnice aj mestské časti. Tento rok sa zapojilo do Týždňa dobrovoľníctva v Bratislavskom kraji o sto dobrovoľníkov viac ako minulý. Vďační sme najmä za upravené exteriéri, keďže práve tam budú starkí a ľudia so znevýhodnením tráviť celú, veríme slnečnú jeseň. Každý kto má záujem o dobrovoľníctvo sa môže inšpirovať aj na našej webovej stránke www.dobrovolnictvoba.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníctvo