Ako nás ohrozuje cholesterol vo vyššom veku?

Strašiak, ktorého sa neoplatí podceňovať. Vedecké výskumy ukazujú, že vysoký cholesterol je zvlášť nebezpečný u starších ľudí. Spôsobuje vážne zdravotné ťažkosti ako aterosklerózu, srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu.

26.11.2021 08:00
cholesterol Foto:
Hladinu cholesterolu pomáha vo všeobecnosti znížiť najmä chudnutie.
debata (4)

Keď je ho málo, škodí. A platí to aj v opačnom poradí. Cholesterol je druh tuku, ktorý v malom množstve potrebujeme na syntézu hormónov. S pribúdajúcim vekom, nezdravým a sedavým životným štýlom sa zvyšuje jeho množstvo v krvi. Následkom tohto procesu je ukladanie tukov na stenách ciev, ktoré sa pomaly zužujú až napokon neumožnia dostatočný prietok krvi.

Podľa lekárky Amy Goodsonovej riziko týchto ochorení stúpa najmä po dosiahnutí päťdesiateho roku života. „Vysoký cholesterol sa hromadí vo forme povlaku v tepnách a cievach, čo môže obmedziť prietok krvi do mozgu a srdca,“ varuje experta na výživu pred následkami zvýšeného cholesterolu.

Americká asociácia srdcových chorôb vysvetľuje, že hromadenie spomínanej látky v krvi poznáme pod názvom ateroskleróza. Cholesterol však nemusí zostávať iba na stenách ciev. Z času na čas sa zvykne „odlepiť“ a putuje do ďalšej časti tela, ktorú upchá a spôsobí tak život ohrozujúce problémy.

rajčiny, rajčina Čítajte viac Prečo paradajková šťava chráni srdcia?

Nebolí a je nenápadný

Ako vysvetľuje Amy Goodsonová pre portál eatthis.com, ateroskleróza vzniká postupne a takmer zakaždým vedie k vážnym problémom srdcovocievneho systému a mozgu. Nebezpečenstvo tohto ochorenia spočíva v tom, že sa neprejavuje výraznými zdravotnými symptómami. Cholesterol nie je vidno a nebolí. V prípade, že táto látka upchá cievy, srdce nedostane dostatok potrebného kyslíka.

Spomínaný stav sa nazýva ischémia a vedie k srdcovému infarktu. Hoci aterosklerózu necítime, infarkt už vieme rozpoznať. Pri prvotným príznakoch je potrebné ihneď vyhľadať lekársku pomoc. Medzi typické príznaky infarktu patrí dýchavičnosť, bolesť v hrudníku, ktorá vystreľuje do ramena, úzkosť, závraty a nadmerná únava.

Trpí aj mozog

Cholesterol neobmedzuje len pretok krvi do srdca, ale aj do kľúčového orgánu centrálneho nervového systému, mozgu. Aj v tomto prípade spôsobuje hromadenie tukov v cievach závažný zdravotný stav, ktorý vedie k mŕtvici. Klasickými príznakmi mŕtvice sú strata rovnováhy, horšia koordinácia pohybov, náhle závrate, zmätenosť, nezrozumiteľná výslovnosť, ale tiež znecitlivenie tváre, rúk i nôh na jednej strane tela.

srdce, cholesterol Čítajte viac Ako mastné jedlo ničí pamäť seniorov?

Hladinu cholesterolu pomáha vo všeobecnosti znížiť najmä chudnutie. Ak máme nadváhu, spomínaného tuku sa čiastočne zbavíme už pri zhodení niekoľkých kilogramov telesnej hmotnosti. Na začiatok je vhodné začať s pohybovou aktivitou, ktorú treba vo vyššom veku prispôsobiť telesnej stavbe a zdravotnému stavu. Ideálnou fyzickou činnosťou je chôdza a v teplejších mesiacoch aj viac mobilné športy ako bicyklovanie či plávanie. Cholesterol sa znižuje aj vďaka úprave stravy. Staviť treba najmä na jedlá, ktoré obsahujú vysoké množstvo vlákniny. Zdrojom tejto látky je ovocie, zelenina, celozrnné obilniny a orechy.

Video
Jednoduchý, ale skvelý koláč, ktorý nám pripravil kuchár celebrít Peter Varga, si podľa tohto receptu môžete pripraviť aj vy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #ateroskleróza #srdcový infarkt #mozgová mŕtvica