Buďte na pozore. Poznáte mýty o cukrovke?

Výskumy varujú, že úmrtnosť sa zvyšuje u starších ľudí s cukrovkou častejšie ako u tých, ktorých toto ochorenie obchádza. Hoci sa diabetes 2. typu nevyhýba ani starším generáciám, šíria sa o ňom nepravdivé fámy. Čo je pravda a ktoré tvrdenia sú pritiahnuté za vlasy?

08.11.2021 06:00
diabetes, cukrovka, glukomer Foto:
Cukrovkári by si mali hladinu cukru v krvi merať každý deň, minimálne raz do roka absolvovať testy na glykovaný hemoglobín.
debata

Na svete žije viac ako 34 miliónov ľudí s diabetom. Pokiaľ patríte do tejto početnej skupiny, určite vás bude zaujímať, ktoré faktory ovplyvňujú vznik cukrovky a čo je už ľudovo povedané za čiarou. Cukrovka je nebezpečná pre všetky vekové kategórie. Zvlášť u seniorov však môže mať až tragické následky. Diabetes totiž zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, ktorým dominuje srdcový infarkt a mozgová príhoda.

Nie je to o cukre

K najčastejším mýtom o diabete patrí tvrdenie, že ho spôsobuje nadmerná konzumácia cukru. Ten však sám o sebe cukrovku nezapríčiní. Najväčším rizikom pri pochutnávaní si na sladkých dobrotách je príjem vysokého množstva energie. Spolu s nadmerným jedením živočíšnych tukov spôsobuje nadváhu a obezitu. Priberanie na hmotnosti sa tak časom podpisuje pod zhoršenie zdravia ciev a srdca.

vitamíny, zdravá strava, artróza, kĺby Čítajte viac Prečo sa oplatí bojovať s podváhou vo vyššom veku?

Podľa Christine Leeovej z amerického Národného centra pre diabetes je vhodné potraviny s pridaným cukrom nahrádzať menej energetickým jedlom v podobe neškrobovej zeleniny, celozrnných výrobkov a kvalitných zdrojov bielkovín. K neškrobovej zelenine patria všetky jej druhy okrem zemiakov a ryže. Do kategórie celozrnných potravín zaraďujeme kvalitné pečivo a zdrojom bielkovín je chudé kuracie, králičie mäso alebo rybacina.

Cukrovka má dva základné typy

Pri prvom type telo omylom útočí na bunky pankreasu, čím dochádza k zastaveniu tvorby inzulínu. Ide o základný hormón, ktorý sa podieľa na štiepení cukru a bez neho by sme nevedeli prežiť. Pri druhom type cukrovky síce pankreas produkuje inzulín, ale ľudské telo na neho nereaguje dostatočne dobre.

K ďalším typickým mýtom o diabete patrí tvrdenie, že na cukrovku 2. typu potrebujeme inzulín. Výskumy však prinášajú v tomto smere pozitívne správy. Diabetes je možné v mnohých prípadoch mať pod kontrolou vďaka diéte a cvičeniu, pričom postačí užívať iba lieky. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb inzulín v skutočnosti užíva len 40 % ľudí s diabetom 2. typu. Odborníci z tohto centra však upozorňujú, že potreba inzulínu sa s pribúdajúcim vekom môže predsa len zmeniť.

Všimnete si chorobu?

Odborníci z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb varujú, že cukrovku si nemusíme všimnúť ihneď pri jej vzniku. Symptómy spomínanej choroby môžu byť spočiatku nenápadné a trvá niekoľko rokov pokiaľ ich zbadáme. Neplatí teda mýtus, že o cukrovke vieme hneď od počiatku. Typickými sú napríklad močenie a nadmerný smäd u starších ľudí. Ide o bežnú kombináciu symptómov, ktoré sa bežne vyskytujú v starobe. Len málokto si ich okamžite spojí s príchodom cukrovky.

UP-imunita-4x Čítajte viac Nesprávne stravovanie ohrozuje zdravie starších ľudí. Čo s tým?

Naopak, spozornieme najmä v prípadoch, kedy sa objaví rozmazané videnie alebo mravčenie v rukách. V tomto prípade však už môžeme mať dlhodobo zvýšené hladiny cukru v krvi. Vedci predpokladajú, že približne štvrtina pacientov s cukrovkou o nej nevie. Odporúčajú preto, aby si každý nad 45 rokov s nadváhou či rodinnou anamnézou cukrovky nechal vyšetriť hladinu glukózy v krvi.

Cvičenie nie je len na chudnutie

Lekári presviedčajú, že cvičenie nie je u cukrovkárov prioritne určené na zhadzovanie hmotnosti. Hlavným dôvodom je najmä to, že fyzická aktivita pomáha zvyšovať citlivosť tela na inzulín, čím sa prirodzene znižuje hladina glukózy v krvi. Výskumy upozorňujú, že každé cvičenie zlepšuje citlivosť na inzulín až o 50 % v priebehu 72 hodín po cvičení.

Zároveň upozorňujú na to, že k dlhodobému zníženiu hladiny glukózy v krvi dochádza aj vtedy, keď športujeme, ale nechudneme. Dôvodom je vyššia aktivita svalových buniek, ktoré sú schopné absorbovať glukózu a premieňať ju na energiu bez nutnosti zvyšovania inzulínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #mýty a fakty