Viete na čo všetko slúži vitamín C?

Podpora imunity nie je jedinou výhodou vo výbave mikroživiny, ktorá sa pýši tretím poradovým miestom v našej abecede. Kyselina askorbová, ako sa odborne nazýva vitamín C, totiž dokáže chrániť aj zdravie srdca a ciev. U starších ľudí tiež zlepšuje elasticitu pokožky, čím predchádza predčasným prejavom starnutia.

27.11.2021 06:00
ovocie, zelenina, vitamín, vitamín C Foto:
Seniori potrebujú zvýšené množstvo vitamínu C, pretože dochádza k starnutiu ich imunitného systému.
debata

Zvýšený dopyt po vitamíne C sa prejavuje najmä v chladnom počasí, kedy nás ohrozujú rôzne chrípkové a vírusové ochorenia. Typicky sa používa v prevencii proti infekčným ochoreniam. Denná odporúčaná dávka sa pohybuje na úrovni približne 60 mg. Fajčiari a starší ľudia majú vyššie nároky na túto mikroživinu. Potrebujú prijať asi 100 mg vitamínu C počas dvadsiatich štyroch hodín. Vitamín C nie je liek proti spomínaným ochoreniam, pôsobí preventívne najmä podporou obranyschopnosti organizmu. S jeho užívaním to netreba preháňať, pretože dávka nad 1000 mg je už pre telo záťažou. Pri poskočení dávkovania až na hranicu dvoch gramov tejto látky na deň si koledujeme o problém napríklad v podobe hnačky.

Priama podpora krvi

Vo všeobecnosti však „céčko“ patrí k vo vode rozpustným vitamínom, ťažko sa ním predávkujeme a prakticky si jeho užívaním neohrozíme zdravie. Imunitný systém podporuje na báze stimulácie bielych krviniek. Táto zložka krvi má kľúčovú úlohu v ľudskom organizme, bojuje proti všetkým cudzorodým zárodkom v tele, či sú to baktérie, vírusy alebo iné nebezpečné látky z vonkajšieho prostredia. Seniori potrebujú zvýšené množstvo vitamínu C, pretože dochádza k starnutiu ich imunitného systému. Netreba zabúdať, že vitamín s poradovým číslom tri v abecede má výborné antioxidačné vlastnosti, čím chráni biele krvinky pred voľnými radikálmi. V prípade choroby tak spomínaná látka urýchľuje uzdravovanie.

paradajková omáčka Čítajte viac Poznáte vitamín, ktorý pokorí únavu u seniorov?

Netreba starnúť príliš rýchlo

Vitamín C nechráni pred oxidačným stresom iba biele krvinky, ale všetky súčasti nášho tela. Nedostatočný príjem tejto látky tak vedie k tvorbe voľných radikálov. Ide o škodlivé molekuly, ktoré majú za cieľ trápiť organizmus, poškodzovať bunky a zhoršovať ich funkciu. Tento proces sa nazýva oxidačný stres a často vyústi do zápalových ochorení až rakoviny. Pre oxidačný stres je typické, že pomáha urýchľovať proces starnutia organizmu. To znamená, že na svoj vek môžeme mať až príliš veľa vrások na pokožke či stareckých škvŕn. Koža rovnako rýchlejšie stráca svoju elasticitu.

Stavte na čerstvé zdroje vitamínu C

Početné štúdie presviedčajú, že vitamín C je výborným pomocníkom pri ochrane zdravia srdcového svalu. V prípade, že seniori pravidelne užívajú tento vitamín, upraví sa im aj krvný tlak. Dochádza k tomu na základe uvoľnenia stien ciev, čím sa zabezpečí bezproblémový prietok krvi. Na to, aby sme sa vyhli srdcovému infarktu a mozgovej mŕtvici je potrebné denne konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie. Polovicu dennej dávky spomínanej mikroživiny zabezpečí jedno jablko, dve kivi či šálka zeleninového šalátu. Na tieto účely však poslúži aj konzervovaná zelenina.

Výborným príkladom je kvasená kapusta, ktorá zabezpečí potrebné množstvo vitamínu C počas celej zimy. Pozor si treba dávať pri tepelnej úprave potravín, ktoré obsahujú kyselinu askorbovú. Vysokým teplom, teda pri varení, pečení či grilovaní, dochádza k znehodnoteniu vitamínu C. Vhodné je preto konzumovať zeleninu čerstvú, prípadne minimálne tepelne upravenú.

losos, cestoviny, brokolica Čítajte viac Ktoré živiny predĺžia život seniorov?

Ešte jedna dobrá správa

Vitamín C pomáha aj pri lepšej absorpcii železa. Keď starší ľudia prijímajú menšie množstvá tohto minerálu, zvyknú sa trápiť nedostatočným množstvom červených krviniek. Tie tvoria spolu s bielymi krvinkami a krvnými doštičkami základnú súčasť krvi. Podieľajú sa na prenose kyslíka do jednotlivých buniek ľudského tela. Ak je železa málo, vznikajú rôzne anémie, ktoré sú pomerne časté u seniorov nad 65 rokov. Zvýšeným príjmom vitamínu C sa zlepšuje aj vstrebávanie železa, čo napokon môžeme oceniť vyššou dávkou energie, zníženou únavou a lepším fyzickým aj duševným zdravím.

Video
Vyskúšajte tradičný recept dolnozemskej kuchyne.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kysáčska sarma na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #kyslá kapusta #antioxidanty #mikroživiny