Viete si poradiť s kuracou kožou na krku?

Zopár užitočných rád, ktoré pomôžu odstrániť problém s nepríjemným výzorom pokožky. Kokosový, olivový olej, ale aj ovsené vločky vraj prinesú úľavu od spomínaného problému a o čosi lepší a najmä hladší vzhľad kože.

23.01.2022 06:00
kokosový olej Foto:
Všestranný a zdravý - kokosový olej.
debata

Roláky, košele s vysokým golierom či zakrývanie dekoltu inými módnymi doplnkami. Často slúžia na skrytie zdravotného a estetického problému, ktorý sa medzi laikmi nazýva kuracia koža. Keratóza pilaris ako sa odborne označuje tento zdravotný problém vzniká bežne, upchávaním vlasových folikulov na krku.

Niekedy sa totiž môže stať, že v tejto oblasti dochádza k nadmernej produkcii keratínu (vlasového proteínu), ktorý tiež tvorí vrchnú časť pokožky. Kuracia koža je dedičná a preto je vysoká pravdepodobnosť, že ste ju dostali do vienka od svojich rodičov. Zvlášť sa vyskytuje u žien a najmä tých, ktoré sa približujú seniorskému veku.

Svrbí a pôsobí odpudzujúco

Pohľad na takto zdeformovanú kožu nie je príjemný. Objavujú sa na nej malé hrbolčeky a ryhy, ktorých stav sa zhoršuje spolu s vysychaním pokožky. Spomínané ťažkosti provokuje aj studené počasie alebo dlhodobý pobyt v chladných miestnostiach. Keratóza pilaris sa skutočne podobá ošklbanému kuraťu a, našťastie, sa objavuje len tam, kde sú umiestnené vlasové folikuly. To znamená, že nepostihuje dlane a chodidlá, na ktorý nie sú žiadne chlpy. Podráždená pokožka prechádza do hrbolčekov, ktoré spôsobujú svrbenie, suchú a drsnú kožu na dotyk.

seniori, stará žena, babka Čítajte viac Prečo sa v starobe stráca pružnosť pokožky?

Skvelá dvojica olejov

Vo väčšine prípadov tento estetický problém zmizne sám od seba. Ak sa u vás objavuje príliš často alebo sa ho neviete zbaviť, nie je dôvod na paniku. Skvelým domácim prostriedkom v boji proti kuracej koži je kokosový olej, ktorý si jemne masíruje do poškodenej pokožky. Spomínaný druh rastlinného oleja udrží kožu dostatočne hydratovanú a zároveň má aj silné protizápalové účinky. Tie sa prejavujú ochranou vlasových folikulov pred upchatím a zápalom.

Pokiaľ nemáte po ruke kokosový olej, poslúži aj jeho olivový variant. Aj tento druh oleja dostatočne zvláčni pokožku a navyše obsahuje antioxidanty (napríklad vitamín E), ktoré redukujú tvorbu hrbolčekov na krku.

S octom opatrne

Viac pozornosti treba venovať ďalším dvom domácim trikom na kuraciu kožu. Na jej odstránenie sa jednak používa jablčný ocot a jednak sóda bikarbóna. Jablčný ocot má takzvané adstringentné účinky. V praxi to znamená, že dokáže sťahovať póry pokožky. Túto tekutinu je však potrebné zriediť asi s rovnako veľkým množstvom vody a nanášať na krk pomocou vatových tampónov. Po niekoľkých minútach sa však roztok jablčného octu a vody musí umyť. Pokiaľ vás roztok štípe, je do neho potrebné pridať o čosi viac vody.

ovocie, zelenina, vitamín, vitamín C Čítajte viac Viete na čo všetko slúži vitamín C?

Zázrak z ovsa

Čo-to do seba má aj sóda bikarbóna alebo prášok na pečenie. Používajú sa vo forme peelingu, ktorý si vytvoríte zmiešaním niekoľkých kvapiek vlažnej vody a sódy. Na krk sa nanáša jemne a po chvíľke sa opláchne a dôkladne ošetrí mastným krémom. Tieto prípravky sa používajú výnimočne, maximálne dvakrát do týždňa.

Skvelým, hoci nevšedným pomocníkom sú aj ovsené vločky. Dôkladne ich mixujte s trochou vody a vytvorte hladkú kašu, ktorú necháte na krku pôsobiť niekoľko minút. Po chvíľke ovsenú kašu jemne opláchnete vlažnou vodou a vyhýbate sa pritom silnému treniu zmesi o kožu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka krku #ovsené vločky #olivový olej #kokosový olej