Čo robiť s pečeňou, aby nechorľavela?

I napriek tomu, že pečeni nevenujeme veľkú pozornosť, dokáže narobiť riadne problémy. Vraví sa, že zdravotné problémy, ktoré ju ťažia, nebolia. Prekvapujúce je však to, že tento dôležitý telesný orgán dokážu poškodiť bežné zlozvyky. O aké ide?

12.12.2021 06:00
doktor, pečeň Foto:
Niekoľko aktuálnych štúdií potvrdilo, že neaktívny životný štýl je hlavným rizikom poškodenia pečene.
debata (3)

Pečeň, dôležitý orgán v ľudskom tele. Nebolí tak často ako srdce, hlava či kĺby. Choroby, ktoré ju trápia sa nemanifestujú okamžite. Skôr naopak, nenápadne sa zbierajú a časom vyústia do vážnych zdravotných komplikácií. Pečeň filtruje krv v tele, ktorú zbavuje toxických látok. Zároveň má na starosti spracovávanie tukov, sacharidov a cukrov. Všetko čo zjeme, tak prejde prísnou revíziou pečene, ktorá sa počas dňa ani na chvíľu nezastaví. Hoci sa zdá, že problémy s pečeňou sú zriedkavé, opak je pravdou. Niektoré bežné návyky ju vedia riadne vytrápiť.

Aj cukor dokáže škodiť

Počas celého života prúdia pečeňou hektolitre krvi. Vo vyššom veku si môže povedať, že má toho dosť a začne vypovedať poslušnosť. Podlomiť zdravie spomínaného telesného orgánu dokážu aj maličkosti. Jednou z nich je konzumácia veľkého množstva cukru. Samozrejme, že nejde o komplexné sacharidy, ktoré získavame zo zemiakov, ryže či celozrnného pečiva. Pečeň viac poškodzujú vysoké dávky takzvaného rafinovaného cukru. Ide o bežný cukor vyrobený najmä z cukrovej repy, ktorý sa pridáva do koláčov, zákuskov a sladkostí.

káva Čítajte viac Viac rokov, vyššie riziko ochorenia pečene. A čo s tým?

Pri nadmernej konzumácii tejto látky si ľudské telo vyvinie inzulínovú rezistenciu. Inzulín je hormón, ktorý sa uvoľňuje do krvného obehu a pomáha spaľovať cukor na energiu. V prípade, že telu dodávame nadmerné dávky cukru, organizmus môže prestať reagovať na inzulín. Cukor sa začne hromadiť v krvi a spôsobuje cukrovku. Nebezpečné je najmä to, že inzulínová rezistencia spôsobuje aj poškodenie pečene.

Ubližuje alkohol i lieky

Už tradične sa choroby pečene pripisujú prehnanej konzumácii destilátov a liekov. Pitie alkoholu podľa výskumov celosvetovo mierne poskočilo počas pandémie koronavírusu a spôsobilo, že ľudia sa trápia s ochoreniami pečene spôsobené alkoholom. Destiláty sú príčinou zápalov, cirhózy a zlyhania pečene.

Nebezpečenstvo pre tento orgán predstavujú viac ako dva pravidelné poháriky „jemného“ alkoholu pre muža a viac ako jeden drink pre ženu. Pečeň trápia aj vysoké dávky liekov proti bolesti hlavy, chrbtice a svalov. Namieste je preto pravidelná preventívna prehliadka, ktorá odsleduje aj pečeňové testy a, samozrejme, užívanie liekov podľa pokynov lekára.

Sedavý spôsob života nepomáha

Málokto by povedal, že na kondíciu pečene vplýva aj liknavý spôsob života. Niekoľko aktuálnych štúdií potvrdilo, že neaktívny životný štýl je hlavným rizikom poškodenia pečene. Výskum bol publikovaný v článku Lipids in Health and Disease. Juhokórejskí vedci študovali viac ako trinásťtisíc ľudí a zistili, že tí, ktorí sa vyhýbali pohybu mali až päťkrát väčšie riziko poškodenia pečene oproti tým, ktorí pravidelne športovali. Ďalšia štúdia zase varuje, že niekoľkohodinové každodenné sedenie pred televízorom dokáže zvýšiť ukladanie tuku v pečeni. Naopak, pohyb znižuje jeho množstvo.

pečeň, potraviny, zdravá strava Čítajte viac Potraviny pre zdravú pečeň

Hoci nepijeme a predsa sa to deje

Tichou epidémiou sa nazýva aj choroba spôsobená nealkoholovým stukovatením pečene, ktoré napríklad len v USA postihuje viac ako 25 % dospelej populácie. Spôsobuje ju nadmerné ukladanie tuku v tele. Výsledkom sú zápaly, zjazvenie a rakovina pečene. Výsledky výskumu, ktoré boli uverejnené v časopise Translational Gastroenterology and Hepatology uvádzajú, že nadváha a obezita sú príčinou spomínaného ochorenia pečene.

V podstate ide o to, že pečeň sa obalí tukom a vypovie svoju činnosť. Vedci však prinášajú v tomto smere aj dobrú správu. Podľa nich postačí strata 10 % telesnej hmotnosti a riziko stukovatenia pečene sa zníži až o 90 %. V prípade, že vážime približne 100 kilogramov, pomôže už schudnutie 10 kg.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #obezita #cukor