Kedy sa stáva pitie alkoholu nebezpečné?

Pandémia koronavírusu prináša väčší záujem o alkohol. Dôvody jeho zvýšenej konzumácie sú najmä psychologické.

15.01.2022 06:00
biele víno, hrozno, alkohol Foto:
Keď sa alkohol stane každodennou aktivitou, môže sa zvýšiť riziko zdravotných problémov.
debata (5)

Niektorí ľudia sa snažia zahnať pitím nepríjemné pocity strachu, úzkosti a depresie. Aj v tomto prípade platí, že v malom množstve môže etanol fungovať ako liek. Vo väčšom množstve si už koledujeme o zdravotné problémy. Ako zistíme, že to s alkoholom preháňame?

Pivko každý deň je vraj problém

Ukončiť večer pohárom vína či piva nie je nič nezvyčajné. Vo všeobecnosti platí, že alkohol by sme si mali dopriať, keď sme v pohode. Naopak, vyhýbať sa mu treba pri strese. Zapíjanie problémov vedie nielen k závislosti, ale aj k sérii vážnych zdravotných komplikácii. Lekári z americkej Mayo Clinic upozorňujú na možné ťažkosti, ktoré sú spojené s pitím nadmerného množstva alkoholu.

„Príležitostné pitie piva alebo vína k večeri či večerný drink nespôsobuje väčšine ľudí zdravotné problémy. Keď sa však alkohol stane každodennou aktivitou, môže sa zvýšiť riziko zdravotných problémov,“ vysvetľuje psychiater zo spomínanej kliniky Terry Schneekloth.

Ženy majú nižšiu toleranciu na alkohol

Podľa Mayo Clinic vieme pomerne presne určiť hranicu medzi ťažkým a ľahkým pitím. Vysoko rizikové je požívanie alkoholu pokiaľ pijeme viac ako sedem nápojov týždenne. Toto pravidlo platí najmä pre ženy a ľudí nad 65 rokov. Pre mužov pod spomínanou vekovou hranicou sa alkoholizmus spája s pitím štrnástich alkoholických drinkov týždenne.

hrozno, Matyšák Čítajte viac Srdciam pomáha víno, ale čo ak nechceme alkohol?

Z uvedeného vyplýva, že ženy ovplyvňujú psychicky aj fyzicky menšie dávky alkoholu než mužov. Samozrejme, aj v tomto prípade môžu existovať rozdiely medzi pohlaviami. Telesné poškodenia sú však rovnaké u mužov i žien. „Alkohol môže poškodiť telesné orgány a vedie k rozvoju rôznych zdravotných problémov. U žien dochádza k poškodeniu organizmu pri nižších dávkach alkoholu,“ vysvetľuje psychiater.

Búrka v mozgu

Najviac zabrať dostáva pri pravidelnom pití alkoholu mozog. Objavujú sa viaceré neurologické problémy. Etanol pôsobí na ľudský organizmus ako toxín, ktorý narušuje komunikáciu nervových buniek v mozgu. Napríklad, pri prvom či druhom drinku sa zvyšuje postupne hladina dopamínu v mozgu. Ide o hormón, ktorý spôsobuje príjemné pocity.

S každým ďalším pohárikom dopamín a s ním aj nálada rýchlo stúpa až sa dostane do kritického bodu, kedy nastane jeho rýchly pokles. Príjemnú a povznesenú náladu tak rýchlo strieda depresia. Mayo Clinic uvádza, že prehnané pitie alkoholu vedie v niektorých prípadoch k záchvatom, mŕtvici, ale aj demencii, ktorá hrozí najmä starším ľuďom.

Keď koža prezrádza problém

Ďalší orgán, ktorému nepasuje alkohol je pečeň. Ide o veľký filtračný systém, ktorý sa musí vyrovnať s metabolizovaním veľkého množstva toxickej látky. Alkohol sa štiepi v pečeni pomocou enzýmu s názvom ADH. Spomínaný orgán si s malými a nepravidelnými dávkami alkoholu dokáže relatívne rýchlo poradiť. Pohár červeného vína spracuje asi počas jednej hodiny, pohárik tvrdého do dvoch hodín.

Ak pečeň zaťažujeme pravidelne, zvyšuje sa riziko vzniku cirhózy a rakoviny. Vážne poruchy pečene si dokážeme ľahko všimnúť napríklad vo forme neprirodzene sfarbenej kože a žltých očných bielkov.

káva Čítajte viac Viac rokov, vyššie riziko ochorenia pečene. A čo s tým?

O slovo sa hlási aj rakovina

Medzi najčastejšie druhy rakoviny, ktoré má na svedomí alkohol patria rakovina pečene, žalúdka, prsníka, hrubého čreva a ústnej dutiny. Alkohol trápi pankreas, čo často vyústi do jeho zápalu známeho ako pankreatitída. Zabúdať však netreba ani na to, že prílišná konzumácia alkoholu je treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Doktor Sheldon Sheps varuje aj ľudí s hypertenziou.

Pravidelné popíjanie alkoholu zvyšuje krvný tlak, a to i napriek tomu, že etanol rozširuje cievy. K zvýšeniu krvného tlaku dochádza aj sekundárne. Pohárik vína či destilátu totiž obsahuje aj pomerne veľké množstvo cukru a kalórií. Zvýšený príjem energie vedie k nadváhe, obezite a tým aj k hypertenzii. Vysoký krvný tlak sa označuje aj ako tichý zabijak. Nebolí a prejavuje sa až vtedy, keď sa dostane do kritického štádia.

Podľa Mayo Clinic nadmerné pitie alkoholu poškodzuje aj srdcový sval. Ide o takzvanú alkoholickú kardiomyopatiu, čo vedie často k zlyhaniu srdca. Za problémami so srdcom tak stojí najmä vysoký krvný tlak, ale aj vyššia hladina tukov (triglyceridov) v krvi.

Čo je norma?

Striedme pitie vieme ľahko odlíšiť od pijanstva. Pokiaľ alkohol netvorí bežnú súčasť našich večerov či víkendov, jeho konzumácia nie je problém. Závislosť od alkoholu nastáva až vtedy, keď si jeho prísun vyžaduje telo. V tomto prípade ide o fyzickú závislosť. Nepríjemné prejavy má aj takzvaná psychická závislosť, keď máme nutkanie pravidelne vyhľadávať alkohol.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #rakovina #vysoký krvný tlak