Čo pomôže predchádzať strate pamäti a demencii?

Strata sebakontroly a pamäti dokážu nahnať najmä vo vyššom veku poriadny strach. Spomínané symptómy totiž sprevádzajú demenciu. Zákerná choroba sa ozýva nenápadnými signálmi. Viete ich rozpoznať?

30.01.2022 06:00
alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Foto:
Tréningom pamäti a reči sa vzďaľujeme od demencie. Zlepšuje sa tak naše analytické myslenie a uvažovanie.
debata (3)

Nejde o žiadnu chorobu menšiny. Zasahuje totiž milióny ľudí po celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že v populácii je vyše 55 miliónov ľudí, ktorých trápi demencia. Ide o chorobu, ktorá postihuje najmä pamäť, myslenie, ale dokonca aj správanie ľudí a naplno sa prejavuje po 65. roku života. Známe sú však aj údaje, podľa ktorých trpia spomínaným ochorením aj ľudia po tridsiatom, štyridsiatom či päťdesiatom roku života.

„Demencia je syndróm, zvyčajne chronickej alebo progresívnej povahy, ktorý vedie k zhoršeniu kognitívnych funkcií. Ovplyvňuje pamäť, myslenie, orientáciu, reč i úsudok. Zhoršenie týchto funkcií sprevádza zmena nálady, správania i motivácie,“ vysvetľuje neurlóg Dr. Ziadom Nasreddine.

ryby, rybacina Čítajte viac Lepšia pamäť? Vďaka elixíru mladosti

Pomôže ľudská blízkosť

Ako vysvetľuje spomínaný neurológ, jedným zo spôsobov ako sa ubrániť demencii je trávenie času s blízkymi ľuďmi a priateľmi. Socializácia pomáha zlepšovať kvalitu života, trávenie času a stimuluje mozog k namáhaniu nervových buniek. Tréningom pamäti a reči sa vzďaľujeme od demencie. Zlepšuje sa tak naše analytické myslenie a uvažovanie. Pokiaľ nás obmedzujú v osobných kontaktoch pandemické opatrenia, pomôcť môže dočasne aj online komunikácia, videohovory a časté telefonovanie. Odborníci odporúčajú, aby si ľudia krátili dlhé chvíle spoločným hraním online hier prostredníctvom internetu.

Viac aktivity, lepšie myslenie

Poruchám pamäti účinne bráni aj pravidelná fyzická aktivita. Zvlášť potrebná je u ľudí vo vyššom veku, ktorým zvyknú tuhnúť kĺby a svaly. Tento stav sa neskôr môže premietnuť do úplného obmedzenia pohybu, ktorého nedostatok neprospieva ani nášmu mysleniu. „Fyzická aktivita, ako je napríklad chôdza, zvyšuje sekréciu mozgových rastových hormónov, ktoré bránia degenerácii nervových buniek a chránia pred Alzheimerovou chorobou,“ tvrdí Dr. Nasreddine.

Alzheimerova choroba často predchádza demencii a postihuje aj ľudí v strednom veku. Podľa lekára dokáže cvičenie zvyšovať prietok krvi a zvyšuje hladinu kyslíka v mozgu, čím udržuje myseľ v skvelej kondícii. Pocity pohody zlepšujú aj endorfíny, teda hormóny, ktoré sa uvoľňujú pri pohybovej aktivite. Naopak, menej fyzickej činnosti sa podpisuje pod vznik cukrovky, vysokého krvného tlaku a zvýšeného cholesterolu. Všetky tieto faktory priamo vplývajú na ochorenia mozgu.

avokádo Čítajte viac Ktoré druhy jedla zlepšujú pamäť najmä seniorov?

Ako si upraviť stravu?

Okrem pohybu dokáže rozžiariť pamäť a myslenie úprava jedálneho lístka. Zásahy do stravovacieho plánu pritom nemusia príliš bolieť, dokonca ani peňaženku. Zmena si vyžaduje ubrať z konzumácie mastných, sladkých a príliš slaných jedál a pridať ovocie, zeleninu a ďalšie potraviny do jedálnička.

Ideálnou je v tomto prípade takzvaná stredomorská strava. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o luxusnú formu stravovania, opak je pravdou. Za cenu salám, údenín a sladkostí si totiž môžeme dopriať kvalitnejšie potraviny. Vedci zdôrazňujú, že stredomorská strava pomáha znižovať riziko demencie až o 40 %. Okrem ovocia a zeleniny mozog poteší olivový olej, konzumácia rýb, orechov, strukovín a semienok rastlín.

Video
Dobrá imunita je v čase pandémie veľmi dôležitá. Posilniť si ju môžete aj týmto skvelým receptom. Ryby obsahujú dôležité vitamíny a stopové prvky ako selén, zinok, vápnik, železo, jód či vitamíny A, B a D, ale aj omega-3 mastné kyseliny.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #starecká demencia