Seniori doplácajú na neznalosť finančných pojmov

Najčastejšie sa seniori pri kúpe tovarov a služieb nechajú v praxi zlákať na slová, ako výhodná služba, zľava, nižšie úroky či platby.

20.10.2021 10:13
senior, starosti, problém, chudoba, prasiatko,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Seniori patria v rámci finančnej gramotnosti stále k najzraniteľnejším a pandémia to ešte zvýraznila. Upozorňuje na to Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP). Na jednej strane dokážu seniori podľa asociácie sledovať vývoj cien v obchodoch a nasporiť si aj popri dôchodku, na druhej sú však práve pre neznalosť pojmov a rizík schopní sa aj neuvážene zadlžiť a minúť celé úspory.

seniori, manželia, papiere, rozhovor Čítajte aj Medzinárodný deň starých rodičov: Ako úspešne bojovať s podvodníkmi

„Ich osamelosť, neznalosť finančných pojmov, slabé, až žiadne technologické a digitálne zručnosti, ako aj emócie a často až prílišná dôverčivosť spôsobujú, že sa stále nechávajú nalákať na ponuky služieb či tovarov od nepoctivých obchodníkov,“ konštatuje generálna tajomníčka sprostredkova­teľskej asociácie Darina Huttová. Najčastejšie sa seniori pri kúpe tovarov a služieb nechajú v praxi zlákať na slová, ako výhodná služba, zľava, nižšie úroky či platby. Ako pritom upozorňuje odborníčka, málokedy sa zaujímajú o skutočné podmienky získania produktov s takýmito „benefitmi“.

týždeň dobrovoľníctva Čítajte aj Aj seniori pomáhajú. Čítajú deťom knihy, organizujú zbierky...

Hoci cez karanténu sa podľa Huttovej znížil počet rôznych pochybných prezenčno-predajných akcií na mieste, ešte stále sú rizikovými podomové predaje tovarov, prípadne služieb, ako napríklad dodávok energií a podobne. Rastúcim rizikom sú pre nich rôzne úverové karty nebankových inštitúcií využiteľné u predajcov tovarov, ktoré síce na prvý pohľad robia pre seniora nákup pohodlným, bezhotovostným, no v realite ide o úver s vysokým úrokom. Ako dodala Huttová, opäť je problémom často slabá informovanosť seniora o podmienkach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #seniori #platby #služby #tovar #pojmy #sprostredkovatelia