Únava a vyčerpanie: Aké vitamíny nesmú chýbať v "domácej" lekárničke?

Výskumy upozorňujú, že takmer tretina všetkých žien trpí nedostatkom jednej alebo viacerých základných živín. Ide najmä o vitamíny a minerálne látky, ktorých absencia v tele nežného pohlavia môže spôsobiť stavy nedostatku energie a únavy.

05.02.2022 06:00
vitamíny, zdravá strava, artróza, kĺby Foto:
Vitamín C je ideálny na podporu imunitného systému, vitamín A zlepšuje zrak a zdravie pokožky. Kvalitu kože zlepšuje vitamín E.
debata

Štúdie idú ešte ďalej a varujú, že s pribúdajúcim vekom sa nedostatok vitamínov ešte viac zvyšuje.

Čo vplýva na nízky príjem vitamínov?

Predpokladá sa, že príjem takzvaných mikroživín súvisí s viacerými faktormi. Ide najmä o ekonomické postavenie, sociálne, kultúrne podmienky a osobné zvyky. Nižšia konzumácia vitamínov a minerálnych látok súvisí napríklad s konzumáciou vysoko spracovanou stravou s nízkym obsahom čerstvej zeleniny a ovocia. Ohrozené v tomto smere sú aj vegánky a vegetariánky, ženy s podváhou, počas tehotenstva, dámy nad 65 rokov, ale aj tie ženy, ktoré držia rôzne druhy drastických diét.

Medzi najdôležitejšie živiny, ktoré by nemali chýbať v „domácej“ lekárničke každej ženy patria vitamíny A, C, D, E a K. Rovnako aj vitamíny zo skupiny B, najmä tiamín a vitamín B12. Okrem toho by nežnejšia polovička ľudstva mala prijímať minerálne látky železo, vápnik, horčík, jód a omega-3 mastné kyseliny.

vitamín D, covid-19 Čítajte viac Ktoré vitamíny treba dopĺňať v zime?

Bojujú proti rakovine a omladzujú pleť

Vitamíny A, C a E patria do kategórie silných antioxidantov. To znamená, že účinne bojujú proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú zdravie srdca, očí, pokožky a mozgu. Najhoršou chorobou, ktorú môže oxidačný stres z nedostatku antioxidantov spôsobiť je rakovina. Vitamín C je ideálny na podporu imunitného systému, vitamín A zlepšuje zrak a zdravie pokožky.

Kvalitu kože zlepšuje vitamín E. Táto mikroživina sa označuje ako elixír mladosti, ktorý je rozpustný v tukoch. Okrem starostlivosti o kožu podporuje aj zdravý vzhľad vlasov, ale aj kostí. Vitamín E sa nachádza v semenách rastlín, orechoch, rastlinných olejoch, čerstvej listovej zelenine, ale aj vajíčkach a masle.

Protivírusové vitamíny pomôžu aj kostiam

Vitamín A sa považuje za kľúčovú proticovidovú živinu. Zaujímavé je, že ide o jediný vitamín, ktorému sa pripisuje dôležitá úloha pri redukcii telesnej hmotnosti. Proti vírusom bojuje najmä posilňovaním obranyschopnosti organizmu. Netreba zabúdať, že tento áčkový vitamín podporuje aj fungovanie nervov, čím zlepšuje celkovú duševnú kondíciu.

Vitamín D chýba najmä ženám, ktoré trápi osteoporóza. Choroba rednúcich kostí sa môže ozvať po tehotenstve alebo v menopauze. Pevnejšie kosti si teda žiadajú väčšie množstvo vitamínu D, ktorý má viacero druhov. Zvlášť preferovaný je v súčasnosti vitamín D3, ktorý sa nachádza vo vajciach, mliečnych výrobkoch, hubách. Jeho tvorbe pomôže aj krátky pobyt na slnku, dokonca aj v zime. Nedostatok vitamínu D sa prejavuje únavou a objavujú sa u žien, ktoré majú kancelársku prácu a trávia veľa času v uzavretých priestoroch.

paradajková omáčka Čítajte viac Poznáte vitamín, ktorý pokorí únavu u seniorov?

Podceňovaná živina, ktorá predsa prekvapí

Vitamín K je akousi popoluškou v rámci všetkých mikroživín. Venuje sa mu totiž minimum pozornosti, pričom jeho účinky v žiadnom prípade nepatria medzi okrajové. Posilňuje silné kosti, zrážanlivosť krvi a podporuje zdravie srdca. Vitamín K je nevyhnutný pre normálny metabolizmus a nachádza sa v zelenine a mliečnych výrobkoch. Vysoké množstvo vitamínu K je aj v kapuste, brokolici, rybách, vajciach a syroch. Ženské telo má zvlášť vysoké požiadavky aj na vitamíny radu B.

Žiaľ, v súvislosti s týmito látkami sa v laickej verejnosti rozšíril mýtus o tom, že z vitamínov B sa priberá. Hoci je pravdou, že sa používa pri nechutenstve, jedných dychom treba dodať, že je nevyhnutný pri štiepení tukov a cukrov. Keďže ženy sú náchylnejšie na anémiu viac než muži, primať by mali väčšie množstvo vitamínu B12 a minerálnej látky železa. Vitamíny B sú v ryži, celozrnnom pečive, kvasniciach a semenách rastlín.

Video
Pozrite si, s akou láskou pečie chlieb moderátorka, scenáristka, režisérka a textárka Oľga Záblacká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #únava #minerály #vitamín K #mikroživiny