Strácate chuť do jedla? Aké pokrmy ju môžu udržať na uzde?

Slabý apetít a bez zjavného dôvodu. Vedľajším príznakom užívania liekov môže byť aj otupenie chuťových buniek. Viac sa tento stav dotýka starších ľudí a v krajných prípadoch môže ohroziť aj zdravie či život.

06.01.2022 06:00
strava, recept, jedlo, varenie, mrkva, Foto:
Správna strava môže zdravotný stav podstatne ovplyvniť k lepšiemu.
debata

Vyšší vek sa spája s takzvaným nadužívaním liekov. Chodíme k viacerým lekárom, pričom mnohí z nich ani len netušia čo nám na lekársky predpis napíše jeho kolega z iného odboru. Niektoré druhy liekov pri vzájomnej kombinácii vyvolávajú silnejšie vedľajšie príznaky. Typickým znakom je strata chuti do jedla. Jej následkom dochádza k nižšiemu príjmu potravín a vzniku podvýživy.

Nedostatok kľúčových živín vplýva na kvalitu krvi a celkovú telesnú kondíciu. Horší apetít ide ruka v ruke s nevoľnosťou, zvracaním a otupovaním zmyslových vnemov. Netreba zabúdať, že v seniorskom veku ovplyvňuje chuť do jedla aj postupné ubúdanie zmyslových buniek. Často dochádza k úbytku chuťových i čuchových pohárikov a tým aj k zníženému pôžitku z jedla.

Hormóny sú tiež dôležité

Chuť do jedla ovplyvňujú v našom tele viaceré hormóny. Ku kľúčovým patria hormóny ghrelín a leptín, ktoré sú dôležité pre celkové množstvo príjmu potravy a udržiavanie telesnej hmotnosti. Ghrelín spôsobuje väčší záujem o jedlo a to tým, že signalizuje mozgu hlad. Hodnoty tohto hormónu rastú s množstvom prijatého jedla a klesajú približne do troch hodín po poslednom súste. Leptín má opačný účinok a pripisuje sa mu potláčanie chuti do jedla. Tento hormón upozorňuje mozog na to, že telo má dostatok napríklad tukových zásob a nepotrebuje ďalšiu energiu.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte viac Vyčerpanosť u starších? Osviežia chutné potraviny

Vyvoláva to reťazovú reakciu

Podľa britského lekára Davida Beattyho vedľajším účinkom niektorých liekov je často potláčanie chuti do jedla. Okrem toho sa to prejavuje aj kŕčmi v bruchu, bolesťami žalúdka, refluxom, ale aj bolesťami hlavy. Smutnou správou je, že nižší príjem živín vplýva aj na kvalitu nášho duševného zdravia. Dr. Beatty vysvetľuje, že sa to prejavuje podráždenosťou, únavou a apatickosťou. „Niekedy sú účinky na chuť do jedla horšie a problém sa zmenšuje, keď si ľudské telo zvykne na lieky,“ hovorí aj o odvrátenej strane vedľajších účinkoch niektorých liekov.

Pomáha trik s pomletím potravy

Nudné pokrmy môžu udržať na uzde chuť na jedla. Väčšinou ide o jedlá s nízkym obsahom aromatických korenín, bylín, ale aj sacharidov či tukov. Vo vyššom veku sa pri problémoch s citlivosťou na chuť do jedla odporúča podávať výraznejšie jedlá, ktoré stimulujú naše chuťové bunky. Niekedy pomáha konzumovať rozmixované polievky, ale aj hlavné jedlá. Dôležité je, aby sme v nich prijímali dostatočné množstvo bielkovín, sacharidov, tukov, ale aj vitamínov a minerálov.

Výborným nápadom je napríklad rozmixovanie morčacieho mäsa, fazule, zemiakov a zeleniny. Rozomletá potrava sa môže podávať častejšie a nespôsobuje nepríjemné pocity pri konzumácii veľkých porcií mäsa a zeleninových príloh. Odborníci odporúčajú konzumovať vo vyššom veku aj kalorické nápoje s vyšším množstvom bielkovín a sacharidov. Z jedál sú vhodné aj sendviče s avokádom, orechmi, krémovými polievkami a cestovinami.

zdravá strava, orechy, ryba, avokádo Čítajte viac Prečo netreba podceňovať zápaly v staršom veku?

Čo s kovovou chuťou v ústach?

Zmeny vnímania chuti môžu spôsobovať niektoré druhy antibiotík, antihistaminiká, chemoterapia či psychoaktívne lieky. V prípade, že lieky spôsobujú napríklad kovovú chuť v ústach, je potrebné sa s užívaním tabliet vyhnúť konzumácii jedál s vysokým obsahom kyselín ako sú citróny, limetky, paradajky či grapefruity. Ak lieky spôsobujú sucho v ústnej dutine, skúsme medzi jedlami pravidelne popíjať trochu vody a vyhýbajme sa suchým a tvrdým jedlám, ale tiež slaným a príliš sladkým potravinám.

Video
Túto chutnú a zdravú krémovú polievku z fazule mungo nám pripravila speváčka skupiny Folk Duo Plus, Eleonóra Vančíková Kapasná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #nechutenstvo #užívanie liekov