Prečo sa oplatí variť vývar? Posilňuje kosti, zuby, odstraňuje bolesti...

S instantnou alebo inou polievkou sa nedá vôbec porovnať. Poctivý, domácky vyrobený vývar prináša viacero benefitov najmä pre ľudí vo vyššom veku.

01.01.2022 06:00
kurací vývar, kuracina Foto:
Okrem dostatočného množstva minerálov a tekutín prináša vývar pohladenie aj pre naše črevá.
debata (4)

Pri pravidelnej konzumácii posilňuje kosti, zuby, odstraňuje bolesti, hydratuje a lieči ťažkosti s črevami.

Rýchla pomoc pri strate tekutín

Príprava kostného vývaru zaberie viac času ako varenie obyčajnej polievky, z výživového hľadiska sa však tieto dva tekuté pokrmy nedajú vôbec porovnať. Prvý typ jedla totiž ponúka starším ľuďom rýchlu a bezpečnú hydratáciu. O senioroch je totiž známe, že zabúdajú piť pravidelne vodu. Z istej časti za to môže starnutie, ktoré zapríčiňuje postupné vytrácanie pocitu smädu. Z tohto dôvodu sa ľudia vo vyšších vekových kategóriách dostávajú do nebezpečenstva silnej dehydratácie, čiže vážnej straty tekutín.

Ideálnym prostriedkom na zvrátenie tohto stavu je kostný vývar, ktorý je v rámci hydratácie účinnejší než pitná voda. Na rozdiel od nej totiž obsahuje vysoké množstvo elektrolytov, ktoré treba dopĺňať pri strate tekutín. Ide najmä o rôzne minerály, pričom najdôležitejšie z nich sú sodík, draslík a chloridy.

doktor, pečeň Čítajte viac Čo robiť s pečeňou, aby nechorľavela?

Posilní imunitu, odstráni zápaly

Okrem dostatočného množstva minerálov a tekutín prináša spomínaný druh pokrmu pohladenie aj pre naše črevá. V nich je skrytá podstatná časť bakteriálnej mikroflóry. Ide o zdraviu prospešné mikroorganizmy, ktorých hlavným cieľom je ochrana tela pred cudzorodými látkami či infekciami. Netreba zabúdať, že udržiavanie zdravej mikroflóry v črevách je nutné aj pri odstraňovaní zápalov v ľudskom tele. Zápaly nás oberajú o pohodlie, prinášajú bolesť a únavu.

Typickými zápalovými ochoreniami sú napríklad osteoartróza (chronické ochorenie kĺbov) alebo artritída (zápalové poškodenie kĺbov). Štúdia, ktorú publikoval magazín Journal of Clinical Gastroenterology potvrdila, že želatina z kostného vývaru pomáha tiež znižovať potravinovú intoleranciu napríklad na pšenicu či mliečne výrobky a zároveň podporuje rast dobrých baktérií v zažívacom trakte.

Uľaví žalúdku a skrášli kožu

Vývar z kostí poteší aj boľavé žalúdky. Patrí medzi ľahko stráviteľné jedlá, z ktorých telo dokáže zužitkovať vysoké množstvo živín. Jednou z nich je napríklad kolagén. Táto bielkovina je dôležitá pre správne fungovanie kože, chrupaviek a kostí. Ľudia s tráviacimi ťažkosťami však majú nízke hladiny kolagénu, ktorý slúži tiež na vystielanie stien žalúdka a zabezpečuje jeho ochranu pred žalúdočnou kyselinou. Kolagén je užitočný aj v boji proti starnúcej pleti. Ľudské telo ho prestáva produkovať približne pred tridsiatkou a dôsledkom toho je vznik vrások a strata elasticity.

vitamín D, covid-19 Čítajte viac Ktoré vitamíny treba dopĺňať v zime?

Kĺby si zaslúžia poctivú výživu

K ďalším výživným látkam, ktorými sa môže pochváliť vývar patria glukosamín a chondroitin sulfát. Posledná spomínaná látka sa nachádza v chrupavkách a chráni tak kĺby pred vznikom osteoartrózy. Zdravé kosti a zuby si však vyžadujú pravidelný prísun výživných látok. Z tohto dôvodu je pravidelná konzumácia vývaru ideálnou voľbou na zabezpečenie dlhodobého zdravia. Výskumy ukazujú, že kosti sa nezaobídu bez bielkovín, vitamínov D, A, K a B a tiež bez minerálnych látok ako napríklad vápnik, fosfor, horčík, draslík, mangán, zinok i meď. Vývar z hovädzích či kuracích kostí a zeleniny je skvelým zdrojom všetkých týchto živín.

Garantuje všestranné použitie

Pre správnu prípravu vývaru platí, že čím dlhšie sa varí, tým získava lahodnejšiu chuť. Trik správnej prípravy tohto jedla sa teda skrýva nielen v ingredienciách, ale aj v trpezlivosti. Kostný vývar získava viac na chuti približne na druhý deň po dovarení a môže sa použiť aj na prípravu ryže, rizota, kus-kusu či bulguru (tvrdenej pšenice). Vývar si môžeme so sebou nosiť v termoske na dlhšie prechádzky či turistiku. Ak ho máme priveľa, hodí sa aj na uskladnenie v mrazničke.

Video
Doprajte si mäsovú chuť s vegánskymi náhradami mäsa Goody Foody napríklad podľa receptov z tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #zápaly #vývar