Aj starší ľudia si tento rok zaslúžia Vianočný zázrak

Papuče, knihy či krížovky. Darčeky, ktoré si želajú pod stromček seniori z domovov dôchodcov nie sú náročné. I napriek tomu si niekedy ich zdravotný stav vyžaduje pomôcky, ktoré si vyžadujú viacej financií. Drobné, ale aj hodnotnejšie dary sa snažia sprostredkovávať ľuďom vo vyššom veku ľudia, ktorí sú združení v projekte Vianočný zázrak.

25.12.2021 06:00
Vianoce, stromček Foto:
Vianočný stromček v odtieňoch bielej a striebornej.
debata

Projekt so silným nábojom altruizmu vznikol v roku 2017. Myšlienka sprostredkovania darov sa primárne zameriava na deti, ale neobchádza ani najviac ohrozenú skupinu ľudí, seniorov.

„Motiváciou pre založenie projektu bolo sprostredkovanie radosti starším ľuďom, na ktorých sa mnohokrát zabúda, sú opustení a Vianoce nie pre nich skôr traumatickým ako radostným časom,“ hovorí v rozhovore pre Pravdu Martina Skákalová Kasemová. Prvý rok projektu bol náročný a zároveň intenzívny. Vyžadoval si vymyslieť a zrealizovať celý koncept a to tak, aby bol funkčný a pre darcov čo najjednoduchší. „Okrem toho sme boli zvedaví, aká bude na projekt odozva zo strany seniorov a domovov dôchodcov, keďže sa jednalo o niečo nové, o čom dovtedy nepočuli, pretože v danom čase neexistovala na Slovensku žiadna obdobná iniciatíva zameraná na seniorov,“ prezrádza členka tímu Vianočný zázrak. Úspech na seba nenechal dlho čakať a napokon už v prvom ročníku sa do projektu zapojilo šesťstopäťdesiat seniorov z tridsiatich dvoch zariadení.

Potešia ich aj krížovky a knihy

Vianočný zázrak sprostredkováva starším ľuďom v zariadeniach sociálnych služieb darčeky, ktoré jednak potrebujú a ktoré ich aj potešia. Tím Vianočného zázraku sa tak snaží nastaviť i zamestnancov spomínaných zariadení, ktorí priania od seniorov zbierajú. Želania sú skromné a nenáročné. Seniorom stačí málo.

„Osemdesiat percent želaní je veľmi jednoduchých a obyčajných. Ide napríklad o papuče, knihy, krížovky, kozmetiku. Jednoducho dary, ktoré by ste pravdepodobne na Vianoce venovali aj svojim starým rodičom,“ prezrádza Martina Skákalová Kasemová. Z času na čas sa však vyskytujú aj špecifické želania, ktoré zväčša charakterizujú človeka, ktorý si takýto dar želá. Niet sa preto čudovať, že aj seniori si chcú splniť detský sen a želajú si stavebnicu či akordeón.

Človek v ohrození, pomoc, koza, Táňa  Pauhofová Čítajte viac Komu dáte tieto Vianoce šancu na lepší život?

Organizujú aj zbierku

Okrem toho do tejto kategórie „neobvyklých“ želaní patria aj zážitkové priania, návšteva pútnického miesta či rodnej obce. Tretia kategória darčekov je o čosi náročnejšia. „Každoročne organizujeme zbierku, ktorú môžete nájsť na web stránke https://www.ludialudom.sk/vyzvy/11967. Najčastejšie ide o zdravotné pomôcky, napríklad invalidné vozíky, masážne kreslá, polohovacie postele, antidekubitné matrace, vysádzacie kreslo, načúvací prístroj, alebo o priania, ktoré majú za cieľ zlepšiť kvalitu života seniorov. V tejto druhej kategórií sa nachádzajú napríklad kávovary, hudobné nástroje, náradie a podobne,“ pokračuje.

Zapojiť sa môže každý

Ako vraví, seniori sa z darčekov veľmi tešia. Nejde im tak o materiálne hľadisko daru, ale skôr o splnenie priania. „Seniori predovšetkým vedia, že niekto, hoci aj neznámy, na nich myslel a dal si námahu na to, aby im urobil radosť. A to je veľmi dôležitý pocit. Pred pandémiou došlo k mnohým osobným stretnutiam a niektorí darcovia a obdarovaní ostali v kontakte až dodnes.“ Zapojenie do projektu nie je vôbec náročné. Na webe www.vianocnyzazrak.sk si môžeme vybrať prianie, vyplniť krátky formulár a na email dostaneme informácie komu a kam darček doručiť. „Dar je možné poslať poštou, nechať doručiť priamo z eshopu do zariadenia pre seniorov, alebo po dohode so zariadením zaniesť osobne. Druhá možnosť je prispieť do finančnej zbierky na drahé priania,“ uzatvára pre Pravdu.

jedlo, vianoce Čítajte viac Žalúdok nemá "vianočné prázdniny". Ako prežiť sviatky v zdraví?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce