Nesprávne stravovanie ohrozuje zdravie starších ľudí. Čo s tým?

Menšia chuť do jedla, dehydratácia organizmu, ale aj vysoké percento obezity ohrozujú starších ľudí. Výsledkom môžu byť viaceré zdravotné problémy ako napríklad kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, ale aj mozgová príhoda.

02.11.2021 06:00
UP-imunita-4x Foto:
Ovocie, zelenina, orechy, oriešky, huby, to všetko obohatí náš jedálny lístok a výrazne prispieva k posilneniu imunity a príprave organizmu na zimné obdobie.
debata

Riešenie spomínaných ťažkostí však nie je až také komplikované ako to môže na prvý pohľad vyzerať. O účinkoch zdravej stravy na seniorov hovorí v rozhovore pre Pravdu výživový špecialista a mentor, zakladateľ Centra zdravia a výživy BodyClinic Mgr. Juraj Freyer.

O senioroch je známe, že majú menší pocit smädu a znižuje sa u nich aj citlivosť na chute. Čo môžu spôsobiť tieto zmeny, ktoré prirodzene prichádzajú s vysokým vekom?

Zhoršené rozoznávanie chutí a vôní je jedným z mnohých príznakov postupného starnutia. S týmto faktorom často prichádza aj nechuť do jedla. Okrem prirodzeného opotrebenia nášho tela v staršom veku sa na tom podieľajú aj ďalšie faktory. Napríklad stav chrupu, psychický stav starého človeka, znížená tvorba slín, prijímané lieky, stav mikrobiómu čriev, ktorý sa nám tiež vekom zhoršuje, rôzne diagnózy, ktoré vplývajú na metabolizmus a trávenie.

Čo môžu starší ľudia robiť so zníženou chuťou do jedla?

Ak je znížená chuť do jedla iba krátkodobým stavom, nie je ju nutné riešiť a sama postupne odznie. Pokiaľ sa jedná o dlhodobý fenomén môže deficit základných živín naštartovať katabolické procesy a spôsobiť vážne zdravotné problémy ako sú napríklad extrémna únava, podvýživa, malátnosť, problémy s imunitou, poruchy činnosti srdca. S pribúdajúcim vekom klesá taktiež pocit smädu, čo môže u seniorov spôsobiť vážnu dehydratáciu tiež spojenú s mnohými zdravotnými komplikáciami.

pstruh, ryby Čítajte viac Prečo vekom strácame chuť do jedla?

Ako sa môže odraziť nesprávna výživa na zdraví seniorov, najmä pri konzumácii mastných, slaných a sladkých jedál?

Telo starého človeka podlieha v procese starnutia mnohým anatomickým zmenám. Kvalita stravy, jej množstvo a správne pokrytie nutričnými hodnotami je v tomto období ešte dôležitejšie ako v ktoromkoľvek období života človeka. Konzumácia priemyselne spracovaných potravín, potravín s vysokým obsahom tuku, soli a cukru sú pre seniorov vysokým zdravotným rizikom. Okrem podvýživy seniorov je veľkým problémom na Slovensku aj vo svete obezita. V niektorých ročníkoch seniorov predstavuje až 33 % populácie. Konzumácia nezdravých potravín spôsobuje v tomto veku obrovské riziko kardiovaskulárnych ochorení, cievnej mozgovej príhody, rozvoju diabetu, metabolického syndrómu a iné.

Aké konkrétne živiny by určite nemali absentovať v strave seniorov a prečo?

V strave seniorov je nutné zabezpečiť dostatok bielkovín z kvalitných zdrojov (suché mäso, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, strukoviny). Konzumovať treba menej tukov a sústrediť sa prevažne na tie rastlinné. Je potrebné konzumovať dostatok komplexných sacharidov, zabezpečiť dostatok zeleniny, lebo vláknina z nej je mimoriadne dôležitá pre črevný mikrobióm seniora.

slivky, slivovica, alkohol Čítajte viac Ktoré ovocie vylieči zápchu?

Na výber ktorých potravín by sa mali zamerať seniori, aby sa udržali v dobrej fyzickej a psychickej kondícii?

Zásady správneho vyváženého stravovania sú dôležité pre každého človeka v akomkoľvek veku vrátane seniorov. Pri výbere potravín sa treba sústrediť na reálne potraviny, ktoré neprešli priemyselným spracovaním. Zdrojmi bielkovín sú rôzne druhy suchého mäsa (morčacie, kuracie, ryby), strukoviny, nízkotučné mliečne výrobky.

K zdrojom tukov patria extra panenské oleje, semienka, orechy, orechové maslá, avokádo a k zdrojom sacharidov zemiaky, batáty, celozrnné pečivo a chlieb, quinoa, pohánka a ďalšie. Vláknina sa nachádza v akejkoľvek pestrej zelenine a ovocí, ktoré však treba konzumovať v primeranom množstve, keďže obsahuje pomerne veľa fruktózy.

Aký význam má úprava potravín?

Samozrejme, dôležitá je tiež úprava potravín. Jedlá dusíme, restujeme a pečieme. Nevyprážame a nefritujeme. Nikdy nie je neskoro naučiť sa robiť veci správne. V našej klinike a na stránke www.bodyclinic.sk učíme aj seniorov ako to robiť. Našimi klientmi sú aj klienti približne vo veku 72 rokov. Ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta a bez výhovoriek sa nám zverili do rúk, aby aj oni mohli skvalitniť svoj život a zmierniť dopad fyziologických zmien starnutia ako aj dôsledky často celoživotného nesprávneho stravovania.

Video
Ak nemáte radi bataty, teda sladké zemiaky, možno práve v kombinácii s čokoládou vám zachutia. Pripravené podľa receptu od @stanci11.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Batatové brownies na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Povedzme si ešte o špecifikách vo výžive seniorov napríklad v porovnaní s mladými ľuďmi.

Nevnímam výrazný rozdiel medzi stravovaním sa v mladšom či staršom veku. Mali by sme to v každej etape nášho života robiť dobre, aby nám telo slúžilo čo najlepšie a najdlhšie. V neskoršom veku je však kvalita stravy ešte dôležitejšia. Celkový kalorický príjem však vekom klesá. Starší organizmus nutnejšie potrebuje doplniť vitamíny a minerály. Najmä, ak sme sa oň celý život správne nestarali. Aj preto kvalitný výživový doplnok nikdy nie je na škodu. Predtým by som však odporúčal komplexné krvné vyšetrenie, ktoré nám preukáže na čo sa pri výžive navyše zamerať. Je to veľmi individuálne. Záleží iste aj na tom ako aktívny je senior. Či športuje, alebo dáva prednosť odpočinku na lôžku.

hypertenzia, upchatie, infarkt, tuk, vysoký tlak Čítajte viac Ktorý typ diéty ochráni pred vysokým tlakom?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #zelenina #srdcovo-cievne ochorenia