(Ne)obyčajné čierne korenie funguje ako liek

Podceňovaná bylina, bez ktorej si varenie predsa nevieme predstaviť. Okrem toho prináša pre ľudské telo viacero zdravotných benefitov. Znižuje zápaly, zlepšuje mozgové funkcie a upravuje hodnoty krvného tlaku.

05.12.2021 06:00
Život bez korenia by bol fádny Foto:
Polievková lyžica čierneho korenia obsahuje iba 17 kilokalórií, ktoré pochádzajú z približne 4 gramov sacharidov.
debata

Pochádza z Indie a štatisticky patrí k najpoužívanejších ochucovadlám jedál. Rastlina má drobné kvety, ktoré majú žltočervenú farbu. Z kvetu sa postupne stáva semienko, ktoré sa ďalej upravuje a získava sa z neho čierne korenie. Aróma tejto potraviny sa pripisuje látke zvanej piperín, ktorá stráca chuť i arómu odparovaním. To znamená, že čím viac ho skladujeme v otvorených nádobách, tým menej vône prináša.

Spomínaná látka je zaujímavá ešte z jedného dôvodu, pretože zlepšuje vstrebávanie selénu a vitamínu B12 v ľudskom tele. Selén je stopový prvok a potrebný je najmä v zimnom období v rámci prevencií prechladnutia a infekčných ochorení. Vitamín B12 potrebujú aj starší ľudia najmä v boji proti únave, nedostatku energie a pri strate chuti do jedla.

Marrákeš, Maroko, sušené ovocie, koreniny, korenie, trh, trhovisko, vrecia Čítajte viac Čarovný svet korenín: Viete čo je harissa či galangal?

Zdroj vitamínov i minerálov

Polievková lyžica čierneho korenia obsahuje iba 17 kilokalórií, ktoré pochádzajú z približne 4 gramov sacharidov. Z vitamínov obsahuje najmä vitamín K, E a A. Okrem toho sa chváli aj malým množstvom vitamínov skupiny B. Vitamín K je potrebný pre správnu krvotvorbu, vitamíny A a E zlepšujú zrak a kvalitu pokožky. Vitamíny radu B zmierňujú únavu a pomáhajú pri spracovávaní tukov a cukrov.

Z minerálnych látok sa môže pochváliť obsahom sodíka a horčíka. Sodík je potrebný pre základné fungovanie buniek a jeho hladina klesá najmä pri potení. Horčík uvoľňuje napäté svaly a zmierňuje kŕče. Starší ľudia ocenia aj jeho schopnosť pri posilňovaní kostí a svalov.

Znižuje zápal v ľudskom tele

Táto zázračná vlastnosť sa pripisuje látke piperín. Chronické zápaly sú príčinou viacerých chorôb ako artritída, srdcové choroby, astma, ale aj cukrovka. Mnoho štúdií poukazuje na to, že spomínaná korenina dokáže zmenšovať opuchy kĺbov. Antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v čiernom korení pomáhajú bojovať aj proti voľným radikálom. Tie vznikajú napríklad z cigaretového dymu alebo častého slnenia.

paprika, čili, pikant Čítajte viac Čo dokáže mletá paprika urobiť so zdravím seniorov?

Voľné radikály sa spájajú aj so vznikom kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. Dobrú správu prináša čierne korenie špeciálne pre seniorov. Ukazuje sa, že piperín znižuje príznaky, ktoré sa spájajú s Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou. Piperín zlepšuje pamäť a blokuje produkciu vzniku takzvaných amyloidných plakov, ktoré súvisia s Alzheimerovou chorobou.

Ako je to s cukrovkou?

Niektoré výskumy naznačujú, že čierne korenie zlepšuje hladinu cukru a citlivosť na inzulín. Štúdia na približne stovke ľudí, ktorá sa uskutočnila počas ôsmich týždňov, ukázala lepšiu citlivosť na hormón inzulín a na znižovanie glukózy v krvi. Netreba zabúdať, že so seniorským vekom súvisí aj horšie vstrebávanie živín. Čierne korenie tak zlepšuje okrem vstrebávania selénu a vitamínu B12 aj vápnik a iné minerálne látky. Tento druh korenia je potrebné skladovať na chladnom a suchom mieste, kde dokáže vydržať aj celý rok. V mletej forme rýchlo stráca svoju chuť a preto je vhodné použiť ho do štyroch až šiestich mesiacov.

Video
Ak obľubujete pestrosť chutí a konzistencií, určite musíte vyskúšať tento recept. Do štúdia nám ho priniesol Miroslav Buľovský, ktorý prostredníctvom združenia PARASPORT24 pomáha ľuďom s handicapom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #krvný tlak #Alzheimerova choroba #čierne korenie