Staroba nie je katastrofa. Ako mať starnutie pod kontrolou?

Vedomé starnutie. Pojem, ktorý sa v odborných kuloároch dostáva do povedomia v posledných rokoch. Jeho hlavným cieľom je aktívne vyrovnávať sa s pribúdajúcimi rokmi a ich vplyvom na fyzický a duševný stav.

07.01.2022 08:00
cvik, cvičenie, joga, relax, rozcvička Foto:
Za kvalitu života v každom jeho období môžeme prevziať zodpovednosť a tak ho aj výrazne ovplyvniť.
debata (10)

Odborníci varujú, že najhoršou cestou ako prijať svoj pokročilý vek je na neho rezignovať. Jedným dychom však dodávajú, že existujú šikovné metódy, vďaka ktorým si môžeme aj starobu užívať v dobrom zdraví a pohode. Aj z tohto dôvodu sa spojil odborník na cvičenie jogy a nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ a v rámci workshopov ponúkajú odpovede na zaujímavú tému o vedomom starnutí.

V zdravom tele je zdravý duch

Ak sa držíme tohto hesla, pribúdajúce roky nemusia byť pre nás až taký vážny problém. Štefan Topoľský to zistil na vlastnej skúsenosti. Cvičeniu jogy sa venuje už sedemnásť rokov a počas tohto obdobia si všimol, že ľudia, ktorí sa tejto aktivite nevenujú, starnú oproti cvičencom jogy o čosi rýchlejšie. „Všimol som si, že nestarneme rovnako a netýka sa to len cvičencov jogy, ale väčšiny ľudí okolo mňa (rodina, priatelia, susedia). Zaujímalo ma, prečo je to tak individuálne a aké faktory to spôsobujú. No hlavne prišla otázka, ako to môžem ovplyvniť a či vôbec,“ vysvetľuje pre Pravdu.

spánok, posteľ, senior, dôchodca Čítajte viac Škodí alebo pomáha spánok počas dňa?

Joga spomaľuje starnutie

Odpoveď na spomínané otázky sa snažil hľadať v odbornej literatúre, v článkoch na internete. Zároveň počúval príbehy ľudí, ich osudy a želania. Na základe získaných vedomostí dospel k záveru, že najviac odpovedí na všetky jeho otázky dokáže nájsť práve v spomínanom meditačnom cvičení.

„Joga nás vedie k sprítomneniu, k vnímaniu prítomnosti. Učíme sa vnímať svoje telo z hľadiska pocitov, ktoré v ňom prevládajú. Uvedomujeme si spôsob ako naše telo dýcha, ako je prepojený náš dych a náš svet emócii a ako sa vzájomne ovplyvňujú. Joga nás vedie cez sebavnímanie a sebapoznávanie, k sebapochopeniu, až po sebaprijatie,“ zdôrazňuje Topoľský.

Staroba nie je katastrofa

Ako sám tvrdí, vychádza z predpokladu, že staroba nie je nič neprirodzené. Naopak, je súčasťou a vyvrcholením života. V tomto období sa tak zhodnocuje život nielen na fyzickej, ale aj na duchovnej úrovni: „Žneme to, čo sme počas života zasiali. Proces starnutia prebieha počas celého života. No uvedomovať si ho začneme až keď nastanú výraznejšie negatívne funkčné zmeny tak na fyzickej ako aj psychickej úrovni.“ Túto skutočnosť však mnohí ľudia vnímajú negatívne, skôr ako nezvratný proces, na ktorý nemajú dosah. Opak je však pravdou.

Keď preberieme zodpovednosť…

Za kvalitu života v každom jeho období môžeme prevziať zodpovednosť a tak ho aj výrazne ovplyvniť. „Zmysluplnosť a dôležitosť tohto postoja k životu naberá na význame, keď si uvedomíme, že u väčšiny ľudí môžeme predpokladať, že sa dožijú vysokého veku. No nie všetci sa ho dožijeme v zdraví a vitalite. Vedomé starnutie je tak cesta ako vedome ovplyvňovať svoj život tak, aby sme ho prežili zmysluplne v zdraví a vitalite do vysokého veku. Vedomé starnutie znamená prevziať zodpovednosť za kvalitu svojho života tak, po stránke fyzickej, duchovnej, ako aj sociálnej (spoločenskej),“ pokračuje Topoľský.

dôchodca, senior, staroba, relax, jeseň, les, prechádzka, walking Čítajte viac Spomaľuje chôdza starnutie mozgu? Odpoveď poteší

Kľúčom je spôsob života

Počas workshopov na tému Vedomé starnutie, ktoré organizuje za pomoci neziskovej organizácie STÁLE DOBRÍ upozorňuje účastníkov stretnutí na skutočnosť, že starnutie je často neprávnom vnímané ako nositeľom toho, čo sa začne nevyhnutne diať po dosiahnutí určitého veku.

„V súčasnosti je už vedecky dokázané že, mnohé z toho, čo vnímame ako dôsledok starnutia nie je zapríčinené starnutím samotným, ale úpadkom, ktorý ma svoje korene v spôsobe života, najmä, keď prekročíme určitý vek. Intenzita procesu starnutia a úpadku v staršom veku sa prejavuje rozdielne u každého človeka. Táto rozdielnosť u konkrétneho človeka je daná jeho genetickými danosťami, charakterom a kvalitou prostredia, no hlavne závisí od spôsobu života, ktorý daný človek vedie,“ hovorí Topoľský.

Joga lieči, ak sa stane súčasťou každého dňa

Súčasťou jeho programu, ale aj cvičení zameraných na jogu sú tak konkrétne cviky, jogové pozície, ktorými dokážeme predchádzať alebo zastaviť prebiehajúci úpadok súvisiaci s pribúdajúcim vekom na fyzickej aj psychickej úrovni. Pomáhajú tomu aj jednoduché dychové cvičenia, ktorými sa aktivuje energia v tele, znižuje sa vnútorné napätie a upokojuje sa myseľ.

Seniori, ktorí majú záujem o cvičenie jogy majú rôzne zdravotné ťažkosti. Najčastejšie ich trápi obezita, bolesti kĺbov, kolien, chrbtice. Pociťujú tiež fyzickú slabosť, závrate a bolesti hlavy. Medzi typické ťažkosti starších ľudí patrí tiež napríklad artritída, problémy s dýchaním či spánkom. Seniori, ktorých zaujíma téma vedomé starnutie, ale aj cvičenie jogy sa môžu dozvedieť viac informácií na stránke www.staledobri.sk.

petang Čítajte viac Bratislavskí seniori sa zabávajú vo francúzskom štýle

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #jóga #artritída