Ktoré vitamíny treba dopĺňať v zime?

Menej slnka, viac chladu. Imunitný systém dostáva zabrať. Aj starší ľudia potrebujú s príchodom zimy extra dávku vitamínov. Ktoré z nich nesmú chýbať v našej domácej lekárničke?

04.12.2021 06:00
vitamín D, covid-19 Foto:
Vitamínu D nie je nikdy dosť a toto tvrdenie platí doslova v našej populácii. Starší ľudia majú až v 60 % prípadoch nízke hladiny tejto živiny v tele.
debata

Aj starší ľudia potrebujú s príchodom zimy extra dávku vitamínov. Ktoré z nich nesmú chýbať v našej domácej lekárničke?

Vitamíny skupiny B dobíjajú naše vnútorné batérie. Nemajú, samozrejme, žiadnu kalorickú hodnotu, ale podieľajú sa na štiepení a metabolizovaní tukov a cukrov. Vo vyššom veku oceníme aj ich vplyv na nervový systém. Netreba sa čudovať, že s pribúdajúcimi rokmi klesá fyzická i psychická výkonnosť a v tomto prípade prichádzajú na pomoc vitamíny B. Najdôležitejšie z nich sú tiamín, riboflavín, pyridoxín a vitamín B12.

Pyridoxín (vitamín B6) je výborný v kombinácií s minerálnou látkou známou pod názvom magnézium. Táto dvojica mikroživín šikovne uvoľňuje stuhnuté svaly, odstraňuje kŕče a zmierňuje únavu. Vitamíny B nie sú žiadnym „béčkom“ ani pri posilňovaní imunitného systému. Nájdeme ich v pečive, v celozrnnej ryži, ale napríklad aj v droždí. Vitamín B12 sa nachádza najmä vo vajíčkach, mliečnych výrobkoch a sčasti v kvasenej kapuste a kvasniciach.

ovocie, zelenina, vitamín, vitamín C Čítajte viac Viete na čo všetko slúži vitamín C?

S céčkom nemá infekcia veľkú šancu

Vitamín C patrí totiž medzi základné mikroživiny, bez ktorých sa ľudské telo nevie zaobísť. S príchodom zimy ho užívame o čosi menej, pretože vo všeobecnosti klesá spotreba čerstvého ovocia a zeleniny. Vitamín C teda pomáha pri prechladnutí, chrípke a iných podobných ochoreniach. Odporúčaná denná dávka je na nízkej úrovni asi 60 mg. Seniori a ťažko pracujúci ľudia by si mali dávku zvýšiť o približne 40 mg na deň.

Spomínaná živina sa nachádza vo veľkom množstve v kivi, šípkach, citrusových plodoch, kvasenej kapuste. Znehodnocuje sa pri varení a pečení. Aj v tomto prípade platí, že jeho účinnosť na imunitný (obranný) systém organizmu sa zvyšuje spolu s užívaním minerálu zinku.

Populárny najmä v čase „korony“

Seniori si obľúbili vitamín D pre jeho schopnosť rýchlejšie absorbovať minerál vápnik do kostí. Aj vďaka tejto funkcii sú tak kosti pevnejšie a odolnejšie voči zraneniam a fraktúram. V poslednom období sa do popredia dostáva najmä schopnosť vitamínu D pozitívne ovplyvňovať imunitný systém. Zvlášť sa oceňuje jeho schopnosť v prevencii ochorenia COVID-19.

Vitamínu D nie je nikdy dosť a toto tvrdenie platí doslova v našej populácii. Starší ľudia majú až v 60 % prípadoch nízke hladiny tejto živiny v tele. Aj z tohto dôvodu ho treba užívať pravidelne a vo vysokých dávkach. V niektorých prípadoch si ho môžeme doplniť aj z potravín, a to najmä z tých, ktoré obsahujú rastlinné či živočíšne tuky. Vitamín D patrí totiž do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, podobne ako vitamíny E, K a A.

kapusta, kvasená kapusta, vitamíny, výživa Čítajte viac Ako vyhrať boj s únavou bez liekov

Do štvorice aj vitamín mladosti

Vitamín E obľubuje najmä ženská časť populácie, pretože sa laicky nazýva elixírom mladosti. Táto mikroživina má silné antioxidačné vlastnosti. Dokáže bojovať proti oxidačnému stresu, zápalom v tele a starnutiu organizmu. Vitamín E má schopnosť nakopnúť aj imunitu, zlepšiť fyzický a duševný stav. Okrem toho poteší stav pokožky, ktorá s vyšším vekom stráca na kvalite.

Vitamín E sa nachádza vo veľkom množstve v orechoch, semenách rastlín a rastlinných olejoch. Zaujímavosťou je, že sa používa aj pri redukcii takzvaných stareckých škvŕn, ktoré zvyknú vo vyššom veku špatiť pokožku vo forme škaredých hnedých fľakov.

Video
V slovenských domácnostiach veľmi obľúbená klasika z kyslej kapusty a bravčového mäsa, ktorá dodá telu množstvo vitamínov a posilní našu imunitu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Segedínsky guláš na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #vitamín C #vitamín D #vitamín E