Viete na aké problémy sa používajú tradičné byliny?

Súčasť francúzskej kuchyne, ale aj častý prídavok klobások vyrábaných v Nemecku. Korenie majorán si však nachádza svoje uplatnenie aj v našich končinách a spolu s inými bylinkami prináša veľké výhody aj pre ľudské zdravie.

31.12.2021 10:00
Majorán Foto:
Majorán má vďaka obsahu silíc mnohé účinné terapeutické vlastnosti.
debata

Majorán má svoj pôvod v Stredomorí a vyznačuje sa jemným nádychom borovicovej arómy, citrusov so sladkým podtónom. V čerstvej alebo sušenej forme sa používa do mnohých pokrmov, polievok či nálevov. Nevyhýba sa však ani šalátovým dresingom a marinádam. Pozor si treba dávať pri lúhovaní tejto byliny. Čím dlhšie, tým získava nálev výraznú drevitú chuť.

V stredomorskej gastronómii si nachádza svoje uplatnenie aj ako dochucovadlo šošovice či cestovín. Vhodne oživuje aj viaceré druhy zeleniny, paradajky, baklažán ale dokonca aj papriku. Majorán sa kombinuje s pikantnými druhmi korenín a takáto zmes sa používa na potretie mäsa pred pečením. Čaj z tejto koreniny pomáha upokojovať organizmus a tak si ho s obľubou pripravujú ľudia vo vyššom veku, ktorým uľahčí zaspávanie a upokojuje trávenie.

čučoriedky Čítajte viac Ako pomáhajú čučoriedky seniorom?

Znižuje zápaly, potláča bolesti

Majorán obsahuje minimum kalórií podobne ako väčšina jeho „súrodencov“. Chváli sa najmä obsahom antioxidantov, ktoré znižujú zápaly v ľudskom tele. Zápaly sú príčinou viacerých chronických ochorení, medzi ktoré patrí napríklad aj artritída. V tradičnej medicíne sa používa na úpravu vysokého krvného tlaku. Hypertenzia je nebezpečná najmä u starších ľudí, nemá viditeľné príznaky a môže viesť k srdcovému infarktu. Esenciálne oleje z majoránky účinne bojujú proti rôznym druhom baktérií, ktoré by mohli spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

Preč s kašľom vďaka oreganu

Oregano je častejšie používaným korením než majoránka. Hoci obidva druhy korenia majú podobné vlastnosti a pochádzajú zo Stredomoria, oregano má silnejšiu a výraznejšiu chuť. Kuchári ho používajú na prípravu kuraciny, marinád a polievok. Mylne sa predpokladá, že ním Taliani posypávajú ich tradičné jedlo, pizzu. Na tento druh pokrmu jednoznačne pasuje čerstvá alebo sušená bazalka. V súčasnosti sa používa najmä v sušenej forme alebo ako oreganový olej.

Silná takzvaná gáfrová aróma oregana pomáha zlepšovať poruchy dýchania, odstraňuje kašeľ, pomáha s astmou i alergiami. Chutná bylina zmierňuje príznaky pálenia záhy i nadúvania. Okrem toho podporuje liečiť infekcie močových ciest. Starší ľudia ocenia aj pozitívne účinky oregana na znižovanie cholesterolu a podporu srdcovocievneho systému. Čajová lyžička oregana pomáha zvyšovať hladiny vitamínu K, ktoré podporuje stav srdca. V malom množstve sa pýši obsahom vitamínom A, E, a vitamínmi skupiny B.

kapusta, kvasená kapusta, vitamíny, výživa Čítajte viac Ako vyhrať boj s únavou bez liekov

Trojicu tradičným bylín uzatvára tymian

Vyznačuje sa miernejšou chuťou než ostatné spomínané koreniny a práve vďaka tejto vlastnosti si nájde uplatnenie v takmer všetkých mäsitých, bezmäsitých pokrmoch, polievkach či dresingoch. Jeho mierne pikantnú chuť oceňovali už starovekí Gréci a Egypťania. Tymian sa používal napríklad pri rôznych pohrebných rituáloch. Krehká bylinka s drobnými lístkami sa používa na odstraňovanie zápalov i zápachu z úst, lieči bolesti hrdla i artritídu.

Seniori si chvália aj pozitívne účinky tymianu na poruchy trávenia, odstraňuje parazity a zlepšuje aj kvalitu stavu kože. Tymian je skvelým pomocníkom v boji proti infekčným ochoreniam najmä v zimnom období, pretože lieči zápaly horných dýchacích ciest a potláča prechladnutie.

Video
Moderátorka Vera Wisterová sa s nami podelila o svoj obľúbený recept na chutné fašírky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tymian #majorán #stredomorská strava #oregano