Prečo vekom strácame chuť do jedla?

Pokiaľ patríte k ľuďom vyšších vekových kategórií a pohľad na preplnený tanier plný dobrôt s vami vôbec nepohne, niečo nie je v poriadku. Nezáujem o jedlo môže mať viacero príčin. Niekedy sú prechodné, ale v mnohých prípadoch sú predzvesťou vážnych zdravotných problémov.

27.10.2021 08:00
pstruh, ryby Foto:
Pri pretrvávajúcom nechutenstve je potrebné vyhľadať lekára a nepodceňovať tráviace ťažkosti.
debata (1)

Ide najmä o vek, užívanie liekov, duševný a fyzický stav. K spomínanému problému dochádza najmä vtedy, ak nepociťujeme hlad dlhšiu dobu. Vytráca sa chuť do jedla, čo je jedným zo základných spôsobov prežitia človeka. Niektorí ľudia už pri pomyslení na potravu hlásia pocity nevoľnosti, zvracanie. Po jedle majú pocit neprimerane preplneného žalúdka, trápi ich nadúvanie a bolesti v bruchu. Strata chuti do jedla je z dlhodobého hľadiska nebezpečná, pretože spôsobuje nielen výrazný úbytok hmotnosti, ale aj stratu živín dôležitých pre ľudský organizmus.

Kedy sme už v nebezpečenstve?

Aj krátkodobé problémy môžu ovplyvniť našu fyziologickú túžbu po jedle. Do tejto kategórie ťažkostí zaraďujeme najmä ochorenia, ktoré do istej miery otupujú zmysly. Nádcha, chrípka, ale aj Covid-19 vplývajú negatívne na zmysly, ktorými sú chuť a čuch. Pozitívnou správou je, že po odznení týchto chorôb sa zmysly vrátia do normálneho stavu, pričom sa obnoví aj chuť do jedla. V prípade, ak absentuje chuť do jedla po dlhú dobu môžu nastať u starších ľudí viaceré typické zdravotné problémy. Patria k nim syndróm dráždivého čreva, zápalové ochorenie čriev, ťažkosti so štítnou žľazou, ochorenia pečene, obličiek, ale aj zlyhanie srdca.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte viac Vyčerpanosť u starších? Osviežia chutné potraviny

Psychika sa (ne)postará o nepríjemnosti

Túžba po jedle súvisí aj so psychickým a emocionálnym stavom ľudí. Mnoho z nás nepociťuje hlad počas chronického stresu. Nedávny výskum presviedča, že dlhotrvajúce vypätie sa spája aj s opačným extrémom, prejedaním. K nedostatku motivácie k stravovaniu prispievajú aj depresívne a úzkostné poruchy. Starších ľudí ohrozuje strata chuti do jedla pri pití alkoholu a fajčení veľkého množstva cigariet. Na chuťové poháriky má vplyv aj užívanie niektorých druhov liekov. Problém však nie je ani v užívaní tabletiek, ale v ich kombinácii s inými liečivami. Chuť ovplyvňujú niektoré druhy antidepresív, lieky na štítnu žľazu, ale aj agresívnejšia chemoterapia.

Chuť do jedla sa u človeka mení aj v čase

Znižuje sa s pribúdajúcim vekom a ohrozuje najmä osamelých seniorov, ktorí nie sú v starostlivosti domovov sociálnych služieb. V starobe dochádza k psychologickým zmenám, spomaleniu hormonálnej sústavy, ale aj tráviaceho traktu. Starších ľudí ohrozujú viac chronické ochorenia než mladšie ročníky.

Ako zatočiť s problémami?

Najlepším pomocníkom v boji proti nechutenstvu je dodržiavanie denného režimu. Jedlo je potrebné rozdeliť si minimálne do troch časových úsekov počas dňa, a to ráno, na obed a večer. Vďaka tomuto pravidelnému stravovaniu dostaneme potrebné množstvo živín a kalórií. Niektoré štúdie tvrdia, že chuť zvyšuje konzumácia jedla v spoločnosti priateľov, rodiny či známych. Rozptýlenie pri sociálnom kontakte pomáha odvrátiť nepríjemné pocity spojené s jedlom.

liek, tabletka, anémia Čítajte viac Anémia seniorov (2): Ako pomáha železo?

Pomáha vitamín B a rybí olej

Stravovacie návyky povzbudia aj netradičné potraviny či koreniny. Chuť do jedla podporujú aj niektoré vitamíny skupiny B, cvičenie, ale aj pravidelný spánok. Chuťové poháriky dokážu naštartovať aj niektoré výživové doplnky. Jedným z nich je minerálna látka zinok, ktorá okrem toho podporuje imunitný systém.

Chuť do jedla podporuje aj rybí olej, pričom výskum spred niekoľkých rokov ukázal, že už po troch týždňoch užívania došlo až k 20 % zlepšeniu túžby po jedle. Pri pretrvávajúcom nechutenstve je však potrebné vyhľadať lekára a nepodceňovať tráviace ťažkosti v podobe zápchy, hnačky, nadúvania alebo pocitu rýchleho zasýtenia aj z malej dávky jedla.

Video
Jeden z najtradičnejších receptov na vianočnom stole.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Halászlé na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #nechutenstvo #chuť do jedla