Škodí alebo pomáha spánok počas dňa?

Krátke zdriemnutie počas dňa prinesie starším ľuďom lepšiu pamäť, zdravé srdce a menej depresií či úzkosti. Najnovšie štúdie presviedčajú, že dať si „šlofíka“ nie je prejavom lenivosti, ale skôr nevyhnutnou súčasťou regenerácie najmä starnúceho ľudského tela.

03.12.2021 06:00
spánok, posteľ, senior, dôchodca Foto:
Väčšina dospelých ľudí sa cez deň cíti ospalo a snaží sa tento stav prekonať šálkou kávy
debata (2)

Mnohí ľudia vo vyššom veku odmietajú krátky odpočinok počas dňa z dôvodu, aby si nenarušili spánok v noci. Výskumy však odhaľujú, že pravidelné zdriemnutie, napríklad krátko popoludní, je prospešná činnosť nielen pre telo, ale aj myseľ. Podľa viacerých štúdií má niekoľkominútová pauza zmysel.

Väčšina dospelých ľudí sa totiž cez deň cíti ospalo a snaží sa tento stav prekonať šálkou kávy, alebo silným čajom. Krátky spánok zlepšuje produktivitu každého z nás počas dňa. Ideálne je mať dostatočne kvalitný odpočinok už počas noci a nedoháňať ho cez deň pauzami na spánok. V skutočnosti však cez deň nejde o hlboký spánok, ale o jeho ľahšie formy, ktoré prispievajú k uvoľneniu tela a mysle.

Spánok pomáha seniorom najmä pri zlepšení funkcií pamäti, schopnosti učiť sa a bojuje zároveň proti nepríjemným pocitom nepohody, ktoré sa spájajú s depresiami a úzkosťami. Štúdie dokazujú, že spánok v trvaní šesťdesiat minút až poldruha hodiny počas dňa zvyšuje duševnú výkonnosť na ďalších dvadsaťštyri hodín.

Srdce si ho pochvaľuje

Výbornou správou je, že spomínaný druh oddychu sa pozitívne podpisuje pod zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia. Štúdia, ktorú vykonala Harvard School of Medicine vysvetľuje, že ľudia, ktorí spia pravidelne majú neskôr v živote menšiu pravdepodobnosť výskytu srdcovocievnych chorôb. Zdriemnutie cez deň nahrádza nedostatok spánku v noci, ktoré negatívne ovplyvňuje fungovanie srdcového svalu. Srdcu dokonca pomáha, ak si odpočinieme trikrát do týždňa po pol hodiny.

Na zdravie srdca negatívne vplýva aj vysoká hladina stresu a úzkosti. Pocity vyčerpania a únavy majú za následok vznik stresu. Telo v strese produkuje vysoké hladiny kortizolu. Ide o stresový hormón, ktorý vo veľkom množstve doslova rozhádže telesnú hormonálnu rovnováhu. Spomínaná štúdia z Harvardu tvrdí, že spánok zvráti tento stav a ľudský organizmus si buduje lepšiu odolnosť voči stresu. Vedci tvrdia, že krátky spánok cez deň zvlášť pomáha mužom, pretože u nich je väčšia pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb, ktorých príčinou je stres.

alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Čítajte viac Prečo sa cítime v starobe spomalení?

Keď si vieme poradiť s poruchami nálady

Depresia, teda pokles nálady, smútok a strata motivácie sa objavuje najmä v jesennom období a negatívne na jej vznik vplýva zmena letného času na zimný a naopak. Nedostatok duševnej pohody sa automaticky prejavuje vo vyčerpanosti organizmu. V takýchto chvíľach začneme okamžite pociťovať neodolateľnú chuť na jedlo, a to aj vtedy, keď sa pravidelne stravujeme.

Depresie, úzkosti a prejedanie sa môžu časom pretaviť do celej série zdravotných problémov. Zdriemnutie cez deň je skvelým spôsobom na to, ako sa účinne zbaviť pocitov napätia, depresie a úzkosti. Denný spánok dopĺňa zásoby energie a zaujímavé je, že pomáha ľuďom, aby v menšej miere mysleli na zbytočné prejedanie sa.

Nepanikárme, vyskúšajme si to na sebe

Neexistuje presný návod na to, na ako dlho si treba počas dňa zavrieť oči. Môže ísť o päť, tridsať minút alebo trištvrte hodiny. Ideálna je údajne polhodina. Pokiaľ sa nevieme rozhodnúť, vyskúšať treba všetky varianty.

Pravdou je, že keď cez deň zaspíme na niekoľko hodín, neprináša to pre nás žiadne benefity. Práve naopak. V takýchto prípadoch dochádza k vážnemu narušeniu denného a nočného cyklu človeka, ktorý sa nazýva takzvaný cirkadiánny cyklus. A o koľkej hodine by sme si mali dopriať denný odpočinok? Podľa štúdií je to najmä skoré popoludnie, teda čas krátko po jedle. Zdriemnutie príliš neskoro popoludní už narušuje štruktúru nočného odpočinku.

spánok, senior, nespavosť Čítajte viac Čo spôsobuje poruchy spánku u seniorov a ako si s tým poradiť?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #regenerácia