Poznáte plusy a mínusy cvičenia vonku v zime?

Chôdza, krátky beh či bicyklovanie. Druhy športov, ktoré si žiadajú pobyt na čerstvom vzduchu a vo vyššom veku zvlášť zlepšujú nielen kondíciu, ale aj psychickú pohodu. Opak, v podobe absencie cvičenia, sa môže podpísať pod viaceré chronické ochorenia a predčasnú úmrtnosť.

16.01.2022 06:00
beh, alkohol, zima Foto:
V chladnom počasí si pri cvičení treba dávať pozor na zranenia a úrazy. Pri úrazoch platí, že sa vyskytujú častejšie v zime, kedy strácame rovnováhu kvôli kĺzavému povrchu.
debata (2)

Podľa výskumu American College of Sports Medicine pomáhajú tzv. outdoorové aktivity v chladnom počasí zlepšovať prevenciu zranení, znižujú stres a pozdvihujú náladu. Celoročný pobyt na čerstvom vzduchu doplnený o kus svižného pohybu je podľa vedcov zo spomínanej školy výborným a najmä prirodzeným antidepresívom. Cvičenie pomáha v zime znižovať výskyt sezónnej afektívnej poruchy, ktorá sa prejavuje poruchami nálady, depresiami a úzkosťami.

Toto ochorenie sa prejavuje stratou motivácie, pochmúrnou náladou a podráždenosťou. Naopak, v teplom a slnečnom počasí sa spája cvičenie najmä so zvyšovaním hladín serotonínu. Ide o hormón, ktorý upravuje náladu. Slnečné lúče sú efektívne aj v zime. Počas jasných dní dokáže slnko zvýšiť produkciu vitamínu D v našom tele. Spomínaná látka funguje aj ako skvelé antidepresívum a seniorom spevní kosti i zuby.

zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá strava Čítajte viac Poznáte 5 naj predsavzatí na udržanie skvelej formy?

V ktorej časti dni radšej čistiť

Cvičenie vonku nie je ideálnou voľbou v prípade, ak trpíme rôznymi zdravotnými problémami, ktoré dokáže vydráždiť počasie. Do úvahy preto treba zobrať kvalitu vzduchu, jeho teplotu. V prípade, že nás trápi alergia či astma, pohyb v meste môže tieto ťažkosti len zhoršiť. Aj v tomto prípade existuje spôsob, ako sa predsa dostať na „čerstvý“ vzduch.

Pokiaľ bývame v meste, kvalita ovzdušia je najhoršia popoludní a vzduch je čistý skôr zrána pred začatím veľkej dopravnej premávky. Telo, samozrejme, zaťažujú aj extrémne nízke či vysoké teploty. V zime neuškodí prechádzka ani pri nízkych teplotách. Pokiaľ si však zvolíme rýchlu prechádzku či beh, teplota pod mínus 5 stupňov už nemusí byť príjemným spoločníkom vychádzky.

Čo so zraneniami?

Na kvalitu cvičenia vplývajú aj existujúce zranenia. Nie je dôležité, či sme ich utrpeli pred rokmi, zvyknú sa ozývať práve v čase prudkých zmien teplôt, ale pri zmene tlaku. Napríklad, vo veľmi studenom počasí sú svaly a šľachy pevnejšie než zvyčajne. Chlad prosto utlmuje bolesť. Horšie je to po cvičení, kedy môžeme s postupným zohrievaním tela pociťovať bolesť svalov či kĺbov. Podľa atletického trénera Raechela Tomaselliho obidva teplotné extrémy môžu zhoršiť priebeh cvičenia. Svaly totiž podľa neho reagujú inak v teple a odlišným spôsobom v chladnom prostredí. V extrémnych teplotách si telo vyžiada na vykonanie pohybu omnoho viac energie a námahy.

Nezabudnime na strečing a vhodné oblečenie

V chladnom počasí si pri cvičení treba dávať pozor na zranenia a úrazy. Pri úrazoch platí, že sa vyskytujú častejšie v zime, kedy strácame rovnováhu kvôli kĺzavému povrchu. Svaly a šľachy sú v chladnom počasí o čosi tuhšie, a preto ľudské telo urobí všetko preto, aby ich rýchlejšie zohrial. V zime sa teda dostáva krv najmä na zabezpečenie tepla pre vnútorné orgány a až potom k svalom, kĺbom, šľachám a pokožke.

Aj preto je potrebné sa pred cvičením v zime poriadne zahriať a precvičiť všetky telesné partie. Ak teda chôdza patrí k našim obľúbeným druhom pohybu, mali by sme doma venovať trochu času strečingu. V opačnom prípade sa skracuje reakčný čas, môžu sa natiahnuť šľachy a poškodiť svaly. Výbornou pomôckou, ktoré môžeme použiť v chladom počasí je funkčné oblečenie, ktoré reguluje privádzanie, odvádzanie tepla i potenie.

vitamín D, covid-19 Čítajte viac Ktoré vitamíny treba dopĺňať v zime?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #depresia #chôdza #bicyklovanie #cvičenie v zrelom veku