Ktoré živiny ochránia váš zrak?

Kľúčom v starostlivosti o oči vo vyššom veku je okrem návštevy lekára aj úprava jedálneho lístka. Sústrediť sa treba najmä na príjem dôležitých živín, ktoré chránia zrak.

17.11.2021 06:00
makula, makulárna degenerácia, senior, oči,... Foto:
Zrak starších ľudí poškodzuje napríklad fajčenie.
debata (2)

Bez úpravy stravy to nejde. Oči, podobne ako iné telesné orgány, potrebujú pre svoje správne fungovanie dostatok vitamínov, minerálnych látok a ešte čosi navyše. Podľa portálu WebMD sa ochrana očí jednoznačne začína na tanieri. Medzi najdôležitejšie živiny patria omega-3 mastné kyseliny, vitamín C, E, luteín a minerálna látka zinok. Omega-3 mastné kyseliny sú známe tiež ako zdravé tuky. Okrem skvalitnenia zraku pomáhajú aj pri ochrane srdcového svalu a mozgu. Zlepšujú elasticitu ciev a to aj tých, ktoré zásobujú oči krvou.

Vitamíny C a E bojujú proti voľným radikálom a na telo majú celkovo omladzujúci účinok. Lepšie videnie, samozrejme, zabezpečuje aj zinok. Netreba zabúdať, že spomínané látky prinášajú pre seniorov aj viacero iných benefitov. Zvlášť ochraňujú organizmus pred vírusmi a infekciami. Okrem toho pôsobia preventívne proti vzniku rakoviny.

okuliare, zrak, problém Čítajte viac Zrak si môžete zlepšiť cvičením i stravou

Kde hľadať zdravé tuky?

K najlepším zdrojom zdravých tukov patria mastné morské ryby. Losos, sleď či makrela majú okrem kvalitných bielkovín aj vysoké množstvo rybacieho tuku. Losos obsahuje na 100 gramov suroviny až 13 g tuku. Zaujímavé je, že tento tuk neubližuje nášmu telu. Práve naopak, bojuje proti takzvanému zlému cholesterolu a čistí cievy. Vitamín C nájdeme vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny, najviac však v kivi, šípkach, citrusoch. Zdrojom vitamínu E, ktorý sa označuje aj ako elixír mladosti, sú kvalitné rastlinné oleje, a to slnečnicový, repkový i olivový.

Oči si ochránia seniori aj pochutnávaním na semienkach rastlín a orechoch. V tomto prípade však treba byť na pozore. Niektorým ľuďom sa neodporúča jesť pražené a slané orechy a semená rastlín. Pražením vznikajú nebezpečné a nezdravé trans-mastné kyseliny. Okrem toho napríklad seniorom s vysokým krvným tlakom nepomáha vysoký obsah pridanej soli. Hypertenzia ako sa odborne hovorí vysokému krvnému tlaku nesvedčí zdravému zraku.

oko, otáznik Čítajte viac Mýty a pravda o očiach: Zlepší mrkva zrak?

Mrkva je klasika pre oči

Minerál zinok sa nachádza v strukovinách, ovsených vločkách, orechoch, mäse a v horkej čokoláde. Jednou z najlacnejších potravín, ktoré pomáhajú zlepšovať zrak patrí nepochybne mrkva, ktorá okrem vitamínu C obsahuje aj beta-karotén. Ide o látku, ktorá sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Ten chráni zrak pred poškodením sietnice a predčasným starnutím. Luteín patrí k najdôležitejším antioxidantom, ktoré chránia zrak pred šedým zákalom. Nájsť ho môžeme najmä v listovej zelenine.

Paradoxne, najviac škodí fajčenie

Očiam okrem neustálemu pozeraniu sa do displejov televízorov, mobilných telefónov či počítačov nepomáhajú aj iné veci. Nepredpokladá sa však, že seniorov trápia problémy s očami, ktoré by mali na svedomí moderné informačno-telekomunikačné technológie. Zrak starších ľudí jednoznačne poškodzuje fajčenie. Okrem rakovinotvorných látok obsahujú cigarety aj nikotín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý je silne návykový a negatívne ovplyvňuje najmä krvné cievy.

Fajčenie cigariet zvyšuje hladinu nikotínu v krvi, ktorý zužuje cievy. Čim viac sú zúžené, tým menej živín a kyslíka sa dostávajú do očí. Fajčenie sa u starších ľudí podpisuje pod vznik makulárnej degenerácie očí a katarakty. Prvé spomínané ochorenie postihuje centrálnu časť sietnice, takzvanú žltú škvrnu. Druhá spomínaná choroba, zvaná katarakta, je viac známa ako sivý zákal. Pri tomto ochorení dochádza k zákalu oka a zhoršeniu videnia.

Video
V tomto videu nám talentovaný spevák a skladateľ Martin Harich pripraví svoj obľúbený koláč z mrkvy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #omega-3 mastné kyseliny #zrak #mrkva #dôležité živiny