Poznáte nástrahy výživy po šesťdesiatke?

Jedálniček si vo vyššom veku vyžaduje viac pozornosti. Nedostatok energie a únava nás totiž môžu pri chabej výžive pripútať na lôžko a skrátiť dĺžku života. Na čo si dať pozor pri stravovaní, keď dosiahneme šesťdesiatku?

26.12.2021 06:00
Zemiakový šalát má na Slovensku má mnoho variácií. Foto:
Zemiakový šalát má na Slovensku mnoho variácií.
debata (17)

Výskumy ukazujú, že s pribúdajúcim vekom obmedzujeme množstvo jedla, jeho kvalitu a zloženie. Nesprávny výber jedla a zhoršujúce sa stravovacie návyky môžu súvisieť so sociálnou izoláciou, samotou, alebo aj zhoršujúcim sa zdravím. Na to, aby nám sily rýchlo neubúdali je potrebné zbystriť pri výbere a spracovaní potravín pozornosť. Najviac môže pri horšej strave trpieť práve srdce. Srdcovému svalu svedčí konzumácia malých porcií jedla s nízkym obsahom soli, spracovaných cukrov a nasýtených tukov.

Vysoký krvný tlak je tichý zabijak

Vyšší príjem soli sa podieľa na zvyšovaní krvného tlaku. Hypertenzia je nebezpečná najmä v tom, že prichádza nenápadne, bez výrazných negatívnych príznakov. Ak jej nevenujeme pozornosť, odnesie si to práve zdravie srdca. Konzumácia soli by sa mala obmedziť na čajovú lyžičku denne, pričom zahŕňa už aj soľ, ktorá je obsiahnutá v jedle. Netreba zabúdať, že vyprážané a osolené hranolky, mäsové lahôdky, salámy, klobásy či slanina majú vysoký podiel soli.

jedlo, vianoce Čítajte viac Žalúdok nemá "vianočné prázdniny". Ako prežiť sviatky v zdraví?

Prečo škodí veľa cukru?

Rafinovaný cukor sa nachádza predovšetkým v koláčoch, zákuskoch, sladkostiach a sladených nápojoch. Siahame po ňom vtedy, ak pociťujeme náhly a silný hlad. Sladkosti tieto negatívne pocity však zaženú len na okamih. Do tela sa totiž raketovou rýchlosťou uvoľňuje vysoké množstvo inzulínu. Ide o hormón, ktorý tvorí pankreas a podieľa a na spracovávaní cukrov v tele.

Po tom, ako si inzulín poradí s nadmerným príjmom cukru, v krvi prudko klesne jeho hladina. Aj z tohto dôvodu máme po sladkom maškrtení ešte väčšie pocity únavy, úzkosti či depresie ako predtým. Nasýtené mastné kyseliny sú v podstate tuky. Ide o ich horší variant, pričom poznáme aj takzvané zdravé tuky. Nasýtené tuky zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi, zužujú cievy, ktoré sa časom upchávajú. Výsledkom je často srdcový infarkt. Nasýtené tuky sú v údeninách, vyprážaných jedlách a tie zdravé v avokáde, orechoch a semenách rastlín.

Keď horšie prehĺtame

S pribúdajúcimi rokmi sa menia naše stravovacie návyky aj z iných dôvodov. Starnutie má na svedomí problémy s prehĺtaním, čo sa prejavuje ťažkosťami pri konzumácii jedla, ale aj pri prehĺtaní liekov. V tomto prípade máme problém jesť čo najviac kalórií zo zdravých zdrojov. Namiesto jablka, ktoré je treba rozhrýzť totiž vo vyššom veku siahame po mäkkých potravinách, rôznych mäsových nátierkach a tavených syroch, ktoré sú plné soli.

Problémy s prehĺtaním sa môžu prejaviť aj strachom z jedenia. Ten sa môže rozvinúť až do vážnej poruchy príjmu potravy a zvyšuje tak pravdepodobnosť podvýživy a predčasnej smrti. Seniorov tiež trápi strata chuti do jedla. Nemusí byť hneď príznakom vážnych zdravotných problémov. Starnutím totiž prirodzene dochádza k znižovaniu množstva chuťových pohárikov. V takýchto prípadoch je potrebné rozvrhnúť jedlo v jedálničku do viacerých malých porcií a naučiť sa ho konzumovať v pravidelných časoch.

cholesterol, zdravie, Čítajte viac Dá sa poraziť cholesterol bez liekov? Tu sú rady, ako na to

Jedálniček seniorov si žiada výber pestrej stravy

Okrem chudého mäsa sa odporúča konzumovať najmä zakysané mliečne výrobky a jogurty. Na škodu nie sú ani syry s nižším obsahom tuku a soli. Ani vo vyššom veku nie je nutné úplne sa vyhýbať všetkým nezdravým jedlám. Vyprážaný rezeň a majonézový šalát nemusia byť v malom množstve na škodu a pokiaľ sa konzumujú menej často sú skvelým spestrením jedálneho lístka. Jedlo je vhodné dopĺňať aj o čerstvé porcie ovocia a zeleniny, pričom tieto dodajú telu potrebnú dávku vitamínov, minerálov a najmä vlákniny. Posledná spomínaná látka je zvlášť dôležitá pre ľudí vo vyššom veku. Dokáže totiž zlepšovať ťažkosti s trávením, nadúvaním a zápchou. Vlákninu obsahuje nielen zelenina, ale aj celozrnné produkty ako rôzne druhy kvalitného pečiva, cestovín či hnedej alebo takzvanej „natural“ ryže.

Video
Luteránska procesia je výdatná sviatočná polievka, pripravovaná na výnimočné udalosti. V tomto videu nám Blanka Matalová s Jozefom Makom ukážu ako ju pripraviť.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #únava #vysoký krvný tlak #nedostatok energie