Ktorý typ diéty ochráni pred vysokým tlakom?

Prichádza nenápadne a udrie väčšinou vtedy, keď to najmenej očakávame. Aj z tohto dôvodu prischla vysokému krvnému tlaku prezývka tichý zabijak.

29.10.2021 08:00
hypertenzia, upchatie, infarkt, tuk, vysoký tlak Foto:
Podľa Národného centra zdravotníckych informácií patrí hypertenzia medzi najčastejšie diagnostikované ochorenia na Slovenska.
debata

Na Slovensku sa s hypertenziou trápi približne dvestotisíc ľudí a každý rok ich pribúda o tridsaťtisíc viac. Ohrozuje vysoký tlak aj vás a existuje spôsob ako sa mu vyhnúť?

Ohrozuje srdce i mozog

Nelichotivé čísla, ktoré ukazujú na výskyt tejto choroby v populácií sú v iných krajinách ešte katastrofickejšie. Napríklad v Spojených štátoch amerických má vyše 47 % dospelých ľudí vysoký tlak, pričom najviac ohrozenou je skupina ľudí nad 60 rokov, kedy je srdce viac oslabené ako v mladosti. Zo spomínaného počtu ľudí je skoro 74 % tých, ktorí majú takzvaný nekontrolovateľný tlak.

To znamená, že prudko stúpa a klesá bez zjavných príznakov. Hypertenzia však nie je maličkosť ani choroba, nad ktorou môžeme mávnuť rukou. Patrí totiž k hlavným rizikovým faktorom vzniku srdcového infarktu a mozgovej príhody. Pre lepšiu predstavivosť, infarkt zasiahne ročne vyše osemstotisíc Američanov a mozgová príhoda len o desaťtisíc menej.

rajčiny, rajčina Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Je na to aj špeciálna diéta

Najlepším spôsobom ako udržať túto chorobu na uzde je návšteva lekára a užívanie liekov. Nebezpečné ochorenie však do veľkej miery pozitívne ovplyvňuje aj úprava životného štýlu, ktorá pozostáva zo zmeny stravovacích návykov a pohybových aktivít. Nový výskum, ktorý bol uverejnený v časopise Circulation poukazuje na skutočnosť, že na zmenu stavu choroby postačia základné úpravy stravovacieho plánu a pohyb, čo jednoznačne stojí za povšimnutie. Vedci sa domnievajú, že vysoký tlak dokáže upravovať diéta s názvom DASH, ktorá zvládla počas štyroch mesiacov výrazne znížiť krvný tlak.

So soľou opatrne

Spomínaný stravovací program má za cieľ dosiahnuť stabilizáciu krvného tlaku. Niektorí ľudia ho však využívajú aj na zníženie telesnej hmotnosti a jej dlhodobé udržanie na prijateľnej úrovni. Základom spomínanej „diéty“ je pomerne vysoká konzumácia zeleniny, ovocia, celozrnných pokrmov ako sú ryža, pečivo či cestoviny. Ďalej sa zameriava na jedenie mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku. Súčasťou tohto typu stravovania je aj konzumácia strukovín, najmä fazule, ale aj orechov, rastlinných olejov a rýb. Zabúdať však netreba ani na to, že pri hypertenzii je nutné znižovať príjem soli. Denná dávka sodíka by nemala prekročiť hranicu 2,3 gramu, čo je asi jedna čajová lyžička soli.

turistika, chôdza, prechádzka Čítajte viac Aké sú výhody chôdze pre seniorov?

Chôdza je ideálna

Zmena jedálneho lístka však nestačí. Aj s pohybom dosiahneme viditeľné výsledky. Odporúča sa cvičiť minimálne trikrát do týždňa. Výber fyzickej aktivity je individuálny. Napríklad seniori by si mali zvoliť cvičenie, pri ktorom si ponamáhajú srdce, ale neohrozia svoje zdravie. Výborným príkladom takejto aktivity je chôdza, ktorá je relatívne bezpečným „športom“. Seniori by si nemali vyberať fyzickú činnosť, pri ktorej môžu stratiť rovnováhu a vystaviť sa tak nebezpečným pádom a úrazu.

Výskum hovorí jasnou rečou

Vedci skúmali vplyv DASH diéty a cvičenia na asi stoštyridsiatich ľuďoch, ktorí sa zároveň s úpravou stravy venovali cvičeniu minimálne trikrát do týždňa. Systolický tlak sa v sledovanej skupine znížil až o dvanásť bodov. Spomínaná kombinácia cvičenia a úpravy stravy dokáže pomôcť aj ľuďom, ktorí majú takzvanú rezistentnú (odolnú) hypertenziu. Zaujímavým bonusom tohto snaženia je nielen úprava krvného tlaku, ale aj zníženie telesnej hmotnosti a zvýšenie telesnej i duševnej výkonnosti. Okrem toho sa výrazne znižuje riziko úmrtia na srdcový infarkt a mozgovú príhodu.

Ako sme na tom doma?

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií patrí hypertenzia medzi najčastejšie diagnostikované ochorenia na Slovenska. Najviac ohrozenou skupinou sú ľudia vo veku 45 – 64 rokov, ale choroba neobchádza ani mladších ľudí. Ako uvádza spomínané centrum, vysoký krvný tlak trápi najmä ľudí v Košickom kraji a najmenej v Trnavskom. Vysoký krvný tlak zvyšuje konzumácia príliš slaných a mastných jedál, stres, napätie, nedostatok odpočinku a pohybu.

lekár, krvný tlak, tlakomer, vyšetrenie Čítajte viac Pozor, tichý zabijak útočí v každom veku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #diéty #slané jedlo