Ktoré ovocie vylieči zápchu?

Bolesť a ťažoba na bruchu môžu mať nenápadnú príčinu, ktorá je typická najmä pre starších ľudí. Pri nedostatočnej konzumácii vlákniny a chabom pitnom režime vzniká zápcha.

17.10.2021 06:00
slivky, slivovica, alkohol Foto:
Slivka je zdrojom mnohých vitamínov a tiež vlákniny.
debata

Prejavuje sa nepríjemnými pocitmi v brušnej dutine a menej frekventovaným vyprázdňovaním. Pomôcť môže sezónne ovocie, ktoré dodá telu dostatočné množstvo vody, ale aj spomínanej vlákniny. Ideálne sú v tomto ročnom období práve slivky. Tmavofialové ovocie ponúka celú škálu výživných látok, vitamínov, minerálov a antioxidantov. V sezóne sa konzumujú čerstvé a mimo nej skvele poslúži aj ich sušený a sladší variant. Pre slivky je typické najmä to, že odstraňujú nielen ťažkosti spôsobené zápchou, ale u starších ľudí zmierňujú príznaky osteoporózy.

Ako sú na tom so živinami?

Hoci majú zrelé slivky sladkú chuť, ich energetická hodnota je na normálnej úrovni. Väčšia slivka má len 30 kilokalórií, pričom z tohto množstva pripadá najviac energie práve na sacharidy. Chutné ovocie má asi 7 gramov cukru, žiadne bielkoviny ani tuk. Pozoruhodný je jej vitamínový a výživový profil. Už len jeden plod slivky poskytne telu 5 % vitamínu A, 10 % vitamínu C, 5 % vitamínu K.

Z minerálnych látok mu dominujú najmä draslík, meď, mangán. Vitamín A zlepšuje zrak a kvalitu pokožku, známe „céčko“ si poradí s vírusmi a infekciami. Vitamín K je potrebný pre správnu krvotvorbu a kosti. Minerálna látka draslík súvisí s dobrým fungovaním srdca, meď a mangán dokážu povzbudiť imunitu. Za pozornosť stojí aj obsah fosforu a horčíka. Prvá spomínaná látka chráni zuby a kosti, horčík bojuje proti kŕčom a vyčerpaniu organizmu.

Slivka Čítajte viac Sezóna sliviek vrcholí. Reštartujte nimi svoje zdravie

Zažívanie naberie na obrátkach

Slivky ocenia starší ľudia najmä pri tráviacich problémoch. Pomáhajú totiž predchádzať ťažkostiam, ktoré vznikajú v súvislosti so zápchou. Tento stav vyvolávajú viaceré faktory. Najviac sa pod zápchu podpisuje nedostatočný pitný režim a konzumácia stravy s nízkym obsahom vlákniny. Seniori majú s pribúdajúcim vekom nižšiu potrebu pitia tekutín. Okrem toho sa im zhoršujú stravovacie návyky a najviac sa to prejavuje nedostatkom vlákniny. Slivky dodávajú organizmu potrebné množstvo vody, živín, ale aj vlákniny.

Je to prírodné preháňadlo

Lepšiemu fungovaniu čriev pomáha okrem vlákniny aj sorbitol, ktorý sa nachádza v slivkách. Ide o alkoholový cukor s prírodnými laxatívnymi účinkami. Viaceré štúdie ukázali, že pravidelné pochutnávanie si na tomto chutnom ovocí má na ľudské zdravie lepšie účinky ako hocijaké preháňadlo. Jeden z výskumov ukázal, že konzumácia 50 g sušených sliviek počas troch týždňov zlepšila frekvenciu stolice u starších ľudí. Seniori však ocenia aj účinky iných látok, ktorými sa pýšia slivky. Ide najmä o polyfenoly, ktoré patria do skupiny antioxidantov. V spomínanom ovocí ich je viac ako napríklad v broskyniach či nektárinkách. Antioxidanty pomáhajú potláčať zápal, ktorý je často príčinou viacerých chronických zdravotných problémov u starších ľudí.

divinový guláš, divina, Varecha, magazín varecha, varecha 40/20, Čítajte viac Chute jesene: Nielen huby, kapusta či tekvica
Video
Oľga Belešová nám ukázala, ako rýchlo a jednoducho možno pripraviť úžasné raňajky a chutnú večeru z pár zdravých surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #vláknina #slivky