Bratislavskí seniori sa zabávajú vo francúzskom štýle

Skupina starších ľudí z nášho hlavného mesta prišla s myšlienkou spoločného hrania pre Slovensko netypickej hry petang. Potrebovali však priestory, organizátora a podporu. Nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ im podala pomocnú ruku a výsledkom sú pravidelné utorkové stretnutia, ktorých hlavným cieľom je radosť a zábava.

07.11.2021 06:00
debata (3)

Nebolo nutné ich prehovárať, vymýšľať špeciálny program či hľadať vhodných kandidátov. Bratislavskí seniori sami prišli s myšlienkou hrania petangu. „Práve také aktivity v neziskovej organizácii STÁLE DOBRÍ chceme podporiť. Teší nás, keď iniciatíva príde zo strany seniorov a my len hľadáme spôsob ako im pomôcť nápad zrealizovať. Táto spoločenská hra, ktorá je zároveň vhodnou pohybovou aktivitou, nie je neznáma ani medzi slovenskými seniormi. Zareagovali pozitívne a pomerne rýchlo sa vytvorila skupina hráčov. Teraz je z nich výborná partia priateľov.“ hovorí pre Pravdu Zuzana Golaková zo spomínanej organizácie.

Seniori sa v Bratislave pravidelne stretávajú... Foto: František Gažík, MEDIA PROJECT s.r.o.
petang Seniori sa v Bratislave pravidelne stretávajú na spoločenskej hre petang. O hru majú záujem aj osemdesiatroční ľudia.

Hrajú aj osemdesiatroční ľudia

Výsledok na seba nenechal dlho čakať a zo stretávania sa starších ľudí v Bratislave pri zaujímavej hre vzniklo pravidlo. Okrem sociálneho vyžitia prináša aj podporu pre duševné a telesné zdravie, čo si pochvaľujú najmä seniori vo vyššom veku. Na petangu sa zúčastňuje každý týždeň približne dvadsať seniorov. Nepotrebujú špeciálnu výbavu, stačí iba chuť zabaviť sa.

„Potrebujú len chuť sa stretnúť a v prípade že začínajú, naučiť sa pravidlá. Pre tých, ktorí sa pridajú ako noví, máme k dispozícii petangové gule. Medzi účastníkmi sú aj dámy a nepatrí sa pýtať na vek, ale môžeme povedať, že ani osemdesiatka nie je prekážkou. Úsmevné častokrát býva, ako vášnivo vedia premeriavať postavenie gulí a prieť sa o každý milimetrík. Radostné je, že napokon každá hádka skončí srdečným udobrením,“ pokračuje Golaková.

ovocný sad, Stále dobrí Čítajte viac Rarita v Bratislave: Mestský ovocný sad pre seniorov

Treba mať na to aj gule

Petanque alebo petang pochádza z Francúzska, konkrétne z mesta Marseille. Po druhej svetovej vojne sa stal obľúbený aj v iných častiach sveta. Na Slovensku od roku 1994 dokonca existuje federácia petangu. Táto spoločenská hra sa môže hrať kdekoľvek a nie je vekovo obmedzená. A čo k nej potrebujeme vedieť?

„Úplne jednoducho povedané, cieľom je hodiť guľu čo najbližšie ku košonu, čo je malá gulička, ktorá sa vhadzuje na ihrisko ako prvá. Hrať môžu buď dvaja hráči proti sebe, každý s tromi guľami, alebo družstvá po dvoch, alebo troch hráčoch. STÁLE DOBRÍ hrávajú pravidelne každý utorok od 9:30 na nábreží Dunaja, na Viedenskej ceste. Radi privítajú aj nových hráčov,“ uzatvára Zuzana Golaková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #petang