Čo spôsobujú problémy s krvou a ako im predísť?

Ťažkosti s krvotvorbou ovplyvňujú u starších ľudí celkový pocit sviežosti a energie. Ak sa dostávajú do chronickej fázy, nastupuje neznesiteľná únava a vyčerpanosť.

14.11.2021 06:00
senior, dôchodca, starý človek, zdravá výživa,... Foto:
Konzumácia jabĺk patrí medzi najlacnejšie spôsoby na to, ako si udržať správnu hladinu hemoglobínu.
debata

Hlavnou zložkou krvi je hemoglobín. Ide o bielkovinu, ktorá je bohatá na železo a slúži na prenos kyslíka z pľúc do všetkých telesných orgánov, tkanív a buniek. Okrem toho má však na starosti aj odvádzanie oxidu uhličitého z organizmu smerov von z tela. Oxid uhličitý je v podstate odpadom z buniek. Dostáva sa do pľúc a telo sa ho zbavuje vydychovaním. Ak dochádza k poruchám tohto procesu, kyslík sa nedostáva do všetkých životne dôležitých orgánov a problém v podobe vyčerpanosti je na svete. Najčastejšie príčiny porúch krvotvorby sú ochorenia kostnej drene, skryté krvácanie, anémia, poruchy s obličkami, rakovina, užívanie niektorých liekov. Okrem toho potrebuje krv na svoje „fungovanie“ dostatok kyseliny listovej, vitamínu B, C a železa.

Železo nad zlato

Lepšiu produkciu červených krviniek, ktoré obsahujú hemoglobín podporuje dostatok minerálnej látky s názvom železo. Vedecké štúdie varujú, že najčastejšou príčinou problémov s krvotvorbou spočíva práve v nedostatku tejto živiny. Medzi kvalitné zdroje potravín, ktoré obsahujú železo patrí listová zelenina, špenát, špargľa, ale aj červená repa. Pokiaľ uprednostňujete rastlinné zdroje železa, nájsť ho môžete aj v marhuliach a sójovom výrobku, ktorý je známy ako tofu.

Živočíšne potraviny sú tiež bohatým zdrojom spomínaného minerálu. Zaraďujeme k nim kuraciu pečeň, červené mäso, vajíčka, morské plody. Kyselina listová sa nachádza v jablkách, granátovom jablku, sušených slivkách, ale aj v melóne.

škorica Čítajte viac Ako poteší škorica zdravie seniorov?

Nepodceňujte účinky jabĺk

Konzumácia jabĺk patrí medzi najlacnejšie spôsoby na to, ako si udržať správnu hladinu hemoglobínu. Tento druh chutného ovocia patrí medzi klasické zdroje železa. Na zlepšenie telesných funkcií postačí už jedenie jedného jablka denne alebo pravidelné pitie jablkovej šťavy. Sladkú chuť tejto ovocie šťavy zmierni šťava z červenej repy. Pre zlepšenie chuti môžete pridať trochu citrónu a štipku zázvoru. Citróny obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktoré sú dôležité najmä na jeseň a v zime, pretože chráni telo pred vírusmi, baktériami a infekciami. Zázvor je korenie, ktoré zlepšuje prekrvovanie organizmu, príjemne ho ohreje a povzbudí.

Symbióza mikroživín, ktorú nepodceňujte

Netreba zabúdať na to, že vitamín C zlepšuje absorbovanie železa do tela. Medzi najlepšie zdroje vitamínu C patria všetky druhy ovocia a zeleniny. Vo všeobecnosti platí, že čím je ovocie kyslejšie, tým viac má vitamínu C. Táto mikroživina sa označuje aj ako kyselina askorbová a ľudské telo si ju nevie vyrobiť, na rozdiel od vitamínu D. V súčasnej modernej dobe ľudia netrpia jej nedostatkom. V minulosti sa však často vyskytovala choroba zvaná skorbut.

Nešťastníci, ktorých postihla mali problémy s imunitou a najmä vypadávaním zubov. Vitamín C je vo veľkom množstve v citrónoch, pomarančoch, kivi, ale aj v listovej zelenine. Potraviny s obsahom tejto mikroživiny je lepšie konzumovať v surovom (raw) stave, pretože varom, dusením alebo inou tepelnou úpravou dochádza k jej znehodnoteniu.

„Béčkový“ vitamín, ktorý vôbec nie je druhoradý

Kyselina listová je súčasťou vitamínov radu B. Výskumy jednoznačne preukázali, že nedostatok tejto látky v ľudskom tele vedie k nízkej hladine hemoglobínu. Medzi kvalitné zdroje vitamínu B9 teda patrí listová zelenina, klíčky, fazuľa, banány, arašidy, ale aj brokolica. Skvelým pomocníkom na povzbudenie krvotvorby je aj cvikla, ktorá preukázateľne zvyšuje hladinu červených krviniek v ľudskom tele. Obsahuje vysoké množstvo kyseliny listovej a železa. Okrem toho sa pýši obsahom vlákniny a draslíka.

vlašské orechy, kešu, lieskovce Čítajte viac Potrebujú starší ľudia extra vitamíny?

Vláknina je potrebná pre lepšie zažívanie, odstraňuje nadúvanie a celkovo zlepšuje trávenie. Draslík je kľúčová minerálna látka, ktorá je potrebná pre správne fungovanie ľudského organizmu. Jeho nízke hladiny sa môžu podpísať pod horšie fungovanie srdcového svalu.

Video
Pozrite si, ako si sladí život Jozef Grondžák, módny dizajnér hviezd ako Kali, Juraj Bača alebo Števo Martinovič. U nás upiekol obrátený jablkový koláč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jablko #špargľa #krvotvorba #vyčerpanosť