Ako si urobiť test, či pijete dosť vody

Zvlášť vo vyššom veku telo trpí nedostatkom tekutín. Dôvodom tohto stavu je strata pocitu smädu. Čo sa môže stať s telom, ak pijeme málo vody?

02.12.2021 06:00
voda, džbán, pohár, pitný režim Foto:
Úlohou tekutín je predovšetkým to, aby vďaka nim dokázali správne fungovať všetky telesné funkcie.
debata (8)

Príjem dostatočného množstva vody sa podpisuje pod správnu reguláciu telesnej teploty, udržiavanie optimálnej funkcie orgánov či podporu trávenia. Okrem toho dodáva bunkám základné živiny a minerály a mnohokrát udržuje aj pocit sýtosti. Zabúdať však netreba na to, že pri nízkom príjme tekutín strácame aj schopnosť správne myslieť a sústrediť sa. Voda je dôležitá najmä preto, že z nej pozostáva ľudské telo. Ide priemerne o 60 – 70 % podiel vody v organizme. V prípade, že klesne množstvo vody v tele hoci len o 1 – 2 %, riskujeme riziko vzniku závratov, únavy a straty pamäti.

Ohybnejšie kĺby i lepší spánok

Úlohou tekutín je predovšetkým to, aby vďaka nim dokázali správne fungovať všetky telesné funkcie. Voda má však v sebe aj dôležité minerálne látky, ktoré sú potrebné pre existenciu buniek. Ide o takzvané elektrolyty, medzi ktoré zaraďujeme najmä sodík, draslík či chloridy. Tie pomáhajú regulovať telesné funkcie a umožňujú vstrebávanie živín do jednotlivých buniek.

„Telo stráca vodu a tým aj elektrolyty viacerými spôsobmi, dýchaním, potom a močením. Z tohto dôvodu je dôležité, aby sme prijímali dostatočné množstvo vody,“ vysvetľuje pre portál verywellfit.com špecialista na výživu Vishal Patel. Ako zdôrazňuje, tekutiny dokážu napríklad u starších ľudí zlepšiť nielen pamäť, ale napríklad aj fungovanie kĺbov. Okrem toho podporuje lepšiu náladu, pomáha zvládať infekčné ochorenia a vplýva aj na správny spánok.

voda, pohár Čítajte viac Prečo by seniori nemali zabúdať na pitný režim?

Ako vplýva nedostatok vody na mozog?

Asi 70 % mozgu tvorí voda. Akákoľvek výraznejšia strata tekutín automaticky ovplyvní koncentráciu, pamäť a bdelosť. Výskum, ktorý sa uskutočnil na skupine mladých mužov ukázal, že nedostatok vody dokáže ovplyvniť už aj telo v mladom veku. Dehydratácia v ich prípade výrazne spomalila mozgové funkcie. Spomínané chyby sa prejavovali najmä pri testoch zraku a pamäti. Ďalšia štúdia sa zamerala na vplyv dehydratácie na schopnosť viesť motorové vozidlá. Šoférske schopnosti sa zhoršili pri nedostatku vody v tele približne tak, ako to je na úrovni miernej opitosti alebo z dôvodu nedostatku spánku.

Vyhnime sa depresii a úzkosti

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, voda v tele ovplyvňuje aj krvný tlak a súvisí aj so správnym vyprázdňovaním. Krvný tlak a tráviace ťažkosti bežne trápia seniorov a dostatočné pitie tekutín dokáže tento problém aspoň čiastočne vyriešiť. Výskumy ukazujú, že dehydrované ženy zároveň pociťovali častejšie bolesti hlavy a tento stav sa dotkol aj ich psychického stavu. Ide predovšetkým o zmenu nálad v podobe nárastu depresií, napätia a úzkosti.

Koľko vody potrebujeme?

Nepoznáme ideálny vzorec na to, koľko vody je potrebné vypiť denne. V tomto prípade sú výrazné rozdiely, ktoré sa napríklad odvíjajú aj od telesnej hmotnosti, pohlavia, veku či príjmu liekov. Výživový poradca Vishal Patel vysvetľuje, že 150 kg človek potrebuje vypiť minimálne 2,2 litra tekutín. Päťdesiatročná žena pritom potrebuje asi 1,8 litra. Inak sú na tom športovci, starší ľudia a tehotné ženy. Pitná voda nie je jediný spôsob hydratácie ľudského organizmu. K potrebným tekutinám sa pripočítavajú aj polievky, ale aj ovocie a zelenina. Z tejto kategórie potravín sa pýšia vysokým obsahom vody uhorky, melóny, ale aj jahody.

Stav hydratácie môžeme odpozorovať

Zvyčajne je to možné sledovaním toho, ako sa správa naše telo. Nízku hladinu tekutín prezrádza tmavá farba moču, sucho v ústach, suchá pokožka. Okrem toho sem patrí únava a znížená aktivita. Málokedy sa však vyskytne aj opačný stav. Vysoké množstvo vody v tele môže spôsobiť vyššiu stratu minerálov, čo sa prejaví problémami s krvným tlakom a kŕčmi.

voda, smäd, pitný režim Čítajte viac Toto sú nové trendy pitného režimu v horúčavách

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #dehydratácia #depresia