Čo tak privoňať k cudzím jazykom trochu inak?

Učenie sa inej než materinskej reči prináša aj vo vyššom veku veľa zábavy. Učebnice a kurzy nie sú jediná možnosť. Starší ľudia sa môžu vďaka neziskovej organizácii STÁLE DOBRÍ priučiť cudzím jazykom aj netradičnými spôsobmi a vzájomnou pomocou.

19.12.2021 06:00
jazykový kurz, stále dobrí Foto:
Úvod majú za sebou: Seniori sa môžu prihlásiť na netradičné jazykové kurzy už teraz. Uskutočnia sa po Novom roku.
debata

Keď ešte krajina nebola zatvorená do lockdownu, sa uskutočnilo úvodné stretnutie k výučbe cudzích jazykov pre seniorov. Tých si zobral pod svoje ochranné krídla šesťdesiatpäťročný Ján Krajčík, ktorý začal objavovať krásu cudzích jazykov ešte pred pätnástimi rokmi. Spolu so spomínanou neziskovou organizáciou rozbehli bezplatné jazykové stretnutia pre seniorov a po troch novembrových stretnutiach budú pokračovať po lockdowne.

Žiadne mučivá, ale zábavná forma učenia

Ľudia, ktorí sa môžu obávať náročnosti učiva si môžu v tomto prípade pokojne vydýchnuť. Nečaká ich drilovanie gramatiky či ťažkých cvičení v cudzích jazykoch, ale príjemná a zábavná forma učenia sa. „Trochu mi trvalo, kým mi to došlo. Až v päťdesiatke som začal experimentovať, ako by sa dali jazyky učiť aj inak a zaujímavejšie. Postupne som prichádzal na postupy, ktoré ma dostali na doslova objaviteľskú cestu do sveta jazykov. Onedlho, vďaka internetu som zistil, že veľmi podobné postupy používajú tisíce iných milovníkov jazykov na celom svete, ale aj na Slovensku. Aj po pätnástich rokoch som stále na tejto vzrušujúcej ceste a denne objavujem a zveľaďujem akoby nové územia,“ hovorí pre Pravdu RNDr. Ján Krajčík.

Vyvíja aj experimentálny softvér

Svoje postupy stále vylepšuje, obmieňa a dodáva im zaujímavý a pútavý nádych. Netreba sa preto čudovať, že ako profesionálny informatik vyvíja aj experimentálny softvér, ktorý pomôže tam, kde už kniha, papier, pero a MP3 prehrávač nestačia. Inšpiruje sa však aj ľuďmi, ktorí nemajú na učenie cudzích jazykov vytvorené ideálne podmienky. „Spolupracujem ako dobrovoľník so školou pre zrakovo postihnuté deti, ktoré len ťažko môžu pri učení sa angličtiny používať tlačený text,“ prezrádza zdroj inšpirácie.

Určené sú pre každého

Prvé jazykové stretnutie seniorov nebolo zamerané pre úplných začiatočníkov. Účastníci sa vzájomne zoznamovali a vymieňali si zaujímavé podnety a skúsenosti. „Každý z nás je iný a jedinečný. Z tohto dôvodu viem, že nie pre všetkých je najzaujímavejšie to, čo robím ja. Poznám však minimálne dvadsať druhov nenásilných aktivít pre jednotlivca, pár (s rovnocenným alebo výrazne pokročilejším jazykovým partnerom), alebo menšiu skupinu. Tieto aktivity sú použiteľné tak pre začiatočníkov ako aj pre znalca jazyka, no a organizácia STÁLE DOBRÍ sa rozhodla dať týmto aktivitám svoj časopriestor.“

Pokračujú aj v novom roku

Spomínané postupy učenia sa cudzích jazykov sa s obľubou používajú na celom svete. Ide napr. o aktívne formy počúvania známe ako mimicking a shadowing. Patria sem aj „bilingválny zošit“, aktívne sledovanie filmu, párové čítanie s otázkami a odpoveďami, ale aj krátka pripravená reč pred skupinou, kde účastník kurzu povie napr. čo-to o sebe. Stretnutia trvajú poldruha hodiny každý utorok dopoludnia a určené sú pre tri skupiny s výukou angličtiny, nemčiny alebo taliančiny. Po tomto rozbehu sa chcú otvoriť aj úplným začiatočníkom a každý záujemca sa môže prihlásiť na adrese staledobri@gmail.com. Následne bude pozvaný na úvodné stretnutie.

Martin Harvan

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzie jazyky