Spomaľuje chôdza starnutie mozgu? Odpoveď poteší

Vedci sa v novom výskume nechali počuť, že prechádzky podporujú u seniorov pozitívne zmeny v centrálnej nervovej sústave. Jednoducho povedané: Chôdza omladzuje mozog.

16.10.2021 06:00
dôchodca, senior, staroba, relax, jeseň, les,... Foto:
V pozitívnych výsledkoch chôdza predbieha dokonca aj vplyv strečingu a štandardného cvičenia na ľudský organizmus.
debata (3)

Nedávny výskum skúmal bielu mozgovú hmotu a prišiel s viacerými potešujúcimi správami. Účastníci tejto sondy do zdravotných účinkov chôdze sa venovali tomuto druhu pohybu po dobu približne šiestich mesiacov. Výsledky ukázali, že pravidelná rýchla chôdza viedla k zlepšeniu nielen bielej hmoty v mozgu a pamäti, ale aj k zdravšiemu srdcu.

S vekom sa telo mení

K prvým nepatrným náznakom starnutia dochádza už v relatívne nízkom veku. Môžeme to vidieť najmä na úbytku svalovej hmoty. Po dosiahnutí tridsiateho roku života dochádza k prirodzenému poklesu hormónov, čo sa odráža na množstve svaloviny a hustote kostí. Podobne ako svaly však starne aj mozog. K najväčším zmenám u neho dochádza až po štyridsiatom roku života a zaujímavé je, že každú ďalšiu dekádu prichádza o 5 % svojho objemu. Starnutie mozgu sa prejavuje poruchami pamäti, ktoré sa demonštrujú napríklad neschopnosťou pamätať si názvy ulíc alebo hesiel do počítača.

spánok, senior, nespavosť Čítajte viac Čo spôsobuje poruchy spánku u seniorov a ako si s tým poradiť?

Starnutie je proces a možno ho spomaliť

Štúdia, ktorú prezentuje Colorado State University presviedča, že starnutie mozgu môžeme do určitej miery zmierniť. Výskum publikoval magazín Neuroimage a dospel k záveru, že počas polročného obdobia venovaného rýchlej chôdzi sa zlepšilo kardiovaskulárne zdravie i pamäť u väčšiny skúmaných ľudí. V pozitívnych výsledkoch chôdza predbehla dokonca aj vplyv strečingu a štandardného cvičenia na ľudský organizmus.

Je ako žiarovka

Mozog tvorí sivá a biela hmota. Prvá spomínaná sa nachádza v jeho vonkajších vrstvách a nachádza sa v nej vysoká koncentrácia neurónov. Biela hmota je v hlbších štruktúrach mozgu. Obidve sú však nevyhnutné pre normálne fungovanie nervovej sústavy. Vzájomnú súvislosť medzi týmito hmotami vysvetľuje Andrea Mendez zo spomínanej univerzity na príklade fungovania elektrického prúdu.

„Žiarovka je sivá hmota a všetky vnútorné elektrické vodiče, ktoré sú pod ňou tvoria bielu hmotu,“ poukazuje na príklade. Výskum sa teda zameral na takmer 250 účastníkov nad 60 rokov, pričom takmer 70 % z nich tvorili ženy. Väčšina zo skúmaných ľudí nežila aktívne a nemala ani neurologické problémy ako napríklad demenciu či mŕtvicu. Výskumníci ich rozdelili do dvoch skupín. Prvá sa venovala trikrát do týždňa štyridsaťminútovej chôdzi a druhá skupina sa zamerala na strečing a cvičenie na udržiavanie rovnováhy.

avokádo Čítajte viac Ktoré druhy jedla zlepšujú pamäť najmä seniorov?

Chôdza je najlepšie cvičenie pre mozog a srdce

Testy mozgu potvrdili, že ľudia zo skupiny chodcov mali lepšie celkové srdcovocievne výsledky. Obidve skupiny zaznamenali pozitívne zmeny aj v bielej mozgovej hmote, najviac však práve skupina tých účastníkov výskumu, ktorí sa venovali rezkým prechádzkam. „Tieto výsledky sú dôležité najmä preto, že sme sledovali oblasti mozgu, ktoré sú najviac citlivé na starnutie a demenciu. Biela hmota je podľa toho tvárna, a to aj v tých častiach mozgu, ktoré sú náchylné na rôzne choroby spojené so starnutím,“ vysvetľuje odborníčka.

Najviac sa pozitívne zmeny odrazili v stave pamäti, ktorú môže vo vyššom veku ohrozovať práve demencia. Vedci si tieto výsledky vysvetľujú zlepšením krvného tlaku, ktorý je jedným z rizikových faktorov demencie a neurologických chorôb. Chôdza okrem toho prispieva k odbúravaniu stresu a lepšiemu spánku.

mozog, cviky, alzheimer Čítajte viac Kedy sa treba báť demencie?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #mozog #chôdza #prechádzky