Vírusy verzus seniori. Ako s nimi zatočiť?

Imunitný systém seniora už nereaguje tak pohotovo a presne, ako u mladých ľudí. Preto sú ľudia nad 65 rokov, ktorí majú oslabenú imunitu alebo iné pridružené nejaké chronické ochorenia ohrozenejší a mali by sa viac chrániť. Navyše, máme tu tretiu vlnu pandémie. Pozor by si mali dať najmä ľudia s chorobami srdca.

05.11.2021 06:00
seniori, manželia, ukazovanie, smiech, jeseň, park Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po takmer dvoch rokoch boja s koronavírusovou pandémiou už vieme, že covid nepostihuje len pľúca, ale následky infekcie môžu poškodiť srdcový sval, postihujú cievy, narúšajú zrážanie krvi a spôsobujú tromboembolizmus. Poškodené pľúcne tkanivo zase môže viesť k preťaženiu srdca.

S treťou vlnou pandémie by si najmä pacienti s chronickými ochoreniami mali uvedomiť, že v prípade nákazy môžu mať ťažší priebeh infekcie, proti ktorému sa môžu účinne chrániť očkovaním. Výzvou nielen pre kardiológiu, ale pre medicínu vôbec bude tzv. dlhodobý covid, ktorý môže postihovať pacientov bez ohľadu na to, či prekonali ťažký, alebo len mierny typ ochorenia.

hypertenzia, upchatie, infarkt, tuk, vysoký tlak Čítajte aj Vysoký tlak nebolí, ale môže zabiť. Čo funguje ako čistič ciev?

Zatiaľ čo počas druhej vlny pandémie boli nemocnice plné pacientov na JIS a na umelých pľúcnych ventiláciách, dnes je zatiaľ situácia iná. Lekári majú väčšie skúsenosti s liečbou, dokážu lepšie odhadnúť priebeh ochorenia a k dispozícii sú vakcíny. Nemocničné lôžka zatiaľzapĺňajú najmä neočkovaní pacienti a pacienti s inými pridruženými ochoreniami. Ak sa do nemocnice dostane aj zaočkovaný človek nad 70 rokov, zrejme už nebude musieť byť ventilovaný a ochorenie zvládne už len na kyslíku.

S covidom a s jeho prekonaním sa spája viacero komplikácií. „Pri infekcii môže dôjsť krozkolísaniu hodnôt krvného tlaku, vzniku arytmií, zápalu srdcového svalu, až k akútnemu srdcovému zlyhávaniu. Obávanou komplikáciou môže byť poškodenie koronárnych tepien, vznik infarktu myokardu,“ vysvetľuje kardiologička Anna Vachulová, z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Takéto komplikácie sa môžu vyskytnúť u ľudí bez predchádzajúceho srdcovo-cievneho ochorenia, ale môžu zhoršiť aj už existujúce kardiovaskulárne ochorenie.

strečing, ženy, staršie ženy, cvičenie, pohyb, žena, tréning Čítajte aj Ako a prečo trénovať po päťdesiatke?

Závažnou komplikáciou v súvislosti s covidom je embólia. „Na základe štúdie publikovanej v minulom roku môže byť riziko tromboembólie až 20 percent,“ hovorí doktorka Vachulová. Kardiologička ďalej upozorňuje, že lieky na riedenie krvi môžu pomôcť pacientom minimalizovať riziká súvisiace s krvnými zrazeninami, avšak musia byť ordinované odborníkmi.

„Lieky na riedenie krvi na jednej strane minimalizujú riziko vzniku krvných zrazenín, ale na druhej strane zvyšujú riziko krvácania. Neodborné a neopodstatnené užívanie liekov na riedenie krvi môže mať za následok krvácavé komplikácie, napr. z tráviaceho traku. Liečba liekmi na riedenie krvi patrí do rúk odborníkom a riadi sa príslušnými odporúčaniami,“ dodáva.

dôchodca, senior, staroba, relax, jeseň, les, prechádzka, walking Čítajte aj Spomaľuje chôdza starnutie mozgu? Odpoveď poteší

Odborníci upozorňujú aj na potrebu prevencie. Čo teda môžete urobiť pre podporu svojho duševného a fyzického zdravia? Starajte sa o svoje telo. Venujte pozornosť správnemu dýchaniu, aby ste do tela dostali viac kyslíka. Cvičením dýchania sa lepšie zvláda fyzická a psychická záťaž. Meditujte, konzumujte zdravé a vyvážené jedlo tri až päťkrát denne, pravidelne cvičte, doprajte si dostatok spánku, vyhýbajte sa alkoholu a fajčeniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #seniori #vírusy #srdce #ochorenia srdca #pandémia