Ktoré signály tela prezrádzajú rakovinu?

Bolesti hrdla, opuchy, krvácanie, ale aj iné nezvyčajné telesné zmeny môžu varovať pred obyčajnou liečivou chorobou, ale aj pred nádorovým ochorením. Ako rozpoznať bežné zdravotné problémy od tých, ktoré sa prehupnú do rakoviny?

28.11.2021 06:00
hrubé črevo, rakovina, doktor Foto:
Zdravotné poisťovne na Slovensku ponúkajú starším ľuďom bezplatné možnosti prevencie pri zisťovaní rakoviny hrubého čreva, čím sa môže včas zachytiť nástup nádorového ochorenia.
debata (5)

Lymfatické uzliny sa môžu zväčšovať v čase prechladnutia, chrípok alebo iných infekcií, ktoré trápia telo najmä v jesennom a zimnom období. V takýchto prípadoch netreba ihneď podľahnúť panike, pozor si treba dať až vtedy, keď tieto varovné signály pretrvávajú dlhšiu dobu.

Zväčšené lymfatické uzliny si môžeme všimnúť napríklad v podpazuší. Znamená to, že organizmus bojuje s ochorením a snaží sa poraziť chorobu. Podľa Dr. Adriana Bloora v prípade, že na krku či v podpazuší objavíme opuch alebo hrču, ktoré tam zostávajú aj niekoľko dní, lepšie je vyhľadať lekársku pomoc. Spomínaná zmena tvaru a veľkosti lymfatických uzlín môže predznamenávať aj vývin iných nádorových ochorení. „Zdurené lymfatické uzliny nemusia znamenať nič nebezpečné, na druhej strane sú však tiež príznakom lymfómu či leukémie,“ vysvetľuje Bloor.

Kontrola stolice je u starších nevyhnutná

Krv v stolici je spôsobená rôznymi ochoreniami, pričom najvážnejším z nich je rakovina hrubého čreva. Krvácanie však môžu zapríčiniť aj drobné poranenia či praskliny v oblasti konečníka, hemoroidy alebo zápcha. Krv v stolici neznamená ihneď nástup rakoviny, preto je potrebné najprv vylúčiť iné ochorenia.

Zdravotné poisťovne na Slovensku ponúkajú starším ľuďom bezplatné možnosti prevencie pri zisťovaní rakoviny hrubého čreva, čím sa môže včas zachytiť nástup nádorového ochorenia.

čučoriedky Čítajte viac Ako pomáhajú čučoriedky seniorom?

Ďalším signálom rakoviny môže byť aj obyčajný a častý zdravotný problém. Bolesť v krku väčšinou prezrádza, že sme si deň predtým dopriali studený nápoj alebo sme prechladli v nepríjemnom počasí. Chrapľavý hlas však pri prechladnutí trvá iba niekoľko dní. Pozornosť je vhodné zbystriť vtedy, ak náhle stratíme hlas a tento jav nás trápi aj niekoľko týždňov. Spomínané príznaky sú väčšinou príznakom rakoviny hrtana. Podľa lekára Dale Ekboma z kliniky Mayo, keď zachrípnutie trvá menej než dva týždne, boľavé hrdlo môže súvisieť iba s prechladnutím.

Sfarbenie kože súvisí nielen so žltačkou

Náhla zmena farby očných bielkov, svrbenie, podráždenie, ale aj zožltnutie kože sa prejavujú pri chorobách, ktoré súvisia s poškodením pečene. Pokožka zmení farbu do žlta z dôvodu, že sa v nej nahromadí pigment spomínanej farby zvaný bilirubín. V niektorých prípadoch je výsledkom týchto telesných procesov žltačka, vo vážnejších stavoch rakovina pankreasu či pečene.

Podľa Dr. Petra Saula si treba pri varovných znakoch dávať veľký pozor. „Približne až polovici pacientov, ktorým žltne koža, je diagnostikovaný nádor v pankrease,“ vraví Saul.

zelený čaj Čítajte viac Pomáha čaj s mliekom v boji proti rakovine?

Nejde len o ochorenia z opaľovania

Rakovina kože nie je len ochorení ľudí, ktorí sa vystavujú slnečnému žiareniu v snahe získať bronzový odtieň pokožky. Slnko môže poškodiť pleť aj pri prácach v záhrade alebo na prechádzkach. Spomínaný druh nádorového ochorenia sa môže objaviť aj po niekoľkých rokoch od nadmerného vystavenia kože slnečným lúčom.

Včasná diagnostika rakoviny kože je rozhodujúca pri jej liečbe. Rakovina kože rastie pomaly a často si ju môžeme zmýliť s vyrážkami alebo jazvami. Prejavy tejto choroby sa objavujú najmä na krku vo forme lesklého, vyvýšeného a okrúhleho výrastku.

Ako je to s rakovinou úst a prsníka?

Podľa amerického National Breast Cancer Foundation sa až u jednej z ôsmich žien v USA vyvinie v určitom veku rakovina prsníka. Včasné odhalenie spomínaného problému zaručuje rýchlejšiu liečbu a zastavenie jej šírenia. Prejavuje sa rôznymi hrudkami, hrčkami a nezvyčajnými tkanivami. Hoci väčšina nájdených hrčiek nie je zhubná, prevenciu netreba podceňovať.

Svetová zdravotnícka organizácia varuje aj pred rastom rakoviny ústnej dutiny. Väčšinou sa objavuje u fajčiarov a u ľudí, ktorí si doprajú viac alkoholu alebo sa vyhýbajú zdravému stravovaniu. Prejavuje sa zhrubnutými oblasťami v ústach, ktoré môžu mať bielu alebo sivú farbu a nedajú sa bežne liečiť.

brokolica Čítajte viac Poznáte zeleninu, ktorá ochráni pred rakovinou?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stolica #rakovina prsníka #slnečné žiarenie #onkologické ochorenia #lymfatické uzliny