Tretia dávka proti korone zaberá aj v Humennom

Ochorenie COVID-19 má miernejší priebeh a prináša omnoho menej obetí. Aj týmito slovami potvrdzuje význam očkovania proti tejto zákernej chorobe generálna manažérka dvoch zariadení na východnom Slovensku PhDr. Zuzana Fabianová, MBA, v ktorých opatrujú asi osemdesiat imobilných a dlhodobo chorých starších ľudí.

21.11.2021 06:00
debata
Aktívne proti korone: Humenskí seniori trávia... Foto: ZSS Slnečný dom, n.o.
Slnečný dom, Humenné Aktívne proti korone: Humenskí seniori trávia jeseň stavaním strašiakov. Tretiu dávku vakcíny proti COVID-19 už majú za sebou.

Seniori zo Slnečného domu a Ošetrovateľského centra v Humennom už majú tretiu dávku vakcíny úspešne za sebou a nemyslia len na chorobu. Varia, pečú, pracujú, vyrezávajú tekvice a často sa i spoločne modlia. Viac o ich aktuálnej situácii hovorí v rozhovore pre Pravdu Zuzana Fabianová.

Ako v súčasnosti prežívajú vaši seniori tretiu vlnu pandémie a ako sa postavili k vakcinácii treťou dávkou vakcíny proti COVID-19?

Tretia vlna pandémie, žiaľ, so sebou priniesla opäť nie príjemné emócie, ktoré už prežívali – strach z dlhodobého odlúčenia od blízkych, no tiež obavy z choroby a zo smrti. Predstava, že starý človek sa rád vzdáva nádeje na ďalšie dni a roky života je mylná. Je to naopak. Túžba po živote, potreba ubezpečenia, že všetko bude v poriadku a nehrozí utrpenie, či zbytočná smrť je úplne bežná aj u našich seniorov, a my sa ich musíme zo všetkých síl snažiť nesklamať.

Je známe, že sa vám podarilo veľmi rýchlo zabezpečiť tretiu dávku vakcíny.

Veľmi iniciatívnym prístupom sa nám podarilo urýchliť podávanie vakcinácie, ktoré sme uskutočnili vo vlastnej réžii už pred niekoľkými týždňami. Tretia dávka vakcíny bola prijatá s dôverou a nádejou, že pomôže rovnako ako tie prvé dve. Myslíme, že presvedčil aj fakt, že vedúci zamestnanci podstúpili vakcináciu treťou dávkou ako prví. Naši seniori majú skúsenosť, že obávaný vírus je síce v spoločnosti veľmi rozšírený a prináša mnohé obete, no zároveň na základe prežitej skúsenosti dôverujú, že sú veľmi dobre chránení a aj v prípade ochorenia, im vieme účinne pomôcť.

petang Čítajte viac Bratislavskí seniori sa zabávajú vo francúzskom štýle

Ako sa očkovanie v centre prejavilo na chorobnosti seniorov na COVID-19 a ako sa stavajú seniori k očkovaniu?

V Slnečnom dome nikto z plne očkovaných klientov neochorel. V Ošetrovateľskom centre sme sa stretli s prípadmi nákazy s fatálnym priebehom, no v praxi vnímame markantný rozdiel oproti obdobiu, keď sme vakcínu nepoznali. Ochorenie má miernejší priebeh a prináša omnoho menej obetí. Treba však doplniť, že celodenné nosenie respirátora je striktnou požiadavkou na každého zamestnanca od chvíle, keď riziko epidémie opäť začalo stúpať a veľmi vysoká, takmer stopercentná je aj zaočkovanosť zamestnancov. Do Ošetrovateľského centra často prijímame pacientov, ktorí zaočkovaní nie sú.

Čo robíte v takýchto prípadoch?

V takýchto prípadoch okamžite usilujeme o zabezpečenie podania vakcíny čo najskôr, no žiaľ, opakovane sa nám stáva, že pacientovo stretnutie so zákerným vírusom prebehlo už skôr, agresívna infekcia nastúpi, keďže je extrémne nákazlivá, v organizme krehkej nezaočkovanej osoby rýchlo naberá na sile a my musíme opäť bojovať o život pacienta, žiaľ, nie vždy s úspešným koncom. Aj pre nás je veľkou úľavou, keď zistíme, že pacient je zaočkovaný a pravdepodobnejší je ľahší priebeh infekcie ako väčšine prípadov zaočkovaných pacientov.

Poďme k príjemnejšej téme. Jesenné dni si vaši seniori krátili rôznymi zaujímavými aktivitami. Čomu všetkému sa teda seniori venovali na jeseň a čo ich čaká v zime?

Výrazné obmedzenie návštev nemôže znamenať koniec spoločenských aktivít. Vysoké riziko šírenia vírusu nás nabáda hľadať nové cesty spoločenského vyžitia v opatrnejšom režime. Uvedomujeme si, že veľká skupina klientov je v prípade neskoršieho prepuknutia ochorenia čo i len u jediného môže ohroziť celú komunitu.

Aktívne proti korone: Humenskí seniori trávia... Foto: ZSS Slnečný dom, n.o.
Slnečný dom, Humenné Aktívne proti korone: Humenskí seniori trávia jeseň vyrezávaním tekvíc i varením. Tretiu dávku vakcíny proti COVID-19 už majú za sebou.

Ako teda týmto podmienkam prispôsobujete jednotlivé aktivity?

Uprednostňujeme aktivity v menších skupinkách, v exteriéri, či individuálny program, ktorý má osobitné čaro. Tvoríme, varíme, pečieme, cvičíme, modlíme sa, užívame si masáže, rôzne procedúry, skrášľujeme prostredie i seba. Oslavujeme životné jubileá i sviatky – vítame tak každú príležitosť vyrábať radosť a dobré emócie. Spomínali sme na zosnulých, prijímame ovocie, pozornosti a darčeky od dobrých ľudí. Tešíme sme z výstavy farebných obrazov s jesennými motívmi jabĺk a kvetov od dám z Podvihorlatskej palety inštalovaných priamo v priestoroch zariadenia.

V rámci projektu TOP FAMÍLIA píšeme pútavé príbehy o životných osudoch našich klientov spolupráci s blízkymi. Sú to dojímavé chvíle strávené spoločným spomínaním na silné okamihy života, ktoré nedovolíme zapadnúť prachom. Už teraz pripravujeme Mikulášske prekvapenie a tie najkrajšie Vianoce, ktoré v žiadnom prípade nebudú o osamelosti, či smútku.

Obávajú sa seniori príchodu Vianoc z dôvodu možných nových protipandemických opatrení?

Pevne veríme, že ten najprísnejší režim, teda izolácia na izbách nás vďaka zodpovednému prístupu obíde a v tomto pozitívnom duchu sa snažíme udržať aj mentálne naladenie našich seniorov. Napokon, jedny pandemické Vianoce sme už zvládli. Pri angažovaní blízkych, ktorí nám poslali srdečné videopozdravy zo svojich domovov sa ich podarilo zorganizovať tak, aby naši klienti prežívali ako nádherné a výnimočné obdobie.

seniori, manželia, ukazovanie, smiech, jeseň, park Čítajte viac Vírusy verzus seniori. Ako s nimi zatočiť?

V októbri ste mali významné jubileá. Skúste nám ich priblížiť a ako ste ich oslávili?

Slávnosť pri príležitosti 10. výročia ZSS Slnečný dom, n.o. a 16. výročia Ošetrovateľského centra v Humennom bola spojená s odovzdávaním mimoriadneho ocenenia „Cena vďačnej sestry“. Plné vďačnosti za obetavú a nezištnú pomoc sme ocenili deväť osobností za pomoc pri napĺňaní vízií sestier o rozvoji starostlivosti pre lepší život vážne a dlhodobo chorých na Slovensku. Vďaka dôvere a podpore vzácnych osobností hrdé sestry a akčné manažérky pevne uchopili svet smutných starčekov a stareniek do svojich láskavých rúk a starostlivosti, ktorá nepozná hraníc. Stále lepšie, múdrejšie, odvážnejšie a silnejšie sme dokázali prekonať samé seba a sme pripravené neochvejne kráčať ďalej. Ich srdce bije za všetkých bezmocných, vyľakaných a smutných ľudí, ktorých trpký svet túžime zmeniť na nebo už tu, na zemi, presne tak ako to cítila najslávnejšia sestra všetkých čias Florence NIghtingalová pred takmer 200 rokmi.

Ktoré osobnosti si odniesli ocenenie?

Ocenené osobnosti boli predstavené v krátkych prezentáciách. Medzi deviatimi ocenenými osobnosťami bol napríklad Ján Gajdoš, krstný otec prvého domu ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku, Jozef Šuvada za prejavenú podporu a dôveru pri tvorbe prvých ministerských štandardov pre komplexný ošetrovateľský manažment pacienta, Kristína Svarinská za ľudskú podporu a angažovanú pomoc pri propagácii projektu Portálu Malina od začiatku jeho vzniku, či Mária Lévyová za vytrvalú podporu domov ošetrovateľskej starostlivosti a prizvanie k tvorbe Stratégie dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti v SR a za angažovanú pomoc pri podpore projektu Senior boxy.

Za prácou so seniormi sú konkrétni ľudia a jednou z nich je aj hlavná sestra pani Mgr. Marianna Kličová, ktorá je nominovaná na cenu Moja sestra. Čo všetko zažila u vás a ako vníma túto nomináciu?

Mgr. Marianna Kličová v Slnečnom dome pôsobí od roku 2012 ako vedúca sestra, ktorá svojím tvorivým a akčným prístupom významne prispieva k rozvoju organizácie vo všetkých oblastiach jej riadenia. V prvom dome ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku pôsobila od začiatku jeho vzniku v roku 2005 ako skvelá tímová sestra. Marianna Kličová ide príkladom svojím etickým a mimoriadne ľudským prístupom ku klientom, ku ktorému už roky vedie aj zamestnancov.

Hlavná sestra z dvoch humenských zariadení pre... Foto: ZSS Slnečný dom, n.o.
Marianna Kličová Hlavná sestra z dvoch humenských zariadení pre seniorov Marianna Kličová si získala v týchto dňoch cenu Moja sestra.

Ako ju vnímajú pacienti?

K pacientom je za každých okolností milá, láskavá. Má hlboký dar empatie. V ťažkých chvíľach povzbudí nielen klientov, ale aj blízkych. Stojí za niekoľkoročným vynikajúcim hodnotením kvality starostlivosti a etického prístupu zo strany klientov a tiež ich rodinných príslušníkov. Je vzácnym človekom, ľudským, ale zároveň vysoko profesionálnym. Je školenou auditorkou kvality a svojou každodennou, náročnou poctivou prácou významnou mierou prispieva k zdokonaľovaniu starostlivosti o vážne a dlhodobo chorých.

Ako by ste ohodnotili jej prácu?

Jej prístup je mimoriadne aktívny, pokrokový, ľudský a zároveň profesionálny vo vzťahu k nadriadeným, ku klientom, ich blízkym i kolegom. Rozhodla sa spolu so zakladateľmi Ošetrovateľského centra a Slnečného domu ísť cestou inovatívnosti, výnimočnosti, budovania kvality v oblasti zdravotno – sociálnej starostlivosti o dlhodobo chorých klientov s vedomím, že táto cesta nie je vôbec jednoduchá. Je hlboko vnútorne presvedčená, že spokojnosť pacientov, je ušľachtilý cieľ a správna cesta po ktorej musíme kráčať napriek zložitým podmienkam. Jednou z jej kľúčových výnimočných charakteristík je schopnosť aktívne, zodpovedne, kriticky posúdiť nedostatky praxe, tvoriť a navrhovať nové prístupy, zrozumiteľne ich popísať v dokumentácii systému manažérstva kvality a následne kriticky hodnotiť ich skutočný prínos v praxi.

Nominácia na cenu Moja sestra nie je maličkosť. Čo všetko musela dosiahnuť, aby si vyslúžila túto poctu?

Vo svojom profesionálnom vývoji dosiahla výnimočne vysoký level pôsobnosti sestry manažérky a vo veľkej miere prispela k mimoriadnemu úspechu Slnečného domu víťazstvu v Národnej cene kvality 2014. V histórii tejto špičkovej národnej súťaže sa ešte nestalo, aby za víťazstvom stáli sestry, či kvalitná, rozvíjajúca sa ošetrovateľská starostlivosť. Marianna vníma ocenenie „Moja sestra“ ako vzácne a nesmierne povzbudivé pre ďalšie roky zanietenej práce vo veľmi náročnom ale prekrásnom povolaní.

doktorka, opatrovanie, dôchodkyňa, rúška Čítajte viac Čo je dobré vedieť o sociálnych službách a výšky finančného príspevku na rok 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Humenné #koronavírus #Covid-19