Dokážu seniori chudnúť tak ako mladí ľudia?

Chudnutie vo vyššom veku nie je žiadne sci-fi. Vedci na základe nových výskumov tvrdia, že zbavovanie sa nadbytočných kilogramov je vraj rovnako jednoduché ako v dvadsaťpätke.

09.11.2021 08:00
Sedem tipov na chudnutie – a bez cvičenia! Foto:
Motivácia je podľa názoru odborníkov kľúčom k úspešnému chudnutiu nielen vo vyššom veku.
debata (6)

Ľudské telo si po dosiahnutí päťdesiateho piateho roku života vie poradiť s nadmernou hmotnosťou tak dobre ako v mladšom veku. Presviedčajú o tom viacerí odborníci, ktorí tak vyvracajú fámy o tom, že v určitom životnom období už nie je možné schudnúť. Vedci podporujú tieto svoje tvrdenia zaujímavým výskumom, v ktorom sledovali dve skupiny dospelých ľudí s nadváhou. Jednu z nich tvorili ľudia v strednom veku a ďalšiu jednotlivci nad šesťdesiat rokov.

V obidvoch skupinách nariadili diétu, cvičenie a celkovú zmenu životného štýlu. Výsledky výskumu prekvapili. Starší ľudia totiž v sledovanom období chudli rýchlejšie než mladší účastníci. Presnejšie, nadbytočnú hmotnosť zhodilo 7,3 % seniorov a 6,9 % mladých ľudí. Navyše sa ukázalo, že starší ľudia chudli rýchlejšie než ich mladší kolegovia.

Nikdy nie je neskoro

Podľa ďalšieho prieskumu, ktorý sa zameral na skúsenosti seniorov s chudnutím, majú ľudia aj vo vyššom veku túžbu zmeniť svoje telo a celkovú kvalitu života. Faktom však zostáva, že ich nadšeniu neboli vraj príliš naklonení zdravotnícki pracovníci, ktorí im vzhľadom na vek neponúkali konkrétne riešenia pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov tuku. Hoci sa chudnutie vo vyššom veku spája skôr s nedôverou v konečný pozitívny výsledok, odborníci prichádzajú s návodom na to ako si s týmto problémom predsa len poradiť.

strava, chudnutie, obezita, diéta Čítajte viac Zabráni chudnutie u seniorov demencii?

Inšpirujte sa sami sebou

Prvou úlohou seniorov je stanovenie si reálnych cieľov. V tomto smere totiž nepomáha používanie zovšeobecňujúcich cvičebných plánov, ktoré v podstate nerešpektujú potreby jednotlivca. Štúdia publikovaná v JAMA Cardiology naznačuje, že úspešnejší pri redukcii hmotnosti boli ľudia, ktorí „počúvali“ svoje telo a stanovili si reálne ciele.

Počas výskumu jedna skupina účastníkov mala stanovený počet krokov za deň, pričom druhá si mohla vybrať vlastné tempo. Kevin Volpp z Centra pre zdravotné stimuly Univerzity v Pensylvánii vysvetľuje tento úspech na základe zvýšenej motivácie. „Ľudia, ktorí si stanovia vlastné ciele majú totiž vyššiu pravdepodobnosť, že budú vnútorne motivovaní chudnúť," vysvetlil.

Ideálne je chudnutie v skupinách

Motivácia je podľa názoru odborníkov kľúčom k úspešnému chudnutiu nielen vo vyššom veku. Cvičenie a zhadzovanie váhy je jednoduchšie pokiaľ nás k nim povzbudzujú členovia rodiny či známi. Z výskumu publikovaného v časopise Obesity vyplýva, že sociálna podpora od blízkej osoby pomáha pri lepšom dosahovaní výsledkov v rámci chudnutia. Podobne funguje motivácia aj pri spoločnom cvičení viacerých osôb. Výborným príkladom je chôdza v skupine, ktorá prináša väčšie potešenie z pohybu a rýchlejší efekt pri zlepšovaní fyzickej a duševnej kondície.

vitamíny, zdravá strava, artróza, kĺby Čítajte viac Prečo sa oplatí bojovať s podváhou vo vyššom veku?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #chudnutie v skupine