Kilá, ktoré sú nebezpečné po päťdesiatke. Ktoré potraviny "ničia" tuk?

Druh tukového tkaniva prispieva k skorým úmrtiam. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že patríme k štíhlejšej časti populácie, opak je pravdou. Vo vnútri nášho tela je totiž ukrytý tuk, ktorý je nebezpečnejší než ten podkožný.

18.12.2021 06:00
rasca Foto:
Rasca je jednou zo vzácnych korenín.
debata (11)

Dietologička tvrdí, že aj vo vyššom veku existujú spôsoby a potraviny na to, aby sme sa ho definitívne zbavili. Verili by ste, že skvelými pomocníkmi sú v tomto prípade rasca, banánová múka, ale i kvasená kapusta.

Na prvý pohľad vyzerá všetko v poriadku

Obvod pása nepresahuje normu, pod kožou nemáme priveľké zásoby tuku. Vo vnútri nášho tela sa však ukladá takzvaný viscerálny alebo laicky označovaný hnedý tuk. Pomaly obaľuje vnútorné telesné orgány, ohrozuje zdravie srdca a stojí za predčasným úmrtiami. Dôvodom ukladania viscerálneho tuku je nezdravá strava, ktorá je založená na konzumácii veľkého množstva vyprážaných, mastných a sladkých jedál.

„Viscerálny tuk predstavuje nebezpečenstvo pre zdravie z niekoľkých dôvodov. Ukladá sa v tele a vytvára tlak na srdce a životne dôležité orgány“ hovorí svetová výživová poradkyňa Trista Best. Vnútorné tukové tkanivo zvyšuje riziko srdcovocievnych chorôb a podnecuje viaceré chronické ochorenia.

srdce, tlak, EKG, stetoskop Čítajte viac Ako sa vo vyššom veku vyhnúť infarktu?

Nikdy nie je neskoro

Dietologička Trista Best vysvetľuje, že vyššie množstvo viscerálneho tuku môžeme mať aj vtedy, ak na prvý pohľad nepôsobíme obézne. Dostávame sa tak k pocitom falošného bezpečia, ktorý môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Hladinu viscerálneho tuku môžeme znížiť pridaním pohybovej aktivity do nášho denného programu a správnym stravovaním. Existujú však špeciálne druhy potravín, ktoré dokážu tento proces urýchliť a podľa odborníkov sú účinné aj po dosiahnutí päťdesiateho roku života.

Kto by to povedal do rasce

Málokto by povedal, že k „spaľovačom“ hnedého tuku patrí nenápadné a bežne používané korenie. Rasca nielen výborne dochutí mäso či zemiaky, ale poslúži aj v boji so spomínanou tukovou hrozbou. „Dlhodobé užívanie rasce pomáha pri znižovaní tukových zásob v tele a to tým spôsobom, že reguluje hladinu inzulínu v tele. Ak bunky absorbujú príliš veľa glukózy, telo si ju ukladá vo forme tuku. Adekvátny prísun inzulínu môže tento jav zmierniť,“ hovorí pre portál eatthis.com Trista Best.

Múka z banánov?

O niečo menej tradičný spôsob zhadzovania viscerálneho tuku je spojený, paradoxne, s banánmi. Presnejšie povedané, s múkou zo zeleného banánu. Ide o špeciálnu surovinu, ktorá je dostupná len v špecializovaných obchodoch a je jedným z najbohatších zdrojov prebiotického škrobu. Ide o špeciálnu živinu, ktorá pomáha bunkám hospodáriť s inzulínom. Len na pripomenutie, inzulín je hormón, ktorý je kľúčový pri spracovávaní cukrov v ľudskom tele. V prípade, že inzulín nepracuje správne, objavujú sa problémy s diabetom. Zo spomínanej múky zo zelených banánov si netreba piecť koláče. Prospešné zdraviu sú najmä vtedy, ak ich pridáme do smoothie alebo k ovseným vločkám s jogurtom. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že sa môže zamiešať aj do rannej kávy.

srdce, cholesterol Čítajte viac Ako mastné jedlo ničí pamäť seniorov?

Čo tak niečo kyslé?

Pokiaľ nám rasca príliš nevonia a banánová múka znie až príliš exoticky, máme aj inú potravinu, ktorá spaľuje tuky. Kvasená kapusta je lacná a zdravá potravina. Ide o fermentovaný druh zeleniny, ktorá obsahuje obrovské množstvo zdraviu prospešných baktérií. Zvlášť vhodné sú pre správne fungovanie čriev. Zdravý zažívací trak jednoznačne prispieva k zníženiu množstva viscerálneho tuku. Kyslá kapusta sa môže pochváliť aj vysokým obsahom vitamínu C. Spomínaná mikroživina je potrebná najmä v zime a podporuje imunitný systém v boji proti infekčným ochoreniam.

Tak toto je čudné

Je zvláštne, že tuk dokáže „ničiť“ aj tuk. Konkrétne ide o tuk z mastných morských rýb, a to lososa, sleďa a makrely. Losos má napríklad cca 13 gramov tuku na 100 g suroviny a väčšina z neho je tvorená takzvanými omega-3 mastnými kyselinami. Omega mastné kyseliny sa označujú ako zdravé tuky a zbavujú tela tukových zásob. Okrem toho chránia srdce, cievy a mozog. Zdravé tuky ochránia tiež pred infarktom a mozgovou mŕtvicou.

Video
Jemné teľacie mäso voňajúce po medveďom cesnaku pripravené podľa tohto receptu vás jednoducho očarí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rasca #viscerálny tuk