Poznáte 5 naj predsavzatí na udržanie skvelej formy?

Aj novoročné priania nás môžu držať pri zemi a vyplniť sa vo všetkých smeroch. Zachovanie zdravia, duševnej pohody, bystrej mysle i sociálnych kontaktov je len zlomok z predsavzatí do nového roka, ktoré majú reálnu šancu na úspech.

10.01.2022 08:00
zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá... Foto:
Reálnym predsavzatím je aj pridanie dostatočného množstva zeleniny do stravovacieho plánu.
debata (1)

Čo sa oplatí dodržiavať najmä u ľudí vo vyššom veku?

1. Doprajte si zdravie na tanieri

S pribúdajúcim vekom dochádza u starších ľudí k postupnej strate chuťových buniek, čo sa prejavuje nechutenstvom a najmä vynechávaním niektorých druhov jedál. Seniori najčastejšie vylučujú z jedálneho lístka zeleninu a pridávajú si do neho potraviny, ktoré majú výraznú sladkú či slanú chuť. Hoci je pravda, že čiastočná strata chuti do jedla nie je u starších dospelých ľudí žiadna katastrofa, seniori predsa len musia na udržanie svojho zdravia prijímať dostatok kalórií, a to najmä z nutrične vyvážených jedál.

Reálnym predsavzatím č. 1 je tak pridanie dostatočného množstva zeleniny do stravovacieho plánu. Najlepšie je vyberať si farebné druhy ako tmavozelenú, žltú, oranžovú a červenú zeleninu. Tie obsahujú najväčšie množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny.

2. Nezdravé vymeniť za zdravšie

Výborným predsavzatím je aj úprava stravy. Ak radi maškrtíte na pečive z takzvanej bielej múky, skúste ho niekedy vymeniť za ich jeho celozrnné náprotivky. Celozrnné pečivo obsahuje vysoké množstvo vitamínov radu B, ktoré pomáhajú bojovať proti únave. Okrem toho sa chváli obsahom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a umožňuje pravidelné vyprázdňovanie.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Ktoré potraviny si poradia s nervozitou?

Tučné druhy mäsa z času na čas zameňte za chudé kuracie alebo morčacie mäso a sladené nápoje za pitnú vodu. V tomto prípade sa vám poďakuje srdce, pretože strava s nízkym obsahom živočíšneho tuku výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a bráni tak infarktu.

3. Multivitamín do výbavy

Užívanie jednej tabletky zaberie minimum času, no výsledky môžu byť viac než povzbudivé. Hovoríme o výživových doplnkoch, ktoré obsahujú vitamíny. Obľubu si získali najmä v čase rozpuku pandémie koronavírusu, kedy sa používali a užívajú v rámci prevencie ochorenia na posilnenie imunitného systému.

V súčasnosti existuje široká škála vitamínových prípravkov, ktoré sú cenovo dostupné aj pre seniorov. Pri ich výbere si však treba všímať najmä obsah vitamínu D, A a E. Prvý spomínaný vitamín posilňuje obranyschopnosť organizmu pred infekciami, spevňuje kosti, svaly a zlepšuje aj duševné zdravie. Vitamín A je potrebný pre zdravie očí a vitamín E zlepšuje stav pokožky a bojuje proti rakovine.

4. Trochu pohybu osvieži

V prípade, že máte srdcové ochorenia, artritídu alebo poruchy nálad, výber novoročného predsavzatia v podobe pohybovej aktivity je tou správnou voľbou. Fyzická činnosť pomáha aj starším ľuďom udržať ich v dobrej kondícii a najmä potláča nástup ochorení, ktoré sa tradične spájajú so sedavým životným štýlom. Ide najmä o nadváhu, obezitu či cukrovku.

Seniori si majú vyberať šport alebo pohyb, ktorý je pre nich najviac bezpečný. Podmienkou je, aby sa mu venovali aspoň trikrát do týždňa. Ideálnou voľbou je chôdza, vodný aerobik ale aj plávanie.

strava, recept, jedlo, varenie, mrkva, Čítajte viac Strácate chuť do jedla? Aké pokrmy ju môžu udržať na uzde?

5. Precvičujte si mozog

Strašiakom seniorov je strata kontroly nad vlastným životom. O pamäť, ale i dôstojnosť dokáže niektorých starších ľudí pripraviť demencia. Ide o chorobu, ktorá negatívne postihuje nielen myslenie, ale aj správanie človeka. Spája sa s podráždenosťou, agresivitou a nepredvídateľným konaním. Zbystriť myseľ pomáhajú najmä rôzne vedomostné súťaže, hry, ale aj bežné lúštenie krížoviek či sudoku.

V prípade, že sa pre vás tieto hry stanú rutinou, treba ich vymeniť za náročnejšie aktivity, ktoré povzbudia mentálne zdravie. Nástup demencie urýchľuje aj osamelosť a sociálna izolácia seniorov. V čase prísnejších protipandemických opatrení je preto namieste naplánovať si na každý deň, alebo aspoň trikrát do týždňa videohovor alebo telefonát s rodinou či priateľmi.

Video
Manželia Kaprálikovci do štúdia TV Varecha priniesli vôňu a chuť Talianska. Upiekli nám zaujímavý raňajkový koláč so zeleninou, prosciuttom a parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #demencia #antioxidanty #vitamín A