Ako znížime riziko zlomeniny bedier po šesťdesiatke?

Strata rovnováhy, pošmyknutie a bolestivý pád. Výsledkom je často veľmi nepríjemné zranenie v podobe zlomeniny bedrového kĺbu.

22.01.2022 06:00
mak Foto:
Jednoznačné prvenstvo v množstve vápnika má mak.
debata

Vyžaduje si dlhú liečbu, pričom starších ľudí pripúta na niekoľko týždňov na lôžko. Vedci teraz tvrdia, že toto riziko dokážeme znížiť vďaka strave.

Najlepšie kombinácia živín na kosti

Šesťdesiatka je kritický vek pre všetky zlomeniny. Vo vyššom veku sa tieto zranenia liečia o čosi ťažšie, pretože starší ľudia majú redšie kosti než ich mladší kolegovia. Ako uvádza Cleveland Clinic v USA si zlomí bedrový kĺb vyše tristotisíc Američanov ročne. Nová štúdia však presviedča, že tomuto druhu úrazu a jeho následkom sa môžeme vyhnúť na základe pravidelného príjmu dvoch základných živín, vápnika a bielkovín.

Koľko mliečnych výrobkov treba?

Do zaujímavého výskumu sa pustila skupina amerických, austrálskych a holandských vedcov, ktorí výsledky svojej práce publikovali v magazíne British Medical Journal. Odborníci na výživu, verejné zdravie a endokrinológiu sa snažili pochopiť úlohu vápnika a bielkovín pri posilňovaní kostí starších ľudí.

lekár, pacient, kosti, chrbtica, kostra, panva, kĺb, osteoporóza Čítajte viac Život s riedkymi kosťami nie je ľahký

Na výskume sa zúčastnilo viac ako sedemtisíc seniorov, mužov i žien. Pochádzali zo šesťdesiatich austrálskych zariadení sociálnych služieb. Polovica účastníkov výskumu pravidelne konzumovala zvýšené množstvo mlieka, jogurtov a syrov. Celkovo dostali ľudia z tejto skupiny tri a pol porcie mliečnych výrobkov denne. Ľudia z druhej skupiny len dve porcie.

Výsledky potešili

Počas štúdie výskumníci zaznamenali takmer štyri a pol tisíca pádov. Z tohto počtu patrili tri stovky bežným zlomeninám a takmer stopäťdesiat zlomeninám bedrového kĺbu. Vedci na základe tohto výskumu dospeli k záveru, že konzumácia dostatočného množstva vápnika a bielkovín súvisela až s 33 % znížením rizika fraktúry akéhokoľvek druhu. Riziko zlomeniny bedrového kĺbu sa znížilo až o 46 % a celkovo sa znížil aj výskyt pádov o 11 %. Za dostatočný príjem proteínov a vápnika sa považuje ich konzumácia takmer štyrikrát denne.

Skvelé zdroje vápnika i proteínov

Vápnik patrí k základným minerálom ľudského tela. Nachádza sa v kostiach, chrupavkách aj svaloch. Jeho nedostatok spôsobuje vyčerpanie, únavu a zlomeniny. Ideálne funguje v kombinácii s vitamínom D, ktorý zlepšuje jeho vstrebávanie. Vápnik sa nachádza nielen v mliečnych výrobkoch, ale aj v mnohých iných rastlinných a živočíšnych potravinách.

pád, babka, žena, zlomenina Čítajte viac Chráňte si kosti. Aj ľahké pády sú pre seniorov nebezpečné

Jednoznačné prvenstvo v množstve vápnika má mak. Obsahuje vyše 12 gramov vápnika na 1kg hmotnosti. Kalcium sa nachádza aj vo vlašských orechoch, špenáte, ale i vaječnom žĺtku. Proteíny sú základné stavebné látky nášho tela, ktoré potrebujeme najmä na správne fungovanie svalov. Hlavným zdrojom bielkovín sú mäso, mliečne výrobky, orechy a semená rastlín.

Video
S makom môžete pripraviť nielen závin alebo buchty. Vyskúšajte napríklad takúto bezlepkovú tortu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bedrový kĺb #zlomenina