Ktorý nápoj spôsobuje rýchle starnutie?

Opak fontány mladosti. Aj takto vedci nenápadne nazývajú nápoje, ktoré dokážu urýchľovať proces starnutia už na medzibunkovej úrovni. Nedávno zistili, že najväčšiu pliagu v tomto smere narobia „drinky“, ktoré obsahujú pridaný cukor.

30.11.2021 08:00
drink, cola, kola, nápoj Foto:
Sladené nápoje urýchľujú proces starnutia až o štyri a pol roka.
debata (18)

Keď ich pijeme, škodia nám a keď sa im vyhýbame, máme vyhraté. Sladké nápoje sú ako dve mince jednej strany. Poškodzujú organizmus, alebo ho chránia pred degeneráciou za predpokladu, že ich nepijeme. Odborníci na výživu sa zhodujú, že skoré vylúčenie sladených nápojov z pitného režimu prispieva k zastaveniu procesu predčasného starnutia. Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v americkom časopise American Journal of Public Health, môže tento druh sladkých vôd spôsobiť predčasné starnutie už na bunkovej úrovni.

Veľa cukru vraj poškodzuje DNA

Vedci v tomto smere uskutočnili pomerne rozsiahly výskum, do ktorého zapojili takmer päť a pol tisíc ľudí z USA. Účastníci mali od 20 do 65 rokov a netrpeli na žiadne srdcovocievne ochorenia. Ľudia, ktorí pravidelne popíjali viac nápojov sladených cukrom mali nevšedné výsledky. V bielych krvinkách mali kratšie teloméry, teda úseky DNA na konci chromozómov. A práve tie sú spojené so skracovaním dlhovekosti a zvýšeným rizikom chronických ochorení vrátane kardiovaskulárnych chorôb.

ovsené vločky, ovsené vločky s ovocím Čítajte viac Ktorá potravina je prameňom mladosti?

Prečo je predčasné starnutie zlé?

„Pravidelná konzumácia sladených limonád môže ovplyvniť vývoj ochorenia a to tým, že zaťažuje metabolizmus cukrov v tele, ale aj rýchlejším starnutím tkanív,“ vysvetľuje autorka výskumu Elissa Epel. Podľa nej sa tieto výsledky vzťahujú na všetkých ľudí, a to bez ohľadu na vek, rasu, vzdelanie. Ako to vyzerá v praxi? Predstaviť si predčasné starnutie nie je jednoduché. Starneme prakticky od narodenia. Seniorské obdobie sa však v podstate zhoduje s takzvaným postproduktívnym vekom, ktorý začína na úrovni 65 rokov. Na Slovensku sa dožívajú dlhší život ženy než muži.

Takto údajne funguje pol liter sladenej vody

Takzvaná stredná dĺžka života sa za posledné dve dekády zlepšila, stúpla na priemerných 73,3 roka. Hoci ide o pomerne vysoké číslo, stále nedosahuje priemerné hodnoty Európskej únie. V praxi teda predčasné starnutie znamená, že ľudia, ktorí majú šesťdesiat rokov, sa trápia s ochoreniami a zlým zdravotným stavom, ktoré sú typické až pre ich starších kolegov.

Sladené nápoje tak v tomto smere urýchľujú proces starnutia až o štyri a pol roka. Vedci na základe spomínaného výskumu varujú, že k tomuto výsledku sa môžeme dopracovať už pri pravidelnom pití pol litra vody s pridaným cukrom.

orechy, šalát, zelenina Čítajte viac Ktoré vitamíny spomaľujú starnutie?

Aj iné komplikácie

Novšia štúdia, ktorá bola publikovaná v Current Nutrition Reports však zistila, že konzumácia sladených nápojov má negatívny vplyv aj na zmenu črevných baktérií, zápaly a oxidačný stres. Zápaly sú typickým problémom starších ľudí a spolu s oxidačným stresom spôsobujú degeneráciu buniek.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #cukor #sladené nápoje #drinky